På senare år har en del rapporter påvisat höga halter av svaveldioxid i en del av Systembolagets viner. Vin förpackat i låda har under de senaste 15 åren blivit omåttligt populära, men det är ofta de som innehåller de högsta doserna. Här kan det handla om 120 milligram per liter, jämfört med 24,7 som är den minsta halten som uppmätts. För att få ett perspektiv på hur mycket detta är kan vi säga att en person som väger 60 kilo rekommenderas av Livsmedelsverket inta en maximal daglig dos på 42 milligram. Alltså behöver du bara dricka några glas vin för att uppnå denna mängd, och då har vi inte tagit med andra livsmedel som innehåller svaveldioxid i beräkningen. Exempel på svaveldioxids användningsområden inom livsmedelsindustrin är följande:

  • Som konserveringsmedel
  • För förhindrande av missfärgning
  • För blekande effekt

Detta är ett vanligt förekommande ämne och man kan alltså säga med relativt stor säkerhet att du redan får i dig tillräckligt mycket svaveldioxid. Men det är inte lätt att framställa vin utan ämnet. Denna teknik har funnits i tusentals år och om man undvek svaveldioxid skulle det behöva ersättas med ett annat konserveringsmedel. Man har gjort försök att utesluta ämnet vid vintillverkning, men dessa har hittills inte varit särskilt lyckade.

Dessutom är det så att en högre mängd än den rekommenderade inte påverkar oss nämnvärt. Undantag är personer med astma och personer med allergi. Dessa reagerar mycket starkare på svaveldioxid och tål inte några större mängder. Men är du en fullt frisk person utan dessa besvär behöver du inte vara speciellt orolig och kan alltså njuta av ditt vin med gott samvete.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy