Hem » Vin Fakta » Gamla vinstockar – gör de någon skillnad åt vinet?

Gamla vinstockar – gör de någon skillnad åt vinet?

gamla vinstockar - omslag en gammal vingård - Vinjournalen.se

När är gamla vinstockar gamla? På vinetiketter kan man ibland läsa ”Old Vine”, ”Vieilles Vignes” eller ”Vecchie Vigne” vilket betyder att det är gamla rotstockar som druvorna vuxit på. Man hör vinkännare som säger ”ju äldre vinstock, desto bättre vin”, medan andra säger att det inte finns belägg för det. Vad är egentligen sant?

Vad är det som gör en gammal vinstock så mycket bättre? Och varför är det då så intressant att veta om stockarna är gamla och hur gammal måste en vinstock för att få kallas ’gammal’? Vi har tittat på detta eftersom vi nyligen drack ett vin, Grenache från USA från en 100-år gammal vinstock. Jo, det var mycket smakfullt och gott, men var det bättre än andra viner? Faktum är att det inte enbart handlar om smak. Den genetiska urgamla druvan och druvsorten som kan komma från en bortglömd gammal vingård har också visat sig väsentlig på att anpassa sig utmärkt till klimatförändringarna.

 gamla-vinstockar-en-klase-med-bla-druvor.

Är vi medvetna om värdet av gamla vinstockar?

Gamla vinstockar ger en lägre skörd, men varje liten enskild druva är mer koncentrerad och smakfull jämfört med en druva frpn en ung stock. Magiska förtrollande viner. Ändå, i vissa änder anses det ’fint’, men i andra länder duger enbart avkastning. Får man för lte druvor, så rycker man upp stockarna och planterar nytt.

På några platser i världen, som exempelvis i Lodi, Barossa Valley, Sydafrika och Chile, jobbar man starkt med att höja medvetenheten om gamla vinstockar, men som vanligt avfärdas idén av den traditionella vinindustrin som många gånger ser nya tankegångar och livskraften hos gamla vinstockar som ’rent nonsens’.

En intressant aspekt är om man kan försörja sig på göra vin och ändå kunna balansera kvalitet och kvantitet. Druvor från gamla vinstockar ger en naturlig balans och ett djup, men vid en jämförelse med unga vinstockar är de förstås dyrare att arbeta med. En vinstock kan ge druvor i sådär 100-120 år, men då är det bara handskördat som gäller. Jämför sedan med en 10-årig stock som ger ca 50 000 kg druvor per hektar, ja, då får du bara ca 4 000 kg druvor per hektar i en 70 år gammal vingård. Men det finns en anledning till att man jagar övergivna vingårdar i Sydafrika och Australien.  

gamla-vinstockar-ett-vackert-vinblad

Men när är gamla vinstockar ’gamla’?

Det finns ingen strikt åldersgräns för när en vinstock får kallas ’gammal’. Den kan vara 40 år och kallas gammal eller så kan en gammal vinstock vara 12-år. Men det finns vinstockar som är mer än 300 år gamla och som fortfarande producerar både druvor och fantastiskt vin. Vingården Penfolds i Australien har ”old vines” från stockar som planterades 1885 – svindyra viner, förstås, men supergoda.

Vinstockar som är 3 år är definitivt unga och det kan ta tid, arbete och kraft innan den ger okej druvor. Vinstocken är först ’vuxen’ när den är ca 7 – 8 år och ’mogen’ vid en ålder av 12 – 25 år. Alla stockar som är över 25 år brukar kallas ’gamla’.

Goda representanter för gamla vinstockar

Penfolds med sina vinstockar från 1885 nämnde vi just. Den äldsta kända druvproducerande vinstocken enligt Guinness Rekordbok växer i Maribor i Slovenien är från sent 1500-tal och druvan är den blåa Žametovka. Men den ger endast ca 35 till 55 kg och det bir ungefär 100 miniatyrflaskor.

I nordöstra Italien används fortfarande vinstockar som är mer än 350 år gamla, men den äldsta vinstocken med bevisbar ålder är en Trollinger och sägs vara den största vingården i världen är Great Vine på Hampton Court Palace i England. Den planterades där 1768 och producerade sin största skörd någonsin 2001. Man fick 383 kg druvor.

gamla vinstockar - en gammal vinstock

I Loire finns det en vinodling med Romorantin-stockar från 1850 och champagnehuset Bollinger har sina ”Vieilles Vignes Françaises” som ger väldens mest sällsynta champagne med liten volym på endast 2 000 flaskor om året. Den äldsta vinstocken i Tyskland är en Gewürztraminer i i Rodter Rosengarten i Pfalz som är över 400 år gammal och den ger varje år upp till 300 liter vin.

Annars är Shiraz-vinstockarna på Turkey Flat i Tanunda i Barossa Valley som är världens äldsta kontinuerligt producerande kommersiella vingård. Och just i Barossa så startade man okså projektet Barossa Old Vine Charter för att skydda de äldre vinstockarna i regionen och förhindra att de slits upp ur marken.

Några viner från gamla vinstockar

Många kanske inte har råd att betala tusentals kronor för en flaska vin som är gjord på gamla vinstockar. Men det finns prisvärda viner på Systembolaget. Leta efter sökord som ”Vieilles Vignes”, ”Antico Vitigno”, ”Viñas Viejas”, ”Vinhas Velhas” eller ”Alte Reben” och kanske inte enbart hos Systemet heller, utan även hos nätleverantörerna.

Gamla vinstockar - 4 viner

Birichino Besson Vineyard Grenache 2017 | 259:- (nr 92900)

Rödvin i BS från Santa Cruz, just i Kalifornien som annars är kända för in moderna jänkar-viner men här finns ett område av druvan Grenache som är mer än 100 år gammalt. Gott örtigt, rödfruktigt vin.

Domaine la Millières Côtes-du-Rhône Rouge Vieilles Vignes 2019 | 169:- (nr 71326)

Handskördat rött i BS från stockar på mellan 50 och 200 år gamla i Rhône. Grenache och Syrah, piggt vin med smak av söta plommon, viol och peppar. Trevlig harmoniskt vin med snygga tanniner.

Chateau Buffavent Beaujolais Blanc Vieilles Vignes 2020 | 169:- (nr 54971)

En vit medelfyllig och god och livlig Beaujolais i BS från Bourgogne helt av Chardonnay. Lite rökig, smak av citrus och tropiska frukter, något ekad och fick silver i Concours International de Lyon 2020.

Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire J M Brocard 2020 | 209:- (nr 5595)

I FS, ett biodynamiskt, mineraliskt och citrusfriskt gott Chablis-vin från Bourgogne från vinstockar planterade 1942 som smakar gröna äpplen päron och örter. Fatkaraktär.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Frågor och svar

Hur länge kan en vinstock leva?

Lite svår fråga. Man måste göra en professionell bedömning av varje stocks tillstånd som kan variera, då man tittar på tillväxten av knoppar och vitalitet och så vidare.

Varför är det så svårt att tjäna pengar på gamla vinstockar?

Äldre vingårdar bär mindre frukt per hektar, så avkastningen på investeringen är då betydligt mindre. Men det är också en utmaning eftersom gamla druvor är mer utsatta för sjukdomar som virus.

Hanterar en vinmakare gamla druvor på ett sätt än yngre druvor?

Ja, äldre vinstockar måste skötas med omsorg eftersom de är känsliga, handskördas osv. Minimalt ingripande krävs alltså samt viss skicklighet från vinmakaren.

Varför tycker man att det är ”fint” med gamla vinstockar?

En vinstock som är 100 år gammal har potential att göra ett vin med större karaktär och komplexitet, således bör det smaka bättre, eller? Men vinmakarens hängivenhet är minst lika viktig som vinstockens ålder och fruktens kvalitet.

När planterades den första vinstocken i Sydafrika?

Den första vinskörden i Kapprovinsen gjordes exakt den 2 februari 1659, sju år efter att européerna kom dit 1652.

Läs mer om druvor och vinstockar:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.