Hem » Vin Fakta » Vinregionen Burgenland

Vinregionen Burgenland

depositphotos_14166013_ds-min_cujfk4 - Vinjournalen.se

På de soliga sluttningarna ner mot Donau, i det som kallas för Burgenland, odlas druvorna som ligger till grund för regionens röda kvalitetsviner. Närheten till, och den tidigare unionen med, Ungern har gett vinerna mer karaktär av de ungerska vinerna än de övriga som produceras i Österrike.

Burgenland är en av Österrikes fyra största vinregioner. Området ligger i de östligaste delarna av landet och cirka en timmas resa från Wien. Burgenland ligger vid gränsen mot Ungern, något som gör att regionens viner har mer gemensamt med de ungerska vinerna än de österrikiska. Österrike är mest känt för välsmakande vita viner, men Burgenland är landets kvalitetsregion när det kommer till röda viner. Burgenland ligger på en smal landsbit som sträcker sig från Donau ner till den södra vinregionen Steiermark.

Unik arkitektur och natur

Många av regionens vingårdar har anammat den arkitektoniska stil som någon döpte till vinarkitektur: en stil som är mycket distinkt och bara den gör det värt att besöka Burgenland. I regionen handlar det lika mycket om vin som turism. Varje år kommer det tiotusentals turister från Wien och andra städer och länder för att spendera semestern vid sjön Neusiedl som ligger mitt i Seewinkel nationalpark som ligger på gränsen mellan Ungern och Österrike.

De vita österrikiska vinerna är välkända och eftertraktade över hela världen, men i Burgenland producerar man främst röda viner. Regionen är hem för några av landets bästa och mest välkända röda viner. Vinregionen sträcker sig över 13,840 hektar och fyra subregioner. Läget i inlandet och närheten till Donau ger ett klimat som är optimalt för vinodling. Lägg till det en kontrastrik jordmån med kalkbaserade branta sluttningar vid Leithaberg på ena sidan och de salthaltiga sjöarna och sandjord vid Seewinkel på den andra sidan. Det går även att hitta jordmån med lite annorlunda sammansättning som den med basaltlager vid staden Klöck eller kalksten och lera i Südsteiermark. Variationen i jordmånen och mikroklimatet gör att det går utmärkt att producera såväl röda som vita viner.

Regionen har fyra appellationer (DAC – Districtus Austriae Controllatus) Neusiedlersee, Leithaberg, Mittelburgenland och Eisenberg. De viner som inte tillhör någon av de fyra DAC-appellationerna etiketteras med appellationen Burgenland. Druvorna som odlas i regionen är: Chardonnay, Pinot Blanc, Neuberger och Grüner Veltliner till vita viner och Blaufränkisch och Zweigelt till röda viner.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Burgenland eller boka in en eller flera vinprovningar i Burgenland kan du gå in på winetourism.com. Där hittar du även information om priser och vad som ingår i de olika aktiviteterna.

Några av Burgenlands bästa vingårdar

Ta med dig familjen på äventyr i Burgenland. Bada, cykla, vandra och ät god mat. Toppa det hela med ett besök på en eller flera vingårdar.

Salzl Seewinkelhof – en vingård i dynamiska Burgenland

salzl-seewinkelhof-estate_vvixb6 - Vinjournalen.se

Salzl Seewinkelhof ligger i Illmitz i den östra delen av Burgenland. Vingården drivs av Josef, Heribert och Christoph Salz som är den tredje generationen vinproducenter på Salzl Seewinkelhof. Vinerna som produceras på gården har den distinkta karaktär och kvalitet som regionen är känd för. Druvorna plockas för hand och väljs noggrant ut för att säkerställa en hög kvalitet på vinerna. Regionen unika förutsättningar ger viner med fyllig kropp och mycket smak, utan att för den sakens skull bli tunga, samt en för regionen särpräglad syrlig smak.

På Salzl Seewinkelhof odlar man druvorna Chardonnay, Grüner Veltliner, Weißburgunder, Grauburgunder, Zweigelt, Blaufränkisch, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, och Sämling 88. De bästa druvorna används för att producera vingårdens prisbelönta röda och vita viner, mousserande vin, rosé- och dessertviner.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 12 €

Stephano Winery – nyskapande ekologisk vingård på historisk mark

 Image Alt - Vinjournalen.se

Vingården grundades så sent som 2009 och byggdes då från grunden. Läget uppe bland kullarna ger druvorna en utmärkt smak, komplexitet och inte minst kvalitet åt vinerna. Inspirationen när druvorna komponeras ihop till viner kommer från flera av Shakespeares karaktärer, till exempel Stephano, Gonzalo och Prospero. Ägarna Stephen och Monika har lång erfarenhet av vinodling och arbetar hårt för att ta fram unika viner.

Hela produktionskedjan är baserad på ekologiska och hållbara metoder, allt för att skydda miljön på och runt vingården som sträcker sig över sex hektar. Vinstockarna är planterade på sluttningarna bakom gården och så gott som allt arbete på fälten sker för hand.

Här odlas främst Blaufränkisch, Merlot, Zweigelt, Grüner Veltliner och Pinot Blanc som förädlas till vin och lagras i trätunnor som ger vinet en djup färg och smak.

 • Appellation: Eisenberg
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 15 €

Klaus Nittnaus – vingården där kvalitet är allt

weingut-klaus-nittnaus-harvest-scaled_esdg4r-1200x801 - Vinjournalen.se

Vingården Klaus Nittnaus ligger i Neusiedlersee. Vingårdens ägare Klaus Nittnaus anser att kvaliteten ett vin har börjar i jorden där vinstocken planteras. Med digitalteknik övervakar han vinstockarna från rotsystemet ut till lövspetsarna. Det mesta av kultiveringen av druvorna sker för hand av den enkla anledningen att erfarna vinproducenter vet att maskiner inte kan ersätta kvaliteten och omsorgen från en människohand.

Kärleken för druvorna och marken återspeglas tydligt i de viner som produceras på vingården. En årgång blir aldrig den andra lik av den enkla anledningen att vin är en 100 procent ren naturprodukt som påverkas av vädret och miljön. Klaus Nittnaus och hans anställda månar om att hålla jorden i toppkondition och gödslar bara med traditionella metoder. För att luckra upp jorden planterar man baljväxter istället för att använda maskiner.

På vingården odlas druvsorterna Grüner Veltliner, Welschriesling, Weißburgunder, Chardonnay, Zweigelt, Sankt Laurent och Blaufränkisch.

 • Appellation: Leithaberg DAC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 30 €

Leo Hillinger – en av de största ekologiska vingårdarna

leo-hillinger-2-scaled_nu7wcx-1200x800 - Vinjournalen.se

Leo Hillinger som har startat och driver vingården som också bär hans namn, är en entreprenör med fokus på vinproduktion. Vingården drivs med engagemang och passion och vinerna exporteras till mer än 30 länder runt om i världen. Leo Hillinger köpte en 12 hektar stor vingård vid sjön Neusiedl 2004, efter att han hade gjort sin lärlingstid i Kalifornien. Vingården är en av de främsta i Österrike och i dagsläget omfattar den mer än 100 hektar där allt vin produceras ekologiskt.

Kvalitet är ett ledord på vingården och ingenting lämnas åt slumpen. Hela produktionskedjan är ekologisk och druvorna får mogna långsamt och skördas så sent som möjligt för att ge de bästa vinerna. Det ger pärlande viner med en naturlig fruktighet och smak, vilket återspeglas i såväl röda, vita och roséviner som mousserande viner och dessertviner.

På vingården odlas druvsorterna Welschriesling, Grüner Veltliner, Chardonnay, Weißburgunder, Sauvignon Blanc, Gelber Muskateller, Zweigelt, St. Laurent, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, och Syrah.

 • Appellation: Leithaberg DAC
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 17 €

Umathum – en vingård med traditionell tillverkning

weingut-umathum-cellar_xzvddy - Vinjournalen.se

Vingården Umathum är ett klassiskt familjeföretag som producerar traditionella och smakrika viner med moderata alkoholnivåer. De lokala druvsorterna förädlas till autentiska röda viner. Ägaren Josef Umathum produceras även vita viner som det speciella Rose Saignee som har skapat vinhistoria. 2005 ställde vingården om till ekologisk produktion för att följa grundarens Rudolf Steiners grundläggande idéer. Vinerna etiketteras inte som ekologiska viner av den enkla anledningen att traditionell och giftfri odling är familjens livsstil och levnadsval.

Vinerna har en utmärkt färg, kropp och smak. Den ekologiska odlingen gör att familjen kan driva ett hållbart jordbruk med en mångfald som gynnar deras viner nu och i framtiden. De bästa vingårdarna ligger i Vom Stein, Ried Hallebuhl och Kirschgarten. Här följer de anställda naturens rytm för att kultivera och utveckla de äldsta och mest pålitliga vingårdarna. Man arbetar också för att bevara de mer eller mindre bortglömda inhemska druvsorterna. Druvorna plockas för hand och vinet lagras i trätunnor.

På vingården odlar man främst Blaufränkisch, St.Laurent, Zweigelt, Pinot Noir, Pinot Gris, Sauvignon blanc, Traminer, Harszlevelü, Gelber Muskateller och Welschriesling.

 • Appellation: Neusiedler
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 0 €

Låter det intressant – då är du välkommen att läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

Frågor och svar:

Vilken typ av viner produceras i Burgenland?

I Burgenland produceras främst röda viner.

Vilka är de fyra appellationerna i Burgenland?

De fyra appellationerna i Burgenland är Neusiedlersee, Leithaberg, Mittelburgenland och Eisenberg.

Vilka druvor odlas i Burgenland?

I Burgenland odlas druvorna Chardonnay, Pinot Blanc, Neuberger och Grüner Veltliner för vita viner, samt Blaufränkisch och Zweigelt för röda viner.

Vilka aktiviteter kan man göra på vingårdarna i Burgenland?

På vingårdarna i Burgenland kan man delta i vinprovningar och guidade turer.

Vilka är några av de bästa vingårdarna i Burgenland?

Några av de bästa vingårdarna i Burgenland är Salzl Seewinkelhof, Stephano Winery, Klaus Nittnaus, Leo Hillinger och Umathum.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.