Hem » Vin Fakta » Vilka viner mår du bäst av?

Vilka viner mår du bäst av?

26_itemthemeimage_4979-jpg

Att dricka vin med måtta (max 1-2 glas om dagen) är ett bra sätt att få i dig nyttigheter samtidigt som det ger njutning. Vin innehåller mer polyfenoler än någon annan alkoholhaltig dryck, och denna antioxidant har positiva egenskaper som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, blodsockerproblem och cancer. Därför är det bra för dig att leta efter viner med hög polyfenolnivå. Framför allt finns en typ av prolyfenol, procyanidin, i störst mängd i röda viner tillverkade på druvan tannat från dessa två regioner:

  • Sardinien, Italien
  • Sydvästra Frankrike

En annan nyttig polyfenol som finns i vin är reservatrol. Reservatrol har ungefär samma egenskaper som procyanidin, det vill säga blodsockerstabilisering, cancerhämning och minskad risk för kardiovaskulära problem. Enligt forskning från 1990-talet är den absolut bästa källan för procyanidin bland viner pinot noir. Runt 100 olika röda druvor testades och det visade sig att pinot noir har rejält mycket högre nivåer av reservatrol än de flesta.

En tredje typ av polyfenol, så kallad anthocyanin, hittar du i viner med djupt röd färg. Ju mörkare vin, desto högre mängd anthocyanin. Ämnet förökar sig vid exponering av solens UV-strålar, och därför hittar man ofta denna typ av vin i soliga regioner. Det har visat sig att New York är en mycket bra region för reservatrolrika viner. Platser som ligger långt från ekvatorn har fler soltimmar per dygn, och det hjälper också om klimatet är fuktigt. Då är det inte bara Pinot Noir som gäller, utan även andra sorter som Merlot.
Tänk på att kontakta din läkare innan du börjar dricka vin för att förbättra din hälsa. Är man inte van vid regelbundet drickande bör man vara extra försiktig, och det är inte alla hälsorekommendationer som gäller för varje enskild individ.

Frågor och svar:

Varför är det bra att dricka vin med måtta?

Att dricka vin med måtta ger njutning samtidigt som det innehåller nyttigheter, såsom polyfenoler som motverkar hjärtoch kärlsjukdomar, blodsockerproblem och cancer.

Vilken typ av polyfenol finns i störst mängd i röda viner från Sardinien och Sydvästra Frankrike?

Procyanidin är den typ av polyfenol som finns i störst mängd i röda viner från Sardinien och Sydvästra Frankrike.

Vilken druva är den absolut bästa källan för procyanidin bland viner?

Pinot Noir är den absolut bästa källan för procyanidin bland viner.

Vilken typ av polyfenol finns i viner med djupt röd färg?

Anthocyanin är den typ av polyfenol som finns i viner med djupt röd färg.

Vilken region är en mycket bra region för reservatrolrika viner?

New York är en mycket bra region för reservatrolrika viner på grund av dess soliga klimat och höga fuktighet.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.