Hem » Vin Fakta » Hållbar vinturism – hur viktigt är det egentligen?

Hållbar vinturism – hur viktigt är det egentligen?

hållbar vinturism omslag

Sverige vurmar för en hållbar vinturism. Den 20 september gick FN:s (The World Tourism Organization (UNWTO) av stapeln. Sverige representeras av Niklas Ridoff, CEO för Winetourism.com

Men först: vilka är UNWTO?

World Tourism Organization (UNWTO) är FN:s organ som ansvarar för främjandet av ansvarsfull, hållbar och allmänt tillgänglig turism. Som den ledande internationella organisationen inom turismområdet, menar UNWTO att turism är en drivkraft för ekonomisk tillväxt, utveckling och miljö & hållbarhet. Som stöd erbjuder ledarskap till hela sektorn och främjar på så sätt kunskap och riktlinjer för turism över hela världen.

Man främjar en hållbar turismutveckling genom att stödja hållbar turismpolitik genom hållbara metoder där man

  • utnyttjar miljöresurserna optimalt
  • respekterar värdsamhällenas sociokulturella autenticitet
  • ger socioekonomiska fördelar för alla

främjar kunskap, utbildning och kapacitetsuppbyggnad genom att

  • stödja länder att bedöma och tillgodose sina behov inom utbildning och yrkesutbildning
  • tillhandahåller nätverk för att skapa och utbyta kunskap

förbättrar turismens konkurrenskraft genom att

  • förbättra av UNWTO-medlemmarnas konkurrenskraft genom kunskap och utbyte
  • utveckla av mänskliga resurser och främja spetskompetens inom områden som policyplanering
  • statistik och marknadstrender, hållbar turismutveckling, marknadsföring och marknadsföring, produktutveckling och risk- och krishantering

Det råder ingen tvekan om att värdet av turism är en stark drivkraft för socioekonomisk tillväxt och utveckling, dess inkludering som en prioritet i nationell och internationell politik och behovet av att skapa lika villkor för att sektorn ska kunna utvecklas och blomstra, bygga partnerskap för samarbete inom den privata sektorn, regionala och lokala turistorganisationer, akademi och forskningsinstitutioner m. fl. för en mer hållbar, ansvarsfull och konkurrenskraftig turistsektor.

hållbar vimurism Konferens

UNWTO har 160 medlemsländer, 6 associerade medlemmar, 2 observatörer och över 500 anslutna medlemmar och har regionala avdelningarna för Afrika, Amerika, Asien och Stillahavsområdet, Europa och Mellanöstern fungerar som länken mellan UNWTO och dess 160 medlemsstater. UNWTO:s huvudkontor är baserat i Madrid, Spanien.

UNWTO:s 6:e globala konferens om vinturism

UNWTO och Italiens regering anordnade i höstas en årlig global konferens om vinturism i september i Alba, Italien för att titta närmare på hur just vinturismen påverkar alla medlemmar och titt kritiskt på vad som händer idag för vinresenärer, företag, myndigheter och lokalbefolkning för att både öka värdet för vinturismdestinationerna och deras miljö. Mycket görs redan, mer kan göras.

Denna konferens representerade en unik möjlighet för hur experter från hela det växande området vinturism kan arbeta tillsammans för att hitta konkreta lösningar för mer hållbar, inkluderande och en motståndskraftig framtid av sektorn och människorna som kommer att resa med vin som motivation.

Hållbar vinturism – hur bidrar Sverige?

Som underlag och innan konferensen låg en enkät som skickades ut från bland annat från Vinjournalen och företaget Winetourism. Enkätsvar kom in via olika kanaler. Enkäten sammanställdes av företaget Winetourism tillsammans med Prof. Gergely och hans team vid Geisenheim University Wine Business Program.

Är hållbarhet en viktig aspekt när du reser som vinturist?

Av alla tillfrågade svarade

  • 80% svarade JA, hållbarhet är en viktig aspekt när du reser som vinturist
  • 20% svarade NEJ, att det inte är en viktig aspekt
hållbar vinturism - i vingården

Niklas Ridoff, CEO, Wine Tourism hade möjlighet att lyfta fram det svenska perspektivet på FN:s hållbarhetskonferens i en workshop Wine Tourism pairs with Sustainability, för att lyfta fram den svenska vinkonsumentens roll för att påverka hållbarhet när man besöker vingårdar. Genom att svara på vår fråga kan jag betona hur svenskar ser på hållbarhet i sammanhanget och hur detta står sig mot andra länder.  (se och läs Niklas föredrag och sammanställning här)

Niklas hur upplevde du FN:s konferens om vinturism och vilken respons fick du efter din workshop? 

– Jag hade en otroligt givande tid på konferensen. Som alla ni vinälskare vet är Alba för sin Barbera och sin Nebbiolo, och nog bjöds man på en del suveräna viner. Men framför allt bjöd dock konferensen på nya insikter om hur vinvärlden jobbar med att göra vinturism mer hållbar. 

– Jag vill tacka alla er som deltog i vår enkät som vi skickade ut i mitten av september. Underlaget tillät oss att bryta ut Sverige som ett referensexempel mot resten av de internationella deltagandet i undersökningen. Vi fick en mycket god respons på vår workshop och det stärkte en redan väletablerad bild av svenskar som nyfikna, ansvarsfullla och engagerade vinresenärer.

– Totalt samlade vi in över 700 enkätsvar via olika kanaler. En av dessa kanaler var via artikeln in Vinjournalen. 

Så vad var resultatet?

– Av alla tillfrågade svarade 80% att Ja, hållbarhet är en viktig aspekt när du reser som vinturist. 20% svarade Nej, att det inte är en viktig aspekt. Ett rätt så bra resultat på det stora hela taget tycker jag personligen, att 4 av 5 personer ändå låter hålbarhetsaspekten påverka deras val av vinupplevelser när de reser, säger Niklas.

– 82 svar kom in från förfrågan i Vinjournalen. Av dessa svarade 99% att hållbarhet är en viktig aspekt i deras resande som vinturist! Det är en häpnadsväckande hög andel, och jag tog upp detta exempel i min föredragning på konferensen. Faktum är att denna bild bekräftades av andra vingårdar, turguider och researrangörer – svenskar betraktas i allmänhet som kunniga, nyfikna och upplysta vinturister, och en medvetenhet om hållbarhetsaspekten är mycket starkt förankrad jämfört mot besökare från de allra flesta andra länder. 

– Svenska kunder har också mycket köpkraft ute på kontinenten. Det spelar stor roll och Sverige kan gå i bräschen för att driva en efterfrågan på hållbarhet i vinturism – vingårdarna har idel anledning att lyssna. 

niklasridoff2

Niklas tillägger:

– Tack igen Vinjournalens läsare för ert stöd, jag ser fram emot att hålla er uppdaterade med de framsteg vi kommer att fortsätta ta med vårt arbete med hållbarhet inom vinturism.

….

….

Niklas Ridoff, CEO för företaget Winetourism.com är vinentusiast och har ett gott öga för vita Rioja viner, mineralrika sicilianska viner och peppriga grekiska röda viner.


Läs mer om vinturism:

Frågor och svar:

Vilka är fördelarna med vinturism?

Vinturismen fungerar som en hävstång för den lokala ekonomin, i och med att turismen ökar, får små städer i inlandet nya affärer och möjligheter att skapa jobb. Närvaron av resenärer under hela året är en garanti för näring för samhället och lokala entreprenörer.

Vad är ett annat namn för vinturism?

Medan Eno-turism (vinturism), som en undertyp av gastronomi-turism, syftar på turism vars syfte är att besöka vingårdar, vingårdar, provsmaka, konsumera och/eller köpa vin, ofta vid eller nära källan.

Var började vinturismen?

Vinturism startade i Europa i början av 1900-talet med utvecklingen av vinvägar i Tyskland. I Frankrike bidrog Alsaces vinvägar (skapade för 50 år sedan) och klassificeringen av viner från Gironde till de första stegen av modern vinturism.

När blev vinturismen populär?

Vinturism har länge funnits i delar av Europa och Nordamerika och har utvecklats i Australien som en utpräglad turistprodukt sedan början av 1980-talet, och möjligheten att ta emot besökare är en viktig källa till extra inkomst för vinproducenter.

Vad är vinvägar/rutter?

Vissa destinationer har förberett sig för att ta emot turister som är intresserade av att veta mer om vinodlingens universum och man organiserade s.k. “vinrutter.” Vinvägarna är definierade rutter eller vägar där besökare kan besöka vingårdar, vingårdar, restauranger och historiska platser – allt inom en specifik region för att främja fördjupning i vinvärlden. Exempel är Italien, Frankrike, Portugal, Sydafrika och Chile.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.