Hem » Vin Fakta » Vinregionen Baden – en pärla för vinturisten!

Vinregionen Baden – en pärla för vinturisten!

Vinregionen Baden - frontbild med höga vingårdar

Vi ska åka till den tyska vinregionen Baden, den sydligaste och tredje största vinregionen i Tyskland som kallas för regionen som är “välsignad av solen”. Området, eller detta Anbaugebiet som man säger i Tyskland, har odlat vin sedan 1100-talet. På kartan är detta en långsträckt smal landremsa av vingårdar från floden Tauber i norr till Bodensjön i söder och allt koncentrerar sig på kullarna i Schwarzwald och vid Rhenfloden, en sträcka på cirka 400 km från norr till söder.


Det finns två separata vinområden: Baden och Württemberg. Områdena skiljer sig åt när det gäller landskap, jordtyper och klimat, så här kan man verkligen prova ett brett utbud av viner. Vad producerar de för viner där? Hur kan man lära känna regionen innan man åker dit? Vad odlar man för druvor? Vad gör man där som turist? Häng med!

Baden – en vinregion med variation!

Precis som klimatet och jorden skiftar, så varierar vinerna på motsvarande sätt. Lite beroende på om man åker mot norr eller mot söder så träffar man på främsta druvor, dels de 3 Pinot:erna Noir, Gris och Blanc, Riesling, Müller-Thurgau och Chardonnay.

Baden är den viktigaste tyska regionen för druvan Pinot Noir och de kraftfulla röda och de mjuka rosévinerna av Pinot Noir och Pinot Gris som fått det lokala smeknamnet ”Badisch Rotgold” framställs i en mängd olika stilar och smaker.

Ibland är dessa matkompatibla viner fatlagrade, ibland inte. Ibland fylligare, sötare viner men oftast är det frågan om torra viner.  Trots att Baden är mest känt för sina röda viner så producerar man faktiskt fler vita viner, 60% vita viner och 40% röda viner.

 • 15 836 ha
 • 9 distrikt
 • vinodlare: flesta odlare är medlemmar i de ca 100 vinkooperativen som finns och som producerar ca 85% av regionens vin
 • fler än 300 enskilda vingårdar
 • Klimat: soligt och varmt
 • Varierande Jordtyper: granit, lera, kalksten, vulkanisk jord, sand och morän.
 • Nästan hälften av produktionen säljs i stormarknader över hela Tyskland och den andra halvan till vinbutiker och restauranger eller direkt till slutkonsumenter. Export spelar mindre roll.

Så ser det ut i Baden och du har säkert hört talas om dessa nio vindistrikt, från nord till söder så heter vindistrikten Tauberfranken (eller ibland Franconia), Badische Bergstrasse, Ortenau, Breisgau, Kaiserstuhl, Tuniberg, Markgräflerland och Bodensee.

Vinregionen Baden - fler vingårdar

Att turista i Baden

Många turister lockas förstås till Baden på grund av det milda klimatet, de pittoreska vinbyarna och den natursköna mångfalden för att inte tala om shopping, sightseeing och events. Men även de historiska städerna Heidelberg, Konstanz, Baden-Baden, Karlsruhe eller Freiburg är mycket populära besöksmål. Det finns också ett brett utbud av aktiviteter, från över hundratals sociala och kulturella arrangemang och vinfestivaler till ett stort utbud av cykelvägar liksom vinvandringsleder längs med floden Tauber eller i Odenwald och Schwarzwald eller vid Bodensjön.

Leder att färdas på är Badens Weinstrassen som exempelvis Bergstrasse vid Heidelberg, Weinstrasse Kraichgau-Stromberg eller Markgräfler Wiiwegli från Freiburg till Weil där man både kan vandra och cykla. Ett spännande besök är den äldsta vinmarknaden i Baden och i Müllheim, Markgräflerland, som hålls årligen i april, en tradition som går tillbaka till 1800-talet.

Vinregionen Baden - turista

Därtill kommer Badens oerhört populära wellness-upplevelser, spa och kurorter som gärna kombineras med god mat och gott vin om man vill skämma bort sig lite.

Två turistföreningar som gärna hjälper till med tips och råd är Badische Weinstrasse och Schwarzwald Tourismus.

Små liksom stora vinodlarkooperativ öppnar också regelbundet upp sin vinkällare för provsmakning.

Här är en trevlig och kort film om vindistriktet Baden med vigneron Prinz Bernhard von Baden, på vinslottet Schloss Salem som berättar och visar hur vackert hans region är: 

Är du intresserad av att besöka Baden?

Behöver du mer tips eller råd om aktiviteter och om vilka vingårdar att besöka? Du vet väl att WineTourism.com har förslag på många vinproducenter som tar emot besök, vinprovningar, priser och boenden, där du enkelt kan få en uppfattning om pris och område, för att få den bästa möjliga upplevelsen när du reser till Baden. Och du kan boka allt direkt på webbplatsen.


Lär dig mer om Baden vinregionen och upptäck vingårdarna du kan besöka.


Badischer Wein GmbH

Badischer Wein GmbH är en förening som redan grundades 1932 och tillsammans med sina partners har lyckats bra med att marknadsföra Baden-regionen och vinerna, långt utöver Tysklands gränser. Man arbetar tätt ihop med turistföreningen Badische Weinstrasse och med den professionella intressegruppen Badens Vinodlarförening, Badischer Weinbauverband.

Vinregionen Baden - CLauber
Christina Lauber

Varför ska man besöka Baden frågade vi Christina Lauber, ansvarig vid Badischer Wein GmbH?

– Slätten vid Oberrhein, kring bergen Odenwald, Schwarzwald och Vogeserna, är det varmaste och soligaste området i hela Tyskland, så våra vinrankor får ett speciellt bra medelhavsklimat, då det regnar lagom på somrarna. Och människorna är så trevliga här, öppna och gästvänliga.

Jag tror inte att vinstockarna trivs bra i någon annan vinregion i Tyskland. Druvorna får alla mineraler som de behöver ha och får de absolut bästa naturliga förutsättningarna för att producera högkvalitativa viner.

Baden är 400 kilometer långt och sträcker sig från övre Rhen till Tauberfranken och till Bodensjön.

Vad skulle du rekommendera att man ska se i Baden allra först?

– Jag rekommenderar en rundtur längs vinvägen i Baden med Bodensjön, så hinner du upptäcka alla underbara hörn av Baden. Du kan också göra resan med cykel, vi kallar det Baden Wine Cycle Path på engelska.

Kan du tipsa om tre saker som gör badet speciellt?

 • Halva Baden ligger i den välkända semesterregionen Schwarzwald.  
 • De många soltimmarna, de fantastiska Bourgogne-vinerna med druvor som Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Auxerrois, Chradonnay, Pinot Meunier eller Schwarzriesling. Dessa viner är hyllade över hela världen.
 • Sedan finns det ju också många andra attraktiva turistmål som:
 • Den underbara staden Heidelberg med Heidelbergs slott, den glamorösa kurorten Baden-Baden, Schwarzwalds centralpunkt Freiburg, Bodensjön med ön Mainau, Tysklands största nöjespark Europa-Park Rust, friluftsmuseet Vogtsbauernhof och naturligtvis allt från kulinariska Michelin-restauranger till mysiga kvarterskrogar.

Frågor och svar:

Vilka druvor odlas i vinregionen Baden?

I Baden odlas främst druvor som Pinot Noir, Pinot Gris, Pinot Blanc, Riesling, Müller-Thurgau och Chardonnay.

Vad kan man göra som turist i Baden?

Som turist i Baden kan man njuta av det milda klimatet, besöka pittoreska vinbyar, utforska historiska städer som Heidelberg och Freiburg, delta i vinfestivaler och cykla längs vinvandringsleder.

Vilka är de populäraste vindistrikten i Baden?

De populäraste vindistrikten i Baden är Tauberfranken, Badische Bergstrasse, Ortenau, Breisgau, Kaiserstuhl, Tuniberg, Markgräflerland och Bodensee.

Vilka typer av viner produceras i Baden?

I Baden produceras både röda och vita viner, men regionen är mest känd för sina röda viner. Det finns en variation av stilar och smaker, från kraftfulla röda viner till mjuka roséviner.

Vilka aktiviteter kan man göra i Baden förutom att besöka vingårdar?

Förutom att besöka vingårdar kan man njuta av wellness-upplevelser och spa, utforska historiska städer, delta i sociala och kulturella arrangemang, och cykla längs vinvandringsleder. Det finns också möjlighet att delta i vinfestivaler och prova lokal mat och vin.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Casa Velha
Casa Velha
Pris:101 :-
Artikel nr:561901
Smak ekfat, fruktig, galiamelon, kryddor, gula äpplen, brynt smör, nyanserad, vita blommor, ananas
Arom ananas, ekfat, galiamelon, gula äpplen, kryddor, nyanserad, vita blommor, brynt smör, fruktig
Färg gul, ljus
Mat som passar
fågel
fisk
fläsk
Mer information
SortimentFasta sortimentetÅrgång2020Alkohol13 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.