Hem » Vin Fakta » Antioxidanterna i rödvin kan hjälpa dig att åldras bättre

Antioxidanterna i rödvin kan hjälpa dig att åldras bättre

Trots detta måste du veta inte endast vilka antioxidanter som finns i olika rödviner utan även vad dessa kan göra och inte göra för dig förrän du åker till närmaste vinbutik och handlar stora mängder.
Du kan även få veta vilka andra goda effekter det finns i ditt favorit vin om det konsumeras inom rimliga gränser dagligen.

Är antioxidanterna i rödvin verkligen källan till evig ungdom?

Oavsett vem du är eller var du bor så är tanken att behålla sin ungdomliga skönhet så länge du lever väldigt lockande. Många vänder sig till plastikkirurgi, ett överflöd av läkemedel och kosttillskott tillsammans med en hel rad av andra metoder för att hålla sin kropp så ung som möjlig. På den senaste tiden har det diskuterats mycket om antioxidanternas effekt på den mänskliga kroppen.

Studier som bedrivits under de senaste 20 åren har visat att antioxidanterna i rödvin kan vara källan till att behålla sin hälsa och ungdom. I själva verket har en ny undersökning om plastikkirurger visat att de är rädda för att informationen om dessa antioxidanter och deras anti-åldrande egenskaper skall offentligt accepteras eftersom detta kan ha en negativ påverkan på deras verksamhet.

Det finns betydande information om antioxidanterna i röd vin

Trots rykten om att denna information spridits av vintillverkarna, har det funnits betydande undersökningar om dessa antioxidanter och speciellt resveratol och hur den kan hjälpa till att sakta ner och även upphäva åldringsprocessen. I själva verket kan antioxidanterna i vin vara den bästa hemligheten bakom skönhet i världen.

Om du tittar tillbaka i historien kan du hitta en antal hänvisningar till rödvinet och dess många hälsofördelar, långt före forskarna upptäckte att de var fyllda av antioxidanter. Medan många drack vin för det rena nöjet så var de inte medvetna om antioxidanterna i deras favoritvin och hur främjande det var för dem. Denna hårda biten var för många att hålla det inom rimliga mängder.

Ett exempel är den kända forskaren Louis Pasteur upphovsmannen till pastöriseringen som menade att rödvinet var ”det hälsosammaste och mest hygieniska av alla drycker”. Även Bibeln talar om rödvinet och rekommenderar att drickas i små mängder ”för magens skull och dina andra svagheter”.
Dessa uttalanden gjordes långt före upptäckten av antioxidanterna.

Hur kan det komma sig att dessa forna källor förstod de hälsosamma aspekterna av rödvin medan vi i dagens läge trots kunskaperna om de antioxidanter de innehåller även tvivlar på värdet av rödvinet? Trots det faktum att medicinen har påvisat de olika medicinska fördelarna i rödvin under flera århundranden och på den senaste tiden antioxidanterna som t.ex resveratrol så verkar människan ändå vägra tro att någonting så enkelt som en gammal alkoholhaltig dryck kan innehålla ämnen som bromsar in åldrandet.

Undersökningar kring antioxidanter och rödvin

Som med allting annat i dagens läge behöver vi positiva bevis på att någonting så enkelt som antioxidanter i rödvin skulle göra gott för oss. När det kommer till anti-aging och den mytomspunne ungdomens källan så behöver vi mera än någon som demonstrerar effekten av att dricka rödvin och vad antioxidanterna gjort för människor genom tiderna. Idag kräver vi ett obegränsat antal undersökningsprogram och forskningsgrupper förrän vi är redo att tro att dessa antioxidanter kan hålla oss unga.

En färsk undersökning ledd av David Sinclair professor i Harvard Medical School där antioxidanterna vid namn resveratrol i rödvin och dess effekt på de mänskliga generna testades visade de märkbara resultat. I hans rapport om Cell Metabolism skriver han att resveratolen i antioxidanterna hade en positiv effekt på SIRT1 genen. Denna gen sägs vara den som kontrollerar vår åldrigs processen.

Hans forskningsgrupp fann att möss som fick små doser av resveratrola antioxidanter under forskningsperioden fick direkta påverkan i SIRT1 genen. På samma gång fann de att när dosen av antioxidanter ökades påverkades även andra gener. Av alla undersökningar som gjorts inom området av rödviner och dess antioxidanter har denna forskning varit den första med att ge definitiva bevis på korrelationen mellan antioxidanter i vin och anti-aging.

Trots att denna undersökning gjordes på laboratoriemöss och kanske inte gäller människor så bevisar detta att antioxidanter såsom reservatrol kan leda till nya möjligheter att hitta botemedel för sjukdomar som orsakas av åldring såsom Alzheimers, stroke eller många fall av demens.

Varför tillverka syntetisk reservatrol när rödvin har gott om dessa antioxidanter?

Kanske den nästa fråga att ställa är varför man skapar syntetiska versioner av dessa antioxidanter när du kan få dem från ett par glas rödvin. För det mesta finns det ingen verklig orsak förutom när det kommer till de som inte kan eller vill dricka vin.

För oss andra är nyheten om antioxidanterna i rödvin och deras effekt på åldringsprocessen inget annat än goda nyheter. Vissa experter menar nu att beslutet att slå sig ner och ta några glas av ditt favorit vin kan vara det största tjänsten du gör dig själv med undantaget att sluta röka för att stoppa åldringsprocessen.

Dock skall allting vara inom rimliga gränser såsom med allting annat så gäller detta även antioxidanterna i vin. Överkonsumtion av dessa antioxidanter kan ge den motsatta effekten och istället påskynda åldrandet i många celler i kroppen.

Hur mycket längre kan dessa antioxidanter hjälpa dig att leva?

Det finns inget garanti utan att andra faktorer tas i beaktande men undersökningar visar att de som dricker rödvin som innehåller resveratrola antioxidanter kan leva upp till fem år längre än de som inte dricker. På samma gång löper risken mindre för de som intar dessa antioxidanter att insjukna i t.ex Alzheimers, diabetes och även cancer som drabbar en under ålderdomen.

Vilka viner innehåller då mer av dessa antioxidanter såsom resveratrol och som kan hjälpa en mot åldrandet? Vilka sorter borde man titta på när man bestämmer sig för att köpa en flaska vin? Medan söta vitt viner må vara din favorit så innehåller dessa inte tillräckliga mängder av antioxidanter för att producera åldringsbromsande effekter.

För att köpa viner som har tillräckliga mängder av antioxidanter så måste man hålla sig till rödviner. Och du skall inte endast dricka röda viner utan hålla dig till de goda kvaliteterna av europeiska viner såsom torra Pinot Noir eller Cabernet Sauvignon och ju torrare desto bättre. Håll i minnet att du endast behöver ett till två glas vin till maten varje dag för att din kropp den maximala effekten av antioxidanter.

Det är inte bara dåligt för din allmänna hälsa att dricka överdrivna mängder vin utan det ger även cellerna för mycket antioxidanter. I sin tur kan detta leda till att åldringsprocessen påskyndas istället för att saktas ner. Med denna kunskap i lager om de rätta rödvinerna och antioxidanterna de innehåller kan du ta ett par minuter och handla lite viner till din källare. Och ifall någon undrar kan du alltid säga dem att du shoppar för din hälsa.

Frågor och svar

Vad finns det för vin med mycket antioxidanter?

Antioxidanter finns i mer eller mindre grad i alla typer av vin. Om du vill få i dig höga doser av antioxidanter rödvin kan du till exempel torra viner så som Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir.

Finns det mycket antioxidanter i vin?

Vissa vin innehåller högre doser än andra. Rött vin är extra rikt på antioxidanter. 1/2 till 2 glas rödvin om dagen är den rekommenderade dosen att inta och överdrivna doser kan göra att cellerna i kroppen får för mycket antioxidanter vilket inte är bra.

Finns det vin antioxidanter i vitt vin?

Ja, men halterna för antioxidanter vitt vin är betydligt lägre än i rött.

Finns det resveratro i vin?

Ja, resveratrol är en typ av flavonoider som finns i de flesta viner i mer eller mindre grad.

Har rött vin antioxidanter?

Antioxidanter finns i mer eller mindre grad i alla typer av vin. Om du vill få i dig höga doser av antioxidanter rödvin kan du till exempel välja en flaska Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

One Comment

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.