Hem » Vin Fakta » Den lilla lyxiga vinregionen Gigondas AOC
Vin Fakta

Den lilla lyxiga vinregionen Gigondas AOC

gigondas-glas-pa-rad - Vinjournalen.se

Gigondas är en by i södra Rhônedalen men också en appellation för röda, vita och roséviner. Här dominerar druvan Grenache. Vinerna är mogna och relativt höga i alkoholhalt – vi tipsar om några riktigt goda viner som är värda att prova!

Gigondas är en fransk vinappellation d’Origine Contrôlée i södra Rhône vinregion i Frankrike. 

I Gigondas tillverkar man viner i en något egen stil som oftast för tankarna till de eleganta kvalitetsvinerna från Châteauneuf-du-Pape med sin låga avkastning är ett område som ligger sydväst om appellationen och alldeles bredvid.  Men vad är så speciellt med Gigondas? Varför är vinerna så populära?

gigondas en kvinna dricker vin - Vinjournalen.se

Blandningen av druvor – “Rhone Blend”

Inte bara i sydfranska Rhônedalen men runt om i världen, har denna GSM-blandning fått gehör hos vinmakarna. Speciellt så har Australien och Kalifornien tagit de klassiska Rhone-druvsorterna till sitt hjärta. Man kallar ibland de vinmakare i Kalifornien som blivit stora fans av blandningen för “the Rhone Rangers”. Även i Australien har termen “GSM” blivit stor.

Men det finns så många möjliga kombinationsmöjligheter med druvor och detta ger självklart en mångfald av viner. GSM står för druvorna Grenache, Syrah och Mourvèdre. Enligt reglerna ska både röda viner och roséviner vara gjorda upp till 80% på den dominerande druvan Grenache och minst 15 % består av druvorna Syrah och Mourvèdre. Men alla Gigondas-viner får ha högst 10 procent av alla sorter som är sanktionerade av de vanliga röda Côtes du Rhônes appellationslagar, med undantag för Carignan och Cinsault. Andra mer okända druvor som kan dyka upp kan vara Clairette, Counoise, Muscardin, Terret Noir och Vaccarese. Det är dessutom inte ovanligt att röda blandningar även kan inkludera vita druvsorter som Viognier eller Roussanne i mindre mängd.

Lite historia

Gigondas är ett av sex byar som i nästan åtta århundraden bildade det kända furstendömet Orange som leddes av prins Guillaume av Orange. Först på 900-talet tillhörde sedan Orange och Gigondas till greven av Provences territorium. Från 1100-talet styrdes Gigondas sedan av prinsen av Orange fram till 1731, då det blev en del av Frankrike.

Viner har man dock gjort här redan på den mellanneolitiska perioden och nyligen grävde man fram vingårdar i St Andrés.

Klimat och terroir

Gigondas appellation tar upp ett område med både är lummiga och platta men även sluttande foten av Dentelles de Montmirail. Terroiren här kännetecknas av ett varmt, torrt medelhavsklimat och av en kombination med kalkstensjordar eller mer norrut sedan hittar man stenigare, och sandiga, fridränerande jordar. Grenache odlas till exempel på högre höjder.

gigondas - på lokal - Vinjournalen.se

Se en 3D-animerade film “Gigondas, a geological exception” producerad av Pierre Le Hong i samarbete med Georges Truc som ger en bättre förståelse för komplexiteten och den rika geologin i Gigondas-vinvärld.

Vinerna i Gigondas

Viner från den norra delen av dalen tenderar att vara med Syrah-dominerande (tänk Hermitage och Côte Rôtie), medan viner från södra Rhône är vanligare blandningar, där Grenache spelar en mer dominerande roll.

Kända Châteauneuf-du-Pape är det bästa exemplet på en södra Rhône-blandning, men liknande blandningar finns i viner från Gigondas, Vacqueyras och den regionala Côtes du Rhône-titeln.

Röda viner är vanligtvis djärva, framåtriktade, mogna och relativt höga i alkoholhalt, då appellationen faktiskt kräver en lägsta alkoholhalt på 12,5 procent.

Vinernas smak & kvalitet

Vi på Vinjournalen.se och många med oss tycker att Gigondas-viner representerar ett mycket speciellt uttryck för druvan Grenache med Syrah och Mourvèdre hack i häl. De kombinerar noggrant kontrollerad kraft, elegans, finess och fräschör. Sedan är det ju kalkstenen som ger den där tydliga mineraliteten till dessa mycket specifika viner från södra Rhônedalen.

De officiella specifikationerna gällande appellationen kontrolleras och efterhålls av AOC Gigondas syndikat (Appellation d’Origine Contrôlée Gigondas) säkerställer att kvaliteten på Gigondas viner.  Reglerna gäller både hur vingårdarna ska förvaltning men också hur man genomför skörd, vinifiering och hur lagringen av vinerna får skötas. Först då får en vingård an ända AOC Gigondas-märkningen.   

Några fakta om Gigondas

  • Max avkastning är 36 hektoliter per hektar och är en av de lägsta i Frankrike  (alltså endast 1 hl mer än kvalitetsregionen Châteauneuf-du-Pape)
  • Varje producent tillverkar sin unika viner med druvor helt eller delvis avskalade i sina specifika blandningar
  • Macerationsperioden ligger på mellan 2 till 4 veckor, beroende på årgång och på vad vinmakaren tycker.
  • Gigondas viner lagras dels i rostfria ståltankar men även på ekfat, lite beroende på vilket vin man vill ha. Efter många månader tappas vinet på flaska.
  • Mängden rosévin i Gigondas är faktiskt mindre än 1%, men vinerna är intensivt rosa med lila-blå inslag och mycket uttrycksfulla roséviner.
  • Ytterligare en kvalitetsmärkning är Gigondas unika “vapenflaska”, på vilken en vapensköld (egentligen ett 1400-tals écu mynt) berättar byns historia
gigondas - Vinjournalen.se
  • Sedan i år innefattar appellationen även vita viner.
gigondas flaska 1 - Vinjournalen.se

Vi tipsar: 2 viner från Gigonda

Samtliga viner från Gigondas finns i beställningssortimentet.

Perrin Gigondas La Gille, 2019 | nr 70939 | 310:-

Ett delikat vin med en vacker klar rubinröd färg, typiskt Gigonda med aromer av peppar, lakrits och viol. Smaken: silkeslen konsistens, mycket mjuk med delikata tanniner och fantastiska toner av liten svart frukt. Grenache: 60% Syrah: 40% på fat i ett år.

Domaine du Pesquier Gigondas, 2020| nr 2836 | 189:-

En klassisk Gogondas i  GSM – grenache, syrah, mourvèdre som fått bra kritik. Fräscht vin med smaker av hallon, körsbär och björnbär samt örter av rosmarin och lavendel. Smakrik finish. Mycket prisvärt vin.

Frågor och svar

Vilken druva finns i viner från Gigondas?

Främst druvan Grenache men också Syrah och Mourvèdre.

Gigondas och Châteauneuf-du-Pape skillnaden?

Gigondas jämförs ofta med Châteauneuf-du-Pape. Flera skillnader, bland annat har båda har samma medelhavsklimat, fast Châteauneuf-du-Pape har en rad olika jordar, och Gigondas består endast av röd lera.

Vilken typ av vin görs i Gigondas?

Gigondas appellation är för röda, vita och roséviner. I rött och rosé finns upp till 80 % Grenache.

Hur länge kan de lagras?

Bra viner att lagras, då många kan lagras i upp till 20 år

Olika röda stiler?

Det finns två röda stilar; lätt eller fyllig. Aromer och smaker av röd frukt som körsbär och jordgubbar eller svart frukt som björnbär och svarta vinbär.

Läs mer om Rhône här:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.