Grekland associeras gärna med turkosfärgat hav och vitmålade stenhus med koboltblå detaljer. Runda av en lång härlig dag på stranden med en grekisk sallad, souvlaki och en flaska väl kylt vitt vin, gärna ett lokalt sådant. Vinregionerna Peloponnesos, Kreta och Egeiska öarna har mycket att erbjuda.

Tre regioner med viner av hög kvalitet

Många förknippar Grekland med vita viner men det är en sanning med modifikation. På Kreta odlas både röda och vita druvor som förädlas till välsmakande och fruktiga viner. Rhodos har blivit centrum för de grekiska mousserande vinerna. I regionen Peloponnesos odlas främst torra röda och vita viner, men även söta viner och rosé. Druvvariationen är stor med exempelvis Agiorgitiko, Mavrodaphne, Refosco och Cabernet Sauvignon bland de röda druvsorterna och Vilana, Athiri, Vidiano, Dafni, Thrapsathiri, Malvazia di Candia bland de vita.

Peloponnesos

Vinregionen på fastlandets sydligaste del har inte mindre än sju appellationer. Landskapet består av berg, karga sluttningar och frodiga dalar. Regionen bjuder, förutom allt kulturarv och sevärdheter, på fantastiska viner. Här har grekerna odlat vin sedan tusentals år tillbaka, men antalet vingårdar har ökat och minskat genom århundradena. I början av 1800-talet var många av de bästa vingårdarna producenter av Corinthiaki-druvan, som ger russin, i stället för druvsorter lämpade för vin.

Kreta

Greklands största ö bjuder på mängder av upplevelser. För historia- och vinälskaren är ön något av en guldgruva. Under medeltiden, när Kreta låg under venetianska styre, producerade öns vingårdar det berömda söta vinet Malyasia som kretensarna skeppade ut över hela Europa, så långt bort som London och Paris. Vinet exporterades även till Istanbul men under det ottomanska styret på 1400-talet upphörde vinproduktionen mer eller mindre helt.

Egeiska öarna

Nämn Kreta, Rhodos, Samos eller Santorini och minst en i din närhet får något drömskt i blicken. Egeiska öarna ligger mellan Grekland och Turkiet och här finns en flertusenårig tradition av vinproduktion. Den minoiska civilisationen på Kreta anses vara den första i Europa och arkeologer har hittat bevis för vinproduktion så långt tillbaka som 5000 år f.Kr. Homeros beskriver vinproduktionen i såväl Illiaden som Odyssén. Regionen har fem PDO appellationer och ett antal underliggande PGI appellationer.

Om du är intresserad av att besöka vingårdar i Peloponnesos, vingårdar på Kreta eller vingårdar på Egeiska öarna boka in en eller flera vinprovningar i Peloponnesos, vinprovningar på Kreta eller vinprovningar på Egeiska öarna kan du gå in på winetourism.com. Där kan du även läsa om priser och olika aktiviteter som ingår.

Karta över regionens vingårdar

Besök några av Peloponnesos främsta vingårdar

Bizios Estate – en familjeägd boutiquevingård

Vingården ligger i byn Asprokambos, övervakad av berget Ziria. Elias Bizios är andra generationen vinproducenter på gården, som producerar 25 000 flaskor per år. Vingården har drivits ekologiskt sedan sekelskiftet. På gården odlas druvor som Agiorgitiko Chardonnay, Malagouzia, Moschofilero, och Cabernet Sauvignon.

 • Appellation: Nemea
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 0 €

Papantonis Winery – prisbelönta vita viner

Vingården ligger strax utanför den vackra staden Argos. Bröderna Antonis and Kalli Papantonis köpte gården 1979 men egendomen gjordes om till vingård först 1992. Tjugo år senare var Papantonis Winery var först med att producera söta kvalitetsviner framställda av Agiorgitiko-druvan. På gården odlas även druvsorterna Roditis och Chardonnay.

 • Appellation: PGI Peloponnese
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Domaine Skouras – vingården med 1000 träfat

Vingården som ligger i nordöstra Pelopennesos började som en liten vingård med kvalitetsviner i Argos. Sedan dess har vingården flyttat ett flertal gånger och sedan 2004 huserar ägaren George i Malandreni. Fokus ligger fortfarande på att producera viner av högsta kvalitet från såväl inhemska som internationella druvor, exempelvis Moscofilero, Agiorghitiko, Merlot, Viognier, Chardonnay, Syrah, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

 • Appellation: Nemea, Mantinia, Argolida, Corinth
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: Anges vid förfrågan

Giannikos Winery – ekologisk vingård

Den familjeägda vingården är uppdelad på två egendomar, en i den medeltida staden Corinth och en i Mykene. Giannikos Winery drivs helt ekologiskt och dess viner har vunnit så väl nationella som internationella priser och utmärkelser. Tradition kombineras med modern teknologi, en satsning som gör att cirka 75 procent av allt vin som produceras på gården exporteras globalt. Här odlas de internationella druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay och Viognier sida vid sida med de inhemska sorterna Roditis, Agiorgitiko och Malagouzia. 

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 €

Besök några vingårdar på Kreta

Dourakis Winery – familjeägd vingård

Vingården ligger i den andlöst vackra byn Alikampos, inte långt från vinregionerna Rethymno och Chania. Hela familjen Dourakis arbetar på vingårdarna och alla är dedikerade och passionerade gällande vinproduktion. Vinerna som produceras på gårdarna exporteras över stora delar av världen. Här framställs röda och vita viner av druvorna Kotsifali, Syrah, Cabernet Sauvignon, Romeiko och Grenache.

 • Appellation: Crete
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 8 €

Idaia Winery – fokus på biologisk månfald

Vingården återfinns i den charmiga byn Venerato. Här produceras kretensiska viner av högsta kvalitet. Kultiveringen av vindruvorna sker med en stor respekt för naturen och den biologiska mångfalden. Av druvsorterna Vidiano, Vilana och Thraspathiri tillverkas vita kvalitetsviner och de traditionella lokala druvsorterna Liatiko, Mandilari och Kotsifali blir till röda viner. Utöver det producerar Idala Winery även rosé- och dessertviner.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 8 €

Besök vingårdarna på Egeiska öarna

Ktima Akrani – vinälskarnas paradis

Mitt på den charmiga ön Kos ligger vingården som producerar välsmakande fruktiga viner. Här kan vinälskare hitta lokala och unika grekiska viner. Vingården öppnade 2004 och målsättningen är att skapa en yta där kultur, vinkonnässörer och vinproducenter kan sammanstråla, umgås och njuta av livet. Här produceras viner från druvsorterna Maragouzia, Athiri, Asyrtiko, Syrah, Merlot, Cabernet och Caberbet Sauvignon.

 • Appellation: Malagouzia
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 5 €

Låter det här intressant kan du läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy