Är Rödvin bra för din Hälsa?

Den verkliga frågan är vem som egentligen har rätt; är rött vin bra för din hälsa eller är detta helt enkelt en myt som genomsyrats av vingårdar för att sälja mer vin? Enligt flera nya studier, påvisas det faktiskt lyckligtvis att om du köper vin i din favoritvinbutik eller klickar hem ett på nätet, bör du köpa rött vin. Anledningen till detta är att dessa studier har funnit bevis på att dricka ett vinglas fyllt med ett av dina favoritrödviner varje dag kan vara mycket fördelaktigt för din hälsa.

Forskningen om rödvin

Så långt tillbaka som 1992 inledde en forskargrupp vid prestigefyllda Harvard Medical School en forskningsstudie, inte bara i huruvida daglig konsumtion av en liten mängd alkohol i allmänhet kan visa sig vara bra för din hälsa – röda viner ingick även i studien. Resultatet av denna studie visade att konsumera en “rimlig” mängd alkohol faktiskt kan vara bra för dig. De förklarade att det kan betraktas som en av åtta olika saker du kan göra för att minska risken för hjärtsjukdomar.

Denna studie sade följdaktligen att bland de olika alkoholdrycker som testades under studien, visades röda viner vara de mest fördelaktiga. Vad denna studie fann var att de höga nivåerna av antioxidanter i rött vin, framför allt från frön och skal av de druvor som använts för att göra vinet, hade en betydande “cardio skyddande” effekt på dem som var inblandade i studien.

Vad är det i Rödvin som är så bra för dig?

Att veta att ett glas rödvin om dagen kan vara bra för dig, kanske räcker gott och väl för dig men det är lika viktigt att veta om vad som finns i röda viner som gör dem så bra för din hälsa. Forskare har funnit anledning att tro att det är flavonoider i röda viner som ansvarar för att sänka din risk för kranskärlssjukdomar. En mängd studier visar att flavonoider i rött vin arbeta på tre olika sätt för att minska risken för hjärtsjukdomar.

  • Flavonoider i rödvin ökar produktionen av HDL eller högdensitetslipoprotein, vilket är det “goda” kolesterolet som kroppen behöver för att vara frisk.
  • Rödvinsflavonoider är kända för att bidra till att minska nivåerna av LDL eller lågdensitetslipoproteiner eller “onda” kolesterol i kroppen.
  • Slutligen rödvinsflavonoider har visat sig minska risken för blodproppar och med ett enda glas rött till middagen eller vid lunchen, kan påverka din lipidprofil på ett positivt sätt.

Andra studier har också funnit att polyfenoler som finns i röda viner faktiskt kan bidra till att skydda den inre delen av hjärtats blodkärl. Polyfenol är mer känd som resveratrol vilket, som ni kanske har märkt, har fått en hel del uppmärksamhet av press, hälso – och livsmedelsindustrin, kost-tillverkare och det medicinska samfundet.

En sak att tänka på när det gäller den senaste tidens uppradande av mycket positiv information om antioxidanter, eller resveratrol, använder den stora majoriteten av laboratorietester sig av djur, istället för kliniska prövningar på människor. Trots att denna typ av forskning är något fundamental, verkar det som att tillskottet av resveratrol är en indikator på att dit favoritrödvin faktiskt kan visa sig vara bra för din hälsa.

Varför har rödvin så hög grad av resveratrol?

Svaret på detta är ganska simpelt; den största andelen av denna och andra viktiga antioxidanter i rött vin, finns inte i druvköttet utan i druvornas frön och skal. Eftersom röda viner jäser längre än vita, absorberar de naturligt mer av dessa antioxidanter än vita viner som är jästa under kortare tid.

Tänk på att det även finns andra livsmedel som innehåller resveratrol så som blåbär, jordnötter och tranbär. Men studier visar att nivåerna är mycket mer koncentrerade i röda viner än de i hela druvor, bär eller nötter. Dessutom, medan det finns en mängd resveratrol i kosttillskott på marknaden idag, kan din kropp inte absorbera dem i samma mängd som den kan från röda viner.

En annan okänd fördel med att dricka Rödvin

De flesta forskningar som bedrivits eller bedrivs kring hälsoeffekterna av att dricka rött vin, har kretsat kring hur bra de kan vara för ditt hjärta. Det finns dock en fördel att konsumera ett glas rödvin på en daglig basis som fått väldigt lite uppmärksamhet.

En av dessa studier visar att en måttlig konsumtion av röda kvalitetsviner kan vara ansvarig för att bromsa utvecklingen av tumörer och ett antal olika typer av cancer. Ännu en av dessa studier har funnit bevis för att resveratrol faktiskt kan hjälpa kroppen att bilda vissa typer av nervceller. Vissa medicinska experter har påvisat möjligheten att dricka röda viner kan hjälpa till att behandla flera neurologiska tillstånd inklusive Parkinsons och Alzheimers sjukdom.

Vilka typer av röda viner erbjuder då mest Fördelar?

Om vi ska diskutera det faktum att röda viner erbjuder ett antal olika hälsofördelar, kommer de flesta människor att vilja veta om detta innebär alla röda viner eller om det finns särskilda sorter av röda viner som är bättre än andra.

Under en forskningsstudie som genomförts vid University of California i Davis, har ett antal olika sorters rödvin provats just för att ta reda på vilket av dem som hade högst nivåer av flavonoider. Man trodde att de viner med de högsta nivåerna av flavonoider så som resveratrol, skulle vara mer fördelaktiga än de med lägre koncentration.

Efter omfattande tester, kunde studie-gruppen fastställa att ett rött vin som konsekvent testats för den högsta nivån av flavonoider, var en Cabernet Sauvignon. Nästkommande med ytterst liten marginal, var Petit Syrah och därefter Pinot Noir. Röda viner som Merlot och olika röda Zinfandels visade sig ha betydligt lägre nivåer av flavonoider än dessa röda viner, i vita viner fanns ännu lägre nivåer.

Slutsatsen av denna studie var att allteftersom vinerna blev sötare, sjönk nivåerna av flavonoider. Alltså, om du är intresserad av att köpa ett lokalt vin lokalt eller på nätet, i syfte att dricka ett vinglas varje dag för din hälsa, kommer du att finna att ju torrare det rödvin du väljer är, desto bättre kommer det att vara för din hälsa.

Vad är rätt mängd rödvin att dricka?

Nu när forskningen har visat att konsumtionen av rödvin kan vara till nytta för din hälsa på flera olika sätt, kommer nästa fråga naturligtvis att beröra hur mycket man bör dricka varje dag.

Ett genomsnittligt vinglas rymmer fyra gram och anses vara en portion. Även om varje person är unik och de totala effekterna av att konsumera röda viner varierar i och med en persons vikt, längd och allmänna hälsa, finns det fasta siffror som har visat sig fungera bäst. För män visar studier att konsumera ett eller två glas vin varje dag ger mest fördelar. För kvinnor å andra sidan har en enda portion visat sig ha den största effekten.

Om du inte dricker för närvarande, betyder denna information inte att du ska börja dricka rödvin direkt. Undvik även överkonsumtion, eftersom alltför mycket alkohol kan ge skador på kroppen som kan orsaka bra mycket mer förödelse än att vara nykter. Dessa är resultaten av ett antal forskningsstudier om hälsoeffekterna av att dricka rött vin och något att tänka på då du köper ett vin i din favoritvinbutik eller på nätet.

 

Läs gärna med om vin och hälsa:

Jeanette Gardner
Om Jeanette Gardner
Jag är en passionerad journalist och brinner för mat och dryck. Bor i skärgården utanför Stockholm. När jag inte skriver om goda viner och mat så gillar jag att umgås med vänner och njuta av naturen. Snart pensionär men älskar att jobba och hålla mig aktiv. Fler inlägg av Jeanette →

Cotes du Jura – Anima Fructus, 2018

Anima Fructus är ett väldigt lätt rödvin från Jura

Artikelnummer: 7269801

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Frankrike, Jura

Alkohol: 12.5 %

Pris: 159 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna