Hem » Vin Fakta » Vill du åka med oss på vinresa till Georgien?

Vill du åka med oss på vinresa till Georgien?

Vinresa - dukat bord med vin

Vi ska åka på vinresa till Georgien! Under de senaste åren har republiken Georgien toppat alla listor över platser att besöka och landet blir ett alltmer populärt turistmål för oss vin- och matintresserade. Men vad är det egentligen som lockar? Är det kulturen, människorna eller den traditionella maten? Och är vinerna verkligen så goda som alla säger?

Nu ska vi ta reda på det och blickar lite framåt! För i höst, närmare bestämt den 14/9 till den 19/9 2020, kan du som Vinjournalens läsare boka en vinresa med mycket kultur till Georgien tillsammans med oss.

Vinresa - Sandra Piksis

Vår ledsagare och handledare är Sandra Piksis, som reseciceron, håller provningar och utbildar i vinkunskap samt är vinskribent. Hon har tagit WSET Level 3 och 2-betyg inom Munskänkarna, där hon även är en av utbildarna. Sandra driver företaget dinvinresa.se som har vinresor till olika länder bland annat Italien, Frankrike, Tyskland och Spanien.

Är du intresserad? Läs mer om vår vinresa, vad som ingår, om vingårdsbesök, priser och villkor och anmälningskod längst ner i artikeln. Dessa resor är populära, så det är begränsat antal platser. Vi hoppas att DU vill åka med!

vinresa - Tbilisi

Sandra har varit i Georgien ett flertal gånger. Vilka intryck har hon fått och vad tycker hon om vinerna och landet generellt? Vi frågar henne.

Det finns så många intressanta vinländer – hur kommer det sig att du valde att satsa på vinresor till Georgien?

Det är landet där det hela började för 8000 år sedan. Georgien kallas även för vinets vagga. Den traditionella metoden att gräva ner qvevris (amforor) i marken används fortfarande även om modern vintillverkning dominerar. Det är ett spännande och vackert land med mycket kultur.

Generellt – vad kan du säga om vinerna?

Här görs både vita och röda viner på mestadels inhemska druvsorter som vi inte är så bekanta med. Det finns i dag 500–600 olika druvor i landet. Några av de vanligaste är rkatsiteli, mtsvane, kisi och saperavi. Det är endast 2-3 % av vintillverkningen som görs enligt qvevrimetoden men det är dessa viner de är kända för runt om i världen. Störst skillnad märks för de vita vinerna jästa i qvevri jämfört med europeisk metod. De vinerna får en djupare färg och kallas också för orange vin eller amber vin på grund av sin bärnstenfärg. Karaktären är också kraftigare och mer tanninrik (sträv). Läs mer om qvevri viner >>här!

vinresa - qvevri

Vi som åker med i september, vad kommer vi att få uppleva?

Vi kommer att besöka några av de bästa vingårdarna främst i Kakheti som är det största vindistriktet. Det kommer även bli många kulturella inslag och besök som inte bör missas när man reser i Georgien. Vi kommer även att uppleva den georgiska maten vilket är en upplevelse i sig.

Vilka viner kommer vi att få provsmaka på vår vinresa?

Det blir viner som görs både på traditionellt sätt och enligt europeisk metod. Närmare ett 90-tal olika viner kommer vi att hinna smaka under resans gång.

Hur skiljer sig Georgien gentemot andra vinländer, säg Italien och Frankrike?

I Georgien får vi lära oss hur det hela började för 8000 år sedan. Landet är inte heller lika utvecklat som många av de kända vinländerna i Europa utan det blir lite som att resa tillbaka i tiden. Många nya spännande inhemska druvor att prova blir det också.

vinresa - karta

Lite fakta om Georgien

  • Republik Georgien (självständighet från Sovjetunionen 1991                    
  • Huvudstad: Tbilisi
  • Befolkning: ca 4 miljoner

Man kallar Georgien för Vinets Vagga och det är ett gammalt vinland med en vinhistoria som går tillbaka 8000 år i tiden med förmodligen vad som är den längsta obrutna traditionen för vinframställning. Det var i södra Kaukasus som vinet föddes och den första vinrankan vitis sylvestris fanns. Därefter spridde sig vinet över hela antika världen.

Georgien är en vindominerad kultur och vin finns överallt. I Georgien finns cirka 55 000 hektar vingårdar och många gör fortfarande sitt eget vin. Det estimeras att man konsumerar mest i världen, cirka 80 liter per capita per år.

Georgien har 19 PDO, Protected Distrtict of Origin och idag tillverkar man många viner fortfarande på samma sätt och som man gjort i flera tusen år. Säkert har du sett de gamla charmiga vinkrukorna, så kallade qvevri, som görs i lera och som man fortfarande använder? Man gräver ner dessa i jorden, vilket är idealiskt för att det tar mindre plats när man lagrar vinet. Det lustiga med Georgien gentemot de flesta andra länder som ockuperades av Sovjetunionen är att man fortsatte göra vin, även om många vingårdar var tvungna att odla andra grödor. Det mesta av vinet gick naturligtvis till Ryssland som fortfarande idag är den största kunden. Man står fortfarande för 70% av vinexporten.

vinresa - vin i glas

Åker du med?

Vill du också åka med oss på en vinresa till Georgien i september, besöka vingårdar och prova goda viner? Resan kombinerar kulturella upplevelser med spännande vingårdsbesök och på 6 dagar hinner vi med en hel del. Vi besöker ett flertal vingårdar och provar deras viner, vi njuter av god mat på slott och restaurang, hälsar på hos qvevrimakare, besöker staden Tbilisi och går på marknad …. Missa inte detta!  

Lite praktiskt om resan

När: 20/4-25/4 och 14/9-19/9 2020

Ingår: transfer från/till flygplatsen, boende på 4-stjärnigt hotell, vingårdsbesök, vinprovningar, stadsrundtur samt alla besök, reseledare från Din Vinresa och engelskspråkig guide, buss med chaufför med mera… Om du vill så kan du förlänga resan med egen tid i Georgien. I priset ingår inte flygbiljett till och från Georgien som ligger mellan 2 500-3 000 person till Tbilisi.

Pris:  ordinarie pris är 12 900 kr / per person i dubbelrum, enkelrumstillägg finns

Anmäler du dig via Vinjournalen betalar du endast 12 500 kr.  Ange kod VJ2020 nör du mejlar ditt intresse till dinvinresa.se

Mer information om Georgienresan och ett detaljerat program hittar du på hemsidan >> dinvinresa.se

Vill du boka resa eller har frågor så kontakta [email protected]

Läs mer om Georgiens viner och druvor:

Frågor och svar:

Vad är det som lockar turister att besöka Georgien?

Det kan vara kulturen, människorna och den traditionella maten som lockar turister att besöka Georgien. Dessutom är landet känt för sina goda viner.

Vilka druvsorter används för att göra vin i Georgien?

I Georgien används mestadels inhemska druvsorter som rkatsiteli, mtsvane, kisi och saperavi för att göra både vita och röda viner.

Vad kommer man att få uppleva under vinresan till Georgien?

Under vinresan kommer man att besöka några av de bästa vingårdarna i Kakheti, det största vindistriktet i Georgien. Det kommer även att finnas kulturella inslag och besök som inte bör missas. Man kommer även att få uppleva den georgiska maten.

Vilka viner kommer man att få provsmaka under vinresan?

Man kommer att få provsmaka närmare ett 90-tal olika viner under vinresan. Det kommer att finnas viner som görs både på traditionellt sätt och enligt europeisk metod.

Hur skiljer sig Georgien från andra vinländer som Italien och Frankrike?

Georgien är inte lika utvecklat som många av de kända vinländerna i Europa och det blir lite som att resa tillbaka i tiden. Dessutom har Georgien många spännande inhemska druvor att prova och man får lära sig om landets långa vintradition som går tillbaka 8000 år.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.