Hem » Ekologiskt viner » Senaste trenden: Vinresor med hållbarhetsfokus

Senaste trenden: Vinresor med hållbarhetsfokus

vinresor - en familj som cyklar

Vi saknar vinresor! Det sa 65% som tillfrågades i en undersökning nyligen. Efter två covid-år känner många att de vill ut och röra på sig igen. Men finns det ekologiska vinresor med hållbarhetsförtecken? Här är några tips för den hållbara vinresan! Användbara eco-länkar till vinresor hittar du längst ner i artikeln.

Jodå. Har du är någon som har tänkt på hur är det möjligt att göra dina vinresor mer hållbara?

För dem som vill resa ’ekologiskt’ och behålla fokus hållbarhet och miljö, finns det mängder av möjligheter för att planera en hållbar vinresa. Är miljötänk målet med vinresan så gör man klokt i att undersöka alla delar av resan – hur man ska resa dit, vilka vingårdar har ett bra ekologiskt perspektiv men även hotell, restauranger och utflykter på plats. Och självklart, inte minst vinerna måste var ekologiska. Och hållbara val är möjliga även för oss vinälskare.

vinresor - flicka arbetar i vingården

Det sägs att ekologiska vinresor och vingårdsbesök på vingårdar med miljömässiga vinodlingar med förnybar energi genom solpaneler och vattenåtervinning eller varför inte habitatrestaurering som en del vingårdar har gått inför, är den allra hetaste trenden just nu. Så jag gjorde tre olika sökningar i sökfältet på sajten Wine Tourism genom att skriva in de engelska orden

  • organic (sv. ekologiskt)
  • biodynamic  (sv. biodynaiskt)
  • natural wines (sv. naturviner)

– och oj, vad det kom upp bra förslag, både förslag på ekologiska vingårdar och förslag på ekologiska guidade turer eller andra aktiviteter.

Vinresor, vingårdar och ekoturism

Det ultimata sättet att anpassa dina värderingar och din plånbok är att skydda regioner och vingårdar som visar engagemang för hållbart, organiskt och/eller biodynamiskt jordbruk. Det finns en hel del av dessa. Två exempel lysande exempel på vinländer och regioner är Österrike och Frankrike från sajten Wine Tourism:

Österrike: Biodynamisk vinprovning i Leutschach, Steiermark

Österrike känns liksom klockrent, kanske för att antroposofen Rudolf Steiner kom härifrån. Besökare får en verklig upplevelse av hur biodynamiken fungerar i vingården. På familjevingården Weingut Tauss finns vingårdsturer, provningar, god mat, boende, spännande aktiviteter. Kolla in deras tekniker för vinifiering och lagring. Hur gör man biodynamiskt vin och hur parar med det sedan med mat?

vinresor - picknick i det fria

Frankrike: Ekologisk vinprovning i Bordeaux

En härlig gammal ekologisk vingård i Grand Saint Emilion, Château Vieux Mougnac, där familjen Milhard-Bessard erbjuder vinprovningar, rundtur i vingården, vinkällare och en massa ekologiska viner att njuta avi det vackra landskapet eller ta med dig hem. Druvorna är Merlot, Cabernet Franc och Semillon.

Så undersök hållbara, ekologiska och/eller biodynamiska vingårdarna i regionen du vill besöka och kolla sedan deras webbplatser för ekoturer.

Hur reser du på dina vinresor?

Miljömässig vinodling och soldrivna vingårdar är inte helt förenliga med att uppmuntra besökare att flyga eller köra bil långa sträckor för att besöka dem. Detta är också ett viktigt område att planera inför din hållbara vinresa är att garantera en mer effektiv, miljövänlig infrastruktur, särskilt när det gäller ditt resande.

Vill du flyga, så se om flygbolaget har koldioxidkompensation, där man i priset som resenärer betalar för att kompensera för de utsläpp som flygningarna producerar. Vill du åka bil, så hyr då ett hybrid- eller elfordon.

Fler tåg och färre flygplan är en guldregel, men för att det ska klaffa måste regeringar, politiker, transport- och turistbranschen jobba ihop för en effektiv, miljövänlig infrastruktur, kort: en hållbar turismpraxis.

vinresor - del av cykel

I Frankrike har man till exempel inrättat en ökad och snabbare expresstågtrafik mellan flygplatsen Charles de Gaulle i Paris och Bordeaux och Bourgogne och även staden Bordeaux införde redan för några år tillbaka en järnvägstrafik inom staden för att minska biltrafiken. Sådant ser vi gärna mer av, men riktigt lika rustade är inte alla länder.

Hållbarhetstänket är dock på god väg att bra ut sig i många länder, till och med i Chile som vann förstaplatsen i vingårdar och hållbarhet i Best of Wine Tourism Awards.

Och …man kan göra en hel del research på nätet. 

Att lära känna en vinregion är super-spännande och vill man läsa på lite, så finns ett globalt internationellt nätverk av städer och vinregioner, The Wine Capitals Global Network, som sträcker sig över både den gamla och den nya vinvärlden och erbjuder en exceptionell guide till internationella vinresor som garanterat kommer att stimulera dig till att söka efter din favoritregion.

På vingården

Undersök hållbara, ekologiska och biodynamiska vingårdar i den region som du vill besöka och kolla sedan deras webbplatser för ekoturer, boende m.m. ovett du vill till Frankrike, Tyskland, Italien, Slovenien eller Kalifornien.  Leta efter vingårdar med dedikerade till miljöprinciper och nagelfar dessa noga. Vissa vingårdar har anklagats för att överdriva sina miljöprestationer… Fler tips på guiden Slow Wine.

Och kolla här om du riktigt vill bo i spenaten. Rewilding Europe, en naturvårdsgrupp som återställer och skyddar naturliga vildmarker över hela Europa, bland annat i Portugal, Italien, Tyskland, Moldavien, Kroatien, Rumänien och Bulgarien

vinresor - snygga druvor i klase

Här är 5 sätt att göra vinresor mer hållbara:

  • Hitta miljövänligt boende
  • Överväg att göra ekoturism till fokus på din resa
  • Stöd lokala företag
  • Använd återanvändbara material
  • Kolla transportalternativ för vinturism

Länkar för att komma igång med ekologiska vinresor:

>> Winetourism.com sajt för att söka vingårdar, regioner och boende samt boka direkt på nätet

>> Slow Food, internationell gräsrotsorganisation som sedan 1989 verkar för att bevara lokala matkulturer och traditioner och visar hur våra matval påverkar världen omkring oss.

>> Slow Wine, mat och vin utan bekämpningsmedel och överdriven vattenförbrukning, en årlig guide som Slow Food står bakom

>> Great Wine Capitals, globalt nätverk och guide över städer och vinregioner över den gamla och den nya världen

>> World of Wine, 55 000 kvm av vinstad och ett upplevelsecentrum i Porto, Portugal 

>> Cité du vin – en vinstad i Bordeaux som har allt om vin, provningar, events, workshops, restauranger och affärer.

>> Rewilding Europe, en naturvårdsgrupp som återställer och skyddar naturliga vildmarker i Europa. 

Trevliga vingårdar i några vinregioner:

Frågor och svar

Hur hållbart är ekologiskt vin?

Vare sig vinet är organiskt, biodynamiskt, naturligt eller gjort med konventionella metoder, ska det klassas hållbart så måste processen från druva till vinflaska ha så liten påverkan på miljön som möjligt.

Varför vinresor och vinturism?

Att besöka vinproducerande regioner är ett sätt att lära känna ett land ett land och dess viner.u003cbr/u003eDet är fantastiskt att runt om i världen öppnar vingårdar öppnar upp så att gäster kan prova och lära sig med om vin, biologisk mångfald, traditioner och historia.

Påverkar vinmakeri vår miljö?

När vi använder gödningsmedel, bekämpningsmedel i jorden, använder vatten och energi så ansvarar vi för ca 20 % av alla utsläpp av växthusgaser. Vinproduktion är inget undantag, processen att odla druvor och omvandla det till vin bidrar också till dessa effekter.

Vilket land är bäst för ekoturism?

Utan tvekan Costa Rica för sin magnifika och omsorgsfullt skyddade natur. Kustlinjerna längs Karibiska viken och Stilla havet är nästan en fjärdedel av världens tropiska skogar. Costa Rica är dock inte känt för sina viner, men det finns några vinentreprenörer som arbetat hårt för att ändra på detta.

Vad är enoturism och hur mycket omsätter den?

Enoturism och ibland även oenotourism betyder egentligen bara rätt och slätt vinturism. Vinturism globalt uppskattades till ca 8,7 miljarder US-dollar 2020, ändå ett år då hela den globala turistnäringen drabbades hårt av pandemin. Förväntas uppgå till nästan 29,6 miljarder euro 2030.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.