Vinturism har växt betydligt över hela världen de senaste decennierna. USA är 27 miljoner eller 17% av alla fritidsresenärer, engagerade i kulinariska eller vinrelaterade aktiviteter på sin semester.  Motsvarande siffra i Italien är cirka fem miljoner resenärer och vinturism genererar väl över 2,5 miljarder Euro i intäkter. Intresset för vinturism växer alltså just nu explosionsartat och det visar också att många semesterfirare längtar efter en mer aktiv semester.

I USA och i södra Europa har vinturism till och med fått ett eget namn och kallas för ’enotourism’ och ibland ’oenotourism’. Den andra söndagen i november varje år firar man också “Enotourism Day” i USA för att främja vinturism i Europa och länder som Tyskland, Österrike, Slovenien, Spanien, Frankrike, Grekland, Ungern, Italien och Portugal. Och visste du att försäljningen av viner i samband med dessa besök är upp till 33% av den årliga totala försäljningen för många vingårdar?

Det är riktigt kul att så många svenskar har börjat få upp ögonen och åker ner till Europas vindistrikt. Fördelen är att förutom kunskap om vinet och druvorna så får man såklart också får en rik spontan och kulturell stimulans: natursköna områden att vandra i, gamla skatter att besöka, folkfestivaler, provsmaka olika viner och goda olivoljor, äter fantastisk mat och ha trevligt tillsammans i vingårdens hemmiljö.

På Vinjournalen.se kan vi hjälpa dig att planera ditt besök på en vingård! Vi har samarbetspartners i många länder i Europa och kan ge dig tips om trevliga vingårdar att besöka. Skriv ett intressemejl till jeanette@vinjournalen.se och tala om vart ni ska åka, hur många ni blir och vilken tid ni vill göra ert besök, så ger vi dig ett förslag! 

Vinturist kan man bli när som helst. Vingården och vinstockarna är vackra året om. Vill man vara med och plocka druvorna, kanske man ska satsa på att åka någon vecka på hösten i stället, för då är det skördetid.

Fördelen med Europa är att man faktiskt inte behöver åka så långt för att uppleva ”gamla världens viner”, en urgammal vintradition, en fertil jordmån och ett fördelaktigt klimat som är perfekt för odling av olika druvor för att göra riktigt fina viner – som man dessutom kan få smaka! Och vad kan vara bättre avkoppling än att göra något helt annat än man vanligtvis gör i sin vardag? Att botanisera efter traktens läckerheter i de små gårdsbutikerna, besöka vingårdar, kanske jobba en dag eller två med att plocka druvor, prova viner, lära sig mer om druvorna, prata med vingårdsägaren och ibland bli bjuden på en god pasta som mormor på gården lagat under trevliga, avslappnade former. Kan en semester bli bättre än så?

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy