Hem » Vin Fakta » Viner från Kanarieöarna – Europas äldsta vinstockar!

Viner från Kanarieöarna – Europas äldsta vinstockar!

viner från kanarieöarna - typisk vingård med stemurar - Vinjournalen.se

Viner från Kanarieöarna? Välkommen till den mest trendigaste vinregionen i Spanien! Kanske sitter du redan och smider planer inför årets globala vinanhalter? 

Då är det definitivt hit du ska åka! Las Canarias är Kanarieöarnas vulkaniska skärgård är ett vinområde som växte fram under flera miljoner år och blev hem för några av Europas äldsta vinstockar. Och det kan kombineras med familjesemester, folktomma stränder, spännande bodegor och exempelvis golf, segling och surfing.  

Spanska fastlandets viner har vi alltid älskat att dricka i Sverige, men för att komma till den mest hetaste vinregionen i Spanien just nu, så måste du resa lite längre söderut, till öarna mellan Spanien och Marockos kust. Men kan man verkligen göra kvalitetsviner när man har en kombination av tuff terräng, potentialen för vulkanisk aktivitet och extrema havsvindar? Tvärtom, här har man utvecklat den mest spännande vinregionen det senaste decenniet och det är mestadels vinmakare på små lokala vinodlingar som står för det goda utbudet.  

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Spännande historia om viner från Kanarieöarna

På sju av de största öarna i den kanariska skärgården har det odlats och skördats druvor, varav många inhemska och unika sorter, sedan de första européerna bosatte sig här på 1400-talet. Den äldsta vingården Aníbal grundades på ön Fuerteventura redan någon gång mellan 1402 och 1412.

Från 1400-talet och fram till slutet av 1900-talet dominerades den kanariska vinindustrin av män. Även om en kvinna ärvde en vingård fanns det en lag som innebar att bruket var tvunget att överlåtas till en man. Och tills helt nyligen trodde man att kvinnor inte skulle gå in i en vingård under menstruationen eftersom vinet skulle förstöras.

Men idag tar de kanariska kvinnorna en allt större plats på den inhemska vinarenan. Men med tiden kommer förändring och idag finns det ett antal framgångsrika vingårdar på Kanarieöarna som drivs av just kvinnor.

Med dessa klimatutmaningar och vingårdar på så höga höjder – vad är så speciellt med dessa extrema öviner? Vad är det för druvor som odlas, vilka är vinstilarna och hur skiljer sig öarnas viner?

Stilar och druvor

Trots det varma klimatet utgör vita druvor majoriteten av öarnas vinproduktion och det beror på terroir och tradition. Lyckligtvis lämpar sig öns mineralrika jord och de höga bergen bra för att producera torra, syrliga vita viner oftast vinifierade i rostfritt stål, även om det finns kraftfulla, mer komplexa och ekfatslagrade viner. Men även lätta och fräscha röda och roséviner tillverkas.

viner från kanarieöarna - vinflaskor

Druvorna är oftast inhemska och med den långa vintraditionen så ses internationella druvsorter mer sällan på Kanarieöarna.

Några inhemska druvor som är populära och dom odlas här med lokala namn:

  • Malvasia en historisk grön druva underbar för att göra torra, krispiga och aromatiska viner.
  • Palomino eller Listan Blanco som den heter här ger den där schysta mineraliteten till vinet.
  • Listan Nero är den blå druvan som används för röda och lätt fruktiga viner i en Beaujolais-liknande stil.
  • De blåa Tinta Negra heter Negramoll här och används för både Madeira och lättare röda viner.
  • Marmajuelo är en inhemsk svårodlad grön druva med exotiska aromer och hög syra.
  • Den blå druvan Trousseau och gröna druvor som Boal, Verdelho och Albillov är några andra sorter.

Viner från Kanarieöarna – vad skiljer?

För det första, här är ett hett tips om du är på Kanarieöarna: besök små bodegor för en god bit lokal mat och prova de lokala vinerna. Det finns faktiskt många familjeägda bodegor som gör sina egna viner sedan urminnes tider och som är väl värda att prova!    

 Image Alt  - Vinjournalen.se

I övrigt skiljer sig öarnas terroir lite sinsemellan men en sak har de nästan alla gemensamt: tuff terräng, sluttningar oh höga höjder, svårskördat för hand och kanske till och med en och annan vulkan som är aktiv.

Teneriffa, den största av skärgårdens öar är den enda ön med mer än en DO-zoner, var och en med sina egna unika stilar och här ligger majoriteten av öarnas produktion. På ön finns en aktiv vulkan som påverkar öns vingårdar på de bördiga vulkaniska sluttningarna.

Att ta en tur på kamelrygg bland de unika vingårdarna på sandiga, månliknande ön Lanzarote är en speciell upplevelse. På tidigare 2700-talet omvandlades små jordbruk till vingårdar och lyckligtvis trivdes vinrankor i detta ökenklimat av vulkanisk askan och svart jord där de odlas. Långa stenmurar skyddar unga vinstockar från starka havsvindar.

Gran Canaria är den tredje största ön och här gör man faktiskt ganska många olika viner, främst produceras komplexa röda viner.

La Palma har ett varierande landskap och jord och det är grönare här på grund av att vattenvägar som ringlar sig genom landsbygden. Men hr finns det mer jordbruk med frukt än det finns vingårdar. Den lokala specialiteten är ett vin som lagrats på tallfat.

På den lilla ön El Hierro finns endast en handfull vingårdar och ett kooperativ på sluttande terrasser. Här göra främst vita viner av lokala druvor från hundratals år gamla vinstockar.

La Gomera är extremt bergigt. Vingårdarna ligger på terrasseras längs sluttningar och druvorna måste handskördas.

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Smaka på viner från Kanarieöarna

Visst kan du besöka familjevingårdar även på Kanarieöarna. Gå in på Winetorurism.com och sök din destination eller gå in direkt på Kanarieöarnas sida >>här!

Under tiden: det finns bara 12 viner från Kanarieöarna på Systembolaget just nu, 7 röda, 4 vita och 1 rosévin. Alla utom ett vin finns i beställningssortimentet. Men varför inte beställa några viner och göra en kanarisk vinkväll för vännerna hemma hos dig? Laga en enkel paella med stora räkor och prova vinerna till! Här kommer du direkt till Systembolagets sida med >> viner från Kanarieöarna.

Behöver du material till din vinkväll med fakta om Kanarieöarna och även viner, så kan du leta här

Hej Kanarieöarna!

Canarian Essential Wines  

 Image Alt  - Vinjournalen.se

Läs mer om spanska viner:

Frågor och svar

Hur klassificeras spanska viner?

Spanien är en del av EU så vinklassifikationer är lika de i Frankrike och Italien. Denominación de Origen (DO) motsvarar en Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) i Frankrike. Varje enskild DO (exvis Ribera del Duero eller Rías Baixas har sina egna regler för odling, produktion och vilka druvor som får användas.

Vad är typiskt för vita viner från Kanarieöarna?

u003cstrongu003eFräscha viner med saltstänk: u003c/strongu003elätta starkt mineraliska citrusviner, nästan fizziga ibland med härliga smaker av exotiska frukter och vattenmelon och med inslag av vita blommor och stenfrukter.u003cbr/u003eu003cstrongu003eRika viner med dominant struktur: u003c/strongu003esmått ekfatslagrade viner som kombinerar smaker av citron och cantaloupe med en krispig mineralitet. Underbart aromatiska smaker av citron och mandel.

Vilka är Spaniens mest populära viner?

u003cstrongu003eDe rödau003c/strongu003e: Rioja, Priorat (inte lik kända här hemma), Ribera del Duerou003cbr/u003eu003cstrongu003eDe vita: u003c/strongu003eCava och stilla viner av druvorna Albarino och Godello.

Vilka är de sju öarna på Kanarieöarna?

Teneriffa, Gran Canaria, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma, La Gomera och El Hierro.

Hur många vingårdar finns det på Kanarieöarna?

Det finns 13 vinproducenter och ca 225 vingårdar och alla öar utom Teneriffa som har en egen beteckning, går under Denomination of Origin Islas Canarias (DO).

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.