Hem » Vin Fakta » Vinregionerna Danubian plain och Struma valley
Vin Fakta

Vinregionerna Danubian plain och Struma valley

struma-valley-min-scaled - Vinjournalen.se

Bulgarien är kanske inte det första land som dyker upp i huvudet när någon nämner vin, men här produceras såväl vita som röda viner. Donau ringlar som ett pärlband genom de norra delarna av vinregionen Danubian plain. Dalgången ner mot floden består av sluttningar som är perfekta för vinodling. Landets andra stora vinregion – Struma valley – ligger i det sydvästra inlandet.

Vinregionen Danubian plain – mycket historia och vinodling

De bördiga slätterna och dess läge längs en av Europas största floder har gjort Donaus dalgång till en eftertraktad bosättningsplats sedan urminnes tider. Här finns fortfarande spår efter såväl antikens greker som det romerska riket. Slaverna och bulgarerna fortsatte att bygga på det arkitektoniska arv som deras förfäder lämnat efter sig. Många av de akvedukter, fort och vägar som de byggde finns fortfarande kvar, så gör även vinkultiveringen. Vinproduktionen har överlevt såväl världskrig som det kommunistiska väldet. Trots den bördiga jordmånen är regionen relativt fattig och här finns inga storstäder. I gengäld finns här så mycket historiska lämningar från olika epoker att det inte råder någon brist på sysselsättning vid ett besök. Här finns medeltida slott, storslagna renässanshem och operahus i barockstil. Det går att hitta allt från klassisk konst och design till traditionellt hantverk.

Regionens appellation, PGI Daunubian Plain, går att spåra så långt bak som vår tideräknings första århundrade. PGI-zonen täcker de centrala delarna av Danubian plain på Donaus södra flodbank och sträcker sig till den norra regionen av Svarta havet. Här produceras lika mycket rött som vitt vin som kännetecknas av fruktiga smaker och viner med mycket kropp. Här odlas röda druvor som Pamid, Gamza och Cabernet Sauvignon samt vita druvor som Riesling, Sauvignon Blanc och Muscat Ottonel.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Daunubian plain eller boka in eller flera vinprovningar i Daunubian plain kan du gå in på winetourism.com. Där kan du även läsa om priser och olika aktiviteter som ingår.

Besök några av Danubian plains främsta vingårdar

Tipchenitza Winery – nyetablerad ekologisk vingård

 Image Alt - Vinjournalen.se

Tipchenitza Winery ligger i den pittoreska lilla staden Tipchenitza i de kuperade delarna av nordvästra Bulgarien. Vingården har en småskalig produktion av viner som håller en mycket hög kvalitet. Vinerna får sin smak av det gynnsamma klimatet och områdets speciella jordmån. All odling sker med ekologiska metoder och vingården ligger bredvid det magnifika naturområdet Vrachanski Balkan Nature Park. Tipchenitza Winery har vunnit flera priser, bland annat Frankfurt International Trophy för vinet Tochka Chardonnay.

Vingården producerar två vinserier – Vratitza och Tochka. Vratitza-vinerna görs på de lokala druvorna Vrachanski Misket, och Rubin varietal samt Chardonnay och Cabernet Sauvignon. Tochka-vinerna framställs av Chardonnay, Colombard, Riesling, Merlot och Cabernet Sauvignon.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 5 €

Magura Winery – fokus på mousserande vin

magura-winery-shelves-in-cellar_alktxi - Vinjournalen.se

Vingården ligger i staden Rabisha i nordvästra Bulgarien. Området är känt för att vara ett av Bulgariens mest pittoreska, något som förstärks av läget mellan Donau och de röda sandklipporna vid staden Blogradchick. Vingården startades med målet att möta det ökade intresset för mousserande vin på den inhemska och nationella marknaden.

Jordmånen i området är perfekt för att odla druvsorter liknande dem som används i Champagne-regionen i Frankrike. Vingården använder sig av samma klassiska teknologi som i Champagne och vinet lagras långt under markytan i Magura-grottan. Den konstanta temperaturen på 12 plusgrader, mörkret och luftfuktigheten i vinkällaren ger optimala förutsättningar för fermentering av mousserande vin. Utöver mousserande vin producerar vingården även röd och vita viner samt druvkonjak, så kallad rakias.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 14 €

Vinprom Rousse – stor och välkänd vingård

vinprom-rousse-barrels_xkowrd - Vinjournalen.se

Vingården etablerades 1948 och är en av Bulgariens största. Vinprom Rousse ligger i landets norra vinregion, på Donaus flodbank. Här produceras det hisnande 40 miljoner liter vin varje år och förutom röda och vita viner ingår numera även sprit och vinäger i sortimentet. Hela produktionskedjan övervakas i minst detalj och här lämnas ingenting åt slumpen. Vinprom Rousse kvalitetsviner exporteras över hela världen.

Vinerna – inklusive Gamza – produceras av druvor som är typiska för de centrala och västar delarna av Bulgarien. Många av druvsorterna mognar och skördas sent på året. De främsta druvsorterna som odlas är: Gamza, Rkatsiteli, Muscat Otonel, Sauvignon Blanc och Chardonnay.

 • Appellation: N/A
 • Aktiviteter: Introduktion till vintillverkning
 • Pris: 10 €

Låter det här intressant kan du läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

Struma valley – 5000 års historia av vinproduktion

Struma dalen bjuder på andlöst vacker natur, kultur, rustik mat och unika viner. Det har producerats vin i vinregionen Struma valley sedan trakerna invaderade området för mer än 5000 år sedan. Regionen gränsar mot Makedonien i väster och Grekland i söder, och har fått sitt namn efter floden Struma som rinner rakt igenom området. Eftersom vinregionen sträcker sig så långt västerut, mot Medelhavet, har det antika Grekland haft stort inflytande på området. Vinerna som odlas här frodas i det varma klimatet och druvor som Cabernet och Merlot växer sig stora och smakrika.

Staden Melnik ligger nära den grekiska gränsen och det är efter denna stad som den inhemska druvan har fått sitt namn. Melnik ligger cirka 2,5 timmas bilfärd från Bulgariens huvudstad Sofia. Den lilla staden är lite av ett nav för vinproduktionen i området och erbjuder en härlig blandning av vinprovning och kulturella upplevelser.

I Struma valley odlas främst rödvin. 2465 hektar används till att kultivera röda vindruvor medan endast 139 hektar används till vita druvor. Regionen har två appellationer Sandanski PDO och Melnik PDO. Den inhemska druvan Shalaka Mallish Kaluza är inte bara inhemsk, den växer enbart i Struma valley, något som gör de viner som produceras på druvan helt unika. Melnik55-druvan togs fram för att bevara den karaktäristiska ursprungsdruvan Melnik Vine, men även för att få fram en druvsort som var möjligt att skörda tidigare. Den Melnik Vine mognar sent på hösten, vilket gör att den är svår att arbeta med. Övriga röda druvsorter som odlas i regionen är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot Syrah och Nebbiolo Sangiovese. Till vita viner används främst den lokala druvan Sandanski Misket som också är en hybrid från druvan Melnik Vine.

Är du intresserad av att besöka vingårdar i Struma Valley eller boka in eller flera vinprovningar i Struma Valley kan du gå in på winetourism.com. Där kan du även läsa om priser och olika aktiviteter som ingår.

Struma Valley – vinregionen i Bulgariens inland

Family Boutique Winery Kiossey – kombinerar tradition och trender

winery-kiossev-estate-and-yard_xxlj8y - Vinjournalen.se

Kiossey Boutique Wine Cellar är en familjeägd vingård som har specialiserat sig på att producera viner av allra högsta kvalitet till sanna konnässörer och vinsamlare. Varje vinserie som producerar på gården görs i mellan 300 och 3000 flaskor som alla är numrerade. Vingården ligger i staden Ilindensti vid foten av Pririnbergen. Området har en lång tradition av vinproduktion och vinmarknader är ett vanligt förekommande inslag. Den lilla staden Ilindensti är helt omgiven av berg vilket gör att den ligger i ett av de minst exploaterade områdena i Bulgarien.

Struma-flodens dalgång karaktäriseras av svala nätter som lämnar över till soliga och rejält varma dagar. Temperaturväxlingarna och klimatet ger vindruvorna fascinerande och minnesvärda smaker som återfinns i de viner som Kiossey Boutique Wine Cellar tar fram. Här lämnas ingenting åt slumpen och varje detalj är en kombination av traditioner och nya trender och ny teknik inom vinframställning. En noggrannhet som resulterar i viner av högsta klass.

 • Appellation: Melnik Region
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 10 €

Rupel Winery – hållbar vinproduktion

 Image Alt - Vinjournalen.se

Den familjeägda vingården Rupel Winery ligger 15 kilometer utanför staden Melnik, mitt i hjärtat av Struma-dalen. Vingården omges av en kuperad terräng och pittoresk landsbygd. Mottot på Rupel Winery är ”rena druvsorter, ren förädling, ren själ”. Vingården ligger i en storslagen natur med höga berg, böljande kullar och ängar. Här är det tradition och respekt för naturen och miljön som står i fokus. Hela processen – från planteringen av vinstockar till buteljering av vinet – ska vara så ren som möjligt och ha minimal påverkan på den omgivande naturen.

De första vinstockarna planterades 2004 och är utspridda över ett 30 hektar stort område. Den årliga produktionen ligger på cirka 250 ton druvor som förädlas till rött-, vitt- och rosévin. 2015 byggde man en ny modern teknologibas nära vingårdarna, något som ger en snabb, smidig och säker transportkedja.

 • Appellation: Gramatik, Rusalii, Spancha, Rupel
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 5 €

Wine Cellar Villa Melnik – en ung familjeägd vingård

villa-melnik-barrels-with-wine_gietxa_vx8dy7 - Vinjournalen.se

Som vingårdens namn antyder är det här en vingård som helt fokuserar på viner framställda av druvsorten Melnik. Vingården ligger i Struma-dalen med utsikt över Prin- och Belasitsa-bergen. Familjen producerar vin av högsta kvalitet med respekt för den lokala miljön, naturen och vindrickaren, utan att göra avkall på den distinkta karaktären som återfinns i alla Melnik-viner.

Familjen Zikatanov har planterat både internationella och inhemska druvsorter på vingården och deras vision är att skapa ett nytt intresse för Melnik-vinet. Vinet är en del av Bulgariens historia och familjen vill att vinet ska fortsätta att vara det även i framtiden.

Den renoverade och moderniserade vingården öppnade 2013 och är byggd i tre nivåer. Vinkällaren är utgrävd ur de sandjordsbaserade kullarna och under förädlingsprocessen rinner vinet, med hjälp av jordens dragningskraft, genom byggnadens tre våningsplan. Det gör hela processen energieffektiv samtidigt som den låter vinmakarna hantera vinet med försiktighet och låta vinet behålla sin naturliga struktur.

 • Appellation: PGI Thracian Valley
 • Aktiviteter: Vinprovning och guidad tur på vingården
 • Pris: 50 €

Låter det här intressant kan du läsa mer om vin och turism. Mycket nöje!

  

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.