De mousserande vinerna från Spanien har absolut samma klass som Frankrikes finaste champagner, då de är framställda på exakt samma sätt. Cava-viner finns i vitt och rosé för alla smaker och kommer i fem olika nivåer av sötma.

Dessa nivåer är:

  • Brut Nature
  • Brut
  • Seco
  • Semi Seco
  • Dolce

Under århundranden producerades merparten av mousserade vin från Spanien i Katalonien, närmare bestämt i en liten by vid namn San Sadurni de Noya. Idag finns det vingårdar som producerar Cava-viner över hela landet, framförallt i Valencia, Aragon, Navarra och Rioja.

Majoriteten av de spanska Cava-vinerna görs på vindruvor som har varit inhemska i Spanien i århundraden. De största av dem är Parellada, Xarel-lo och Macebo. Dessa druvor blir naturligtvis utmärkta mousserande viner, men på senare år har många vingårdar introducerat druvor som Chardonnay och Pinot Noir till sina blandingar.

Fast mousserade viner från Spanien på många sätt kan jämföras med fransk champagne så finns det en distinkt skillnad mellan de två vinerna. Den spanska Cavan har en smak av mineraler. Detta beror på användandet av vindruvan Xarel-lo i blandningen. Med det sagt kan Cavan fortfarande utmana många av de bästa champagnerna och mousserade viner från andra delar av världen.

Vinjournalen.se rekomenderar

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy