Vinregionen Burgenland

På de soliga sluttningarna ner mot Donau, i det som kallas för Burgenland, odlas druvorna som ligger till grund för regionens röda kvalitetsviner. Närheten till, och den tidigare unionen med, Ungern har gett vinerna mer karaktär av de ungerska vinerna än de övriga som produceras i Österrike.

Burgenland är en av Österrikes fyra största vinregioner. Området ligger i de östligaste delarna av landet och cirka en timmas resa från Wien. Burgenland ligger vid gränsen mot Ungern, något som gör att regionens viner har mer gemensamt med de ungerska vinerna än de österrikiska. Österrike är mest känt för välsmakande vita viner, men Burgenland är landets kvalitetsregion när det kommer till röda viner. Burgenland ligger på en smal landsbit som sträcker sig från Donau ner till den södra vinregionen Steiermark.

Unik arkitektur och natur

Många av regionens vingårdar har anammat den arkitektoniska stil som någon döpte till vinarkitektur: en stil som är mycket distinkt och bara den gör det värt att besöka Burgenland. I regionen handlar det lika mycket om vin som turism. Varje år kommer det tiotusentals turister från Wien och andra städer och länder för att spendera semestern vid sjön Neusiedl som ligger mitt i Seewinkel nationalpark som ligger på gränsen mellan Ungern och Österrike.

De vita österrikiska vinerna är välkända och eftertraktade över hela världen, men i Burgenland producerar man främst röda viner. Regionen är hem för några av landets bästa och mest välkända röda viner. Vinregionen sträcker sig över 13,840 hektar och fyra subregioner. Läget i inlandet och närheten till Donau ger ett klimat som är optimalt för vinodling. Lägg till det en kontrastrik jordmån med kalkbaserade branta sluttningar vid Leithaberg på ena sidan och de salthaltiga sjöarna och sandjord vid Seewinkel på den andra sidan. Det går även att hitta jordmån med lite annorlunda sammansättning som den med basaltlager vid staden Klöck eller kalksten och lera i Südsteiermark. Variationen i jordmånen och mikroklimatet gör att det går utmärkt att producera såväl röda som vita viner.

Regionen har fyra appellationer (DAC – Districtus Austriae Controllatus) Neusiedlersee, Leithaberg, Mittelburgenland och Eisenberg. De viner som inte tillhör någon av de fyra DAC-appellationerna etiketteras med appellationen Burgenland. Druvorna som odlas i regionen är: Chardonnay, Pinot Blanc, Neuberger och Grüner Veltliner till vita viner och Blaufränkisch och Zweigelt till röda viner.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Burgenland eller boka in en eller flera vinprovningar i Burgenland kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Några av Burgenlands bästa vingårdar

Ta med dig familjen på äventyr i Burgenland. Bada, cykla, vandra och ät god mat. Toppa det hela med ett besök på en eller flera vingårdar.

Salzl Seewinkelhof – en vingård i dynamiska Burgenland

Salzl Seewinkelhof ligger i Illmitz i den östra delen av Burgenland. Vingården drivs av Josef, Heribert och Christoph Salz som är den tredje generationen vinproducenter på Salzl Seewinkelhof. Vinerna som produceras på gården har den distinkta karaktär och kvalitet som regionen är känd för. Druvorna plockas för hand och väljs noggrant ut för att säkerställa en hög kvalitet på vinerna. Regionen unika förutsättningar ger viner med fyllig kropp och mycket smak, utan att för den sakens skull bli tunga, samt en för regionen särpräglad syrlig smak.

På Salzl Seewinkelhof odlar man druvorna Chardonnay, Grüner Veltliner, Weißburgunder, Grauburgunder, Zweigelt, Blaufränkisch, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, och Sämling 88. De bästa druvorna används för att producera vingårdens prisbelönta röda och vita viner, mousserande vin, rosé- och dessertviner.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 12 €

Stephano Winery – nyskapande ekologisk vingård på historisk mark

Vingården grundades så sent som 2009 och byggdes då från grunden. Läget uppe bland kullarna ger druvorna en utmärkt smak, komplexitet och inte minst kvalitet åt vinerna. Inspirationen när druvorna komponeras ihop till viner kommer från flera av Shakespeares karaktärer, till exempel Stephano, Gonzalo och Prospero. Ägarna Stephen och Monika har lång erfarenhet av vinodling och arbetar hårt för att ta fram unika viner.

Hela produktionskedjan är baserad på ekologiska och hållbara metoder, allt för att skydda miljön på och runt vingården som sträcker sig över sex hektar. Vinstockarna är planterade på sluttningarna bakom gården och så gott som allt arbete på fälten sker för hand.

Här odlas främst Blaufränkisch, Merlot, Zweigelt, Grüner Veltliner och Pinot Blanc som förädlas till vin och lagras i trätunnor som ger vinet en djup färg och smak.

 • Appellation: Eisenberg
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 €

Klaus Nittnaus – vingården där kvalitet är allt

Vingården Klaus Nittnaus ligger i Neusiedlersee. Vingårdens ägare Klaus Nittnaus anser att kvaliteten ett vin har börjar i jorden där vinstocken planteras. Med digitalteknik övervakar han vinstockarna från rotsystemet ut till lövspetsarna. Det mesta av kultiveringen av druvorna sker för hand av den enkla anledningen att erfarna vinproducenter vet att maskiner inte kan ersätta kvaliteten och omsorgen från en människohand.

Kärleken för druvorna och marken återspeglas tydligt i de viner som produceras på vingården. En årgång blir aldrig den andra lik av den enkla anledningen att vin är en 100 procent ren naturprodukt som påverkas av vädret och miljön. Klaus Nittnaus och hans anställda månar om att hålla jorden i toppkondition och gödslar bara med traditionella metoder. För att luckra upp jorden planterar man baljväxter istället för att använda maskiner.

På vingården odlas druvsorterna Grüner Veltliner, Welschriesling, Weißburgunder, Chardonnay, Zweigelt, Sankt Laurent och Blaufränkisch.

 • Appellation: Leithaberg DAC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 30 €

Leo Hillinger – en av de största ekologiska vingårdarna

Leo Hillinger som har startat och driver vingården som också bär hans namn, är en entreprenör med fokus på vinproduktion. Vingården drivs med engagemang och passion och vinerna exporteras till mer än 30 länder runt om i världen. Leo Hillinger köpte en 12 hektar stor vingård vid sjön Neusiedl 2004, efter att han hade gjort sin lärlingstid i Kalifornien. Vingården är en av de främsta i Österrike och i dagsläget omfattar den mer än 100 hektar där allt vin produceras ekologiskt.

Kvalitet är ett ledord på vingården och ingenting lämnas åt slumpen. Hela produktionskedjan är ekologisk och druvorna får mogna långsamt och skördas så sent som möjligt för att ge de bästa vinerna. Det ger pärlande viner med en naturlig fruktighet och smak, vilket återspeglas i såväl röda, vita och roséviner som mousserande viner och dessertviner.

På vingården odlas druvsorterna Welschriesling, Grüner Veltliner, Chardonnay, Weißburgunder, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Zweigelt, St. Laurent, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, och Syrah.

 • Appellation: Leithaberg DAC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 17 €

Umathum – en vingård med traditionell tillverkning

Vingården Umathum är ett klassiskt familjeföretag som producerar traditionella och smakrika viner med moderata alkoholnivåer. De lokala druvsorterna förädlas till autentiska röda viner. Ägaren Josef Umathum produceras även vita viner som det speciella Rose Saignee som har skapat vinhistoria. 2005 ställde vingården om till ekologisk produktion för att följa grundarens Rudolf Steiners grundläggande idéer. Vinerna etiketteras inte som ekologiska viner av den enkla anledningen att traditionell och giftfri odling är familjens livsstil och levnadsval.

Vinerna har en utmärkt färg, kropp och smak. Den ekologiska odlingen gör att familjen kan driva ett hållbart jordbruk med en mångfald som gynnar deras viner nu och i framtiden. De bästa vingårdarna ligger i Vom Stein, Ried Hallebuhl och Kirschgarten. Här följer de anställda naturens rytm för att kultivera och utveckla de äldsta och mest pålitliga vingårdarna. Man arbetar också för att bevara de mer eller mindre bortglömda inhemska druvsorterna. Druvorna plockas för hand och vinet lagras i trätunnor.

På vingården odlar man främst Blaufränkisch, St.Laurent, Zweigelt, Pinot Noir, Pinot Gris, Sauvignon blanc, Traminer, Harszlevelü, Gelber Muskateller och Welschriesling.

 • Appellation: Neusiedler
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 0 €

Låter det intressant – då är du välkommen att läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

La Dame de Malescot

Ett magiskt gott vin av högsta kvalitet! Château Malescot-St-Exupéry är ett 3ème Cru Classé slott i Margaux och är idag ett av de bäst bevarade och kvalitetsdrivna Margaux cru. Vinet La Dame de Malescot är slottets andravin.

Artikelnummer: 5491

Typ: Rött Vin

Land: Bordeaux, Frankrike

Alkohol:13,5 %

Pris:369 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött

Vinjournalen Nyhetsbrev

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

senaste artiklarna