Det är så pinsamt när man sitter på en middag och mat fastnar mellan tänderna men det är minst lika jobbigt när tänderna under kvällen missfärgas allt mer och börjar konkurrera med ett glas Shiraz. Rödvinständer! Sitter rödvinsfläckarna väl på tänderna, så är det svåra att få bort. Det enda som verkar hjälpa är att sluta och le. Men är det verkligen så?

Rödvin innehåller naturliga färgämnen, tanniner och syror som i kombination med varandra tyvärr bildar fläckar och missfärgningar på tändernas yta. Ofta är detta något tillfälligt som försvinner när man borstar tänderna, men i andra fall kan det vara mer permanent. Vinets syra kan slita på emaljen vid tandborstning, och därför är det viktigt att man agerar rätt. Det allra viktigaste för att undvika rödvinständer är att:

  • Borsta tänderna innan du dricker vin (vin fäster sig i plack)
  • Vänta någon timme med att borsta tänderna efter sista glaset
  • Skölja munnen med vatten regelbundet då och då medan du dricker
  • Gå regelbundet till tandläkaren
  • Varva vinet med mat
  • Äta ost samtidigt, ost innehåller kalcium och skyddar ytan mot vinet

Det finns några andra tips man kan tillämpa för att undvika vinfläckar och missfärgningar. Ett av dem är att dricka kolsyrat vatten under kvällen. Det gör att salivproduktionen i munnen ökar och tänderna får ett skyddande lager. Kolsyran putsar också skonsamt bort en del av färgämnena innan de hunnit etsa sig fast i emaljen. Ska du vara med på bild kan du försöka skölja tänderna snabbt med kolsyrat vatten så ser de inte lika lila ut.

En annan, lite tråkigare förebyggande åtgärd är att skippa vitt vin om du vet att du kommer gå över till rött. Syran i vitt vin har en slipande effekt på emaljen och gör att färgämnena i det röda vinet sätter sig extra lätt. Ju syrligare vin, desto större skada.

Det kan också hjälpa att äta fiberrik mat. Att tugga på till exempel grönsaker ökar salivproduktionen och gör att vinet hindras från att fästa på tänderna. Bäst effekt får du om du kombinerar grönsaker med kolsyrat vatten. Se bara till att vinet och grönsakerna passar ihop!

 

Det finns mer att läsa om vin och hälsa:

Frågor och svar

Vad är rödvinständer?

Det är ett uttryck för när man får missfärgade tänder, svarta fläckar på tänderna, missfärgning mellan tänderna, eller svart beläggning på tänderna när man dricker vin. Detta är något som oftast går bort när du borstar tänderna.

Vad är rödvin tunga?

Det är ett uttryck förnär man får missfärgad tunga av vin. Man kan få svart tunga rödvin eller blå tunga av rödvin och det beror på att vin innehåller naturliga färgämnen, tanniner och syror som i kombination med varandra bildar tillfälliga missfärgningar på tungan.

Hur undviker man missfärgningar av vin?

Man kan undvika det genom att bland annat borsta tänderna innan man dricker vin, skölja munnen med vatten regelbundet då och då medan man dricker och Varva vinet med mat.

Är missfärgningarna permanenta?

Missfärgningarna går oftast bort när du borstar tänderna.

Är missfärgningar från vin farligt?

Nej det är inte farligt även om det kanske inte är vackert.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy