Hem » Vin Tips » Så undviker du rödvinständer!

Så undviker du rödvinständer!

Det är så pinsamt när man sitter på en middag och mat fastnar mellan tänderna men det är minst lika jobbigt när tänderna under kvällen missfärgas allt mer och börjar konkurrera med ett glas Shiraz. Rödvinständer! Sitter rödvinsfläckarna väl på tänderna, så är det svåra att få bort. Det enda som verkar hjälpa är att sluta och le. Men är det verkligen så?

Rödvin innehåller naturliga färgämnen, tanniner och syror som i kombination med varandra tyvärr bildar fläckar och missfärgningar på tändernas yta. Ofta är detta något tillfälligt som försvinner när man borstar tänderna, men i andra fall kan det vara mer permanent. Vinets syra kan slita på emaljen vid tandborstning, och därför är det viktigt att man agerar rätt. Det allra viktigaste för att undvika rödvinständer är att:

  • Borsta tänderna innan du dricker vin (vin fäster sig i plack)
  • Vänta någon timme med att borsta tänderna efter sista glaset
  • Skölja munnen med vatten regelbundet då och då medan du dricker
  • Gå regelbundet till tandläkaren
  • Varva vinet med mat
  • Äta ost samtidigt, ost innehåller kalcium och skyddar ytan mot vinet

Det finns några andra tips man kan tillämpa för att undvika vinfläckar och missfärgningar. Ett av dem är att dricka kolsyrat vatten under kvällen. Det gör att salivproduktionen i munnen ökar och tänderna får ett skyddande lager. Kolsyran putsar också skonsamt bort en del av färgämnena innan de hunnit etsa sig fast i emaljen. Ska du vara med på bild kan du försöka skölja tänderna snabbt med kolsyrat vatten så ser de inte lika lila ut.

En annan, lite tråkigare förebyggande åtgärd är att skippa vitt vin om du vet att du kommer gå över till rött. Syran i vitt vin har en slipande effekt på emaljen och gör att färgämnena i det röda vinet sätter sig extra lätt. Ju syrligare vin, desto större skada.

Det kan också hjälpa att äta fiberrik mat. Att tugga på till exempel grönsaker ökar salivproduktionen och gör att vinet hindras från att fästa på tänderna. Bäst effekt får du om du kombinerar grönsaker med kolsyrat vatten. Se bara till att vinet och grönsakerna passar ihop!

Det finns mer att läsa om vin och hälsa:

Frågor och svar:

Varför får man rödvinständer?

Rödvin innehåller naturliga färgämnen, tanniner och syror som i kombination med varandra bildar fläckar och missfärgningar på tändernas yta.

Vad kan man göra för att undvika rödvinständer?

Borsta tänderna innan du dricker vin, vänta någon timme med att borsta tänderna efter sista glaset, skölja munnen med vatten regelbundet, gå regelbundet till tandläkaren, varva vinet med mat och äta ost samtidigt.

Kan man dricka kolsyrat vatten för att undvika rödvinständer?

Ja, kolsyrat vatten ökar salivproduktionen i munnen och putsar skonsamt bort en del av färgämnena innan de hunnit etsa sig fast i emaljen.

Varför ska man skippa vitt vin om man vet att man kommer gå över till rött?

Syran i vitt vin har en slipande effekt på emaljen och gör att färgämnena i det röda vinet sätter sig extra lätt.

Kan fiberrik mat hjälpa till att undvika rödvinständer?

Ja, att tugga på till exempel grönsaker ökar salivproduktionen och gör att vinet hindras från att fästa på tänderna. Bäst effekt får du om du kombinerar grönsaker med kolsyrat vatten.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore
Pris:151 :-
Artikel nr:304001
Smak ekfat, fruktig, jordgubbar, kanel, kryddig, torkade körsbär, salvia
Arom ekfat, jordgubbar, kanel, kryddig, salvia, torkade körsbär, fruktig
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
buffémat
fläsk
grönsaker
lamm
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020DruvorCorvina, Rondinella, Molinara, OseletaAlkohol13.5 %VolymYAllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
7 /12
Smakintensitet
7 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.