Att dricka vin med måtta (max 1-2 glas om dagen) är ett bra sätt att få i dig nyttigheter samtidigt som det ger njutning. Vin innehåller mer polyfenoler än någon annan alkoholhaltig dryck, och denna antioxidant har positiva egenskaper som motverkar hjärt- och kärlsjukdomar, blodsockerproblem och cancer. Därför är det bra för dig att leta efter viner med hög polyfenolnivå. Framför allt finns en typ av prolyfenol, procyanidin, i störst mängd i röda viner tillverkade på druvan tannat från dessa två regioner:

  • Sardinien, Italien
  • Sydvästra Frankrike

En annan nyttig polyfenol som finns i vin är reservatrol. Reservatrol har ungefär samma egenskaper som procyanidin, det vill säga blodsockerstabilisering, cancerhämning och minskad risk för kardiovaskulära problem. Enligt forskning från 1990-talet är den absolut bästa källan för procyanidin bland viner pinot noir. Runt 100 olika röda druvor testades och det visade sig att pinot noir har rejält mycket högre nivåer av reservatrol än de flesta.

En tredje typ av polyfenol, så kallad anthocyanin, hittar du i viner med djupt röd färg. Ju mörkare vin, desto högre mängd anthocyanin. Ämnet förökar sig vid exponering av solens UV-strålar, och därför hittar man ofta denna typ av vin i soliga regioner. Det har visat sig att New York är en mycket bra region för reservatrolrika viner. Platser som ligger långt från ekvatorn har fler soltimmar per dygn, och det hjälper också om klimatet är fuktigt. Då är det inte bara Pinot Noir som gäller, utan även andra sorter som Merlot.
Tänk på att kontakta din läkare innan du börjar dricka vin för att förbättra din hälsa. Är man inte van vid regelbundet drickande bör man vara extra försiktig, och det är inte alla hälsorekommendationer som gäller för varje enskild individ.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2020Druvor80 % corvina, 14 % rondinella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy