Hem » Vin Fakta » Mousserande viner från Spanien konkurrerar med champagne
Vin Fakta

Mousserande viner från Spanien konkurrerar med champagne

Spansk Champagne: mousserade vin spanien - Vinjournalen.se

De mousserande vinerna från Spanien har absolut samma klass som Frankrikes finaste champagner, då de är framställda på exakt samma sätt. Cava-viner finns i vitt och rosé för alla smaker och kommer i fem olika nivåer av sötma.

Dessa nivåer är:

  • Brut Nature
  • Brut
  • Seco
  • Semi Seco
  • Dolce

Under århundranden producerades merparten av mousserade vin från Spanien i Katalonien, närmare bestämt i en liten by vid namn San Sadurni de Noya. Idag finns det vingårdar som producerar Cava-viner över hela landet, framförallt i Valencia, Aragon, Navarra och Rioja.

Majoriteten av de spanska Cava-vinerna görs på vindruvor som har varit inhemska i Spanien i århundraden. De största av dem är Parellada, Xarel-lo och Macebo. Dessa druvor blir naturligtvis utmärkta mousserande viner, men på senare år har många vingårdar introducerat druvor som Chardonnay och Pinot Noir till sina blandingar.

Fast mousserade viner från Spanien på många sätt kan jämföras med fransk champagne så finns det en distinkt skillnad mellan de två vinerna. Den spanska Cavan har en smak av mineraler. Detta beror på användandet av vindruvan Xarel-lo i blandningen. Med det sagt kan Cavan fortfarande utmana många av de bästa champagnerna och mousserade viner från andra delar av världen.

Frågor och svar:

Vilka nivåer av sötma finns det i Cava-viner?

Det finns fem nivåer av sötma i Cava-viner: Brut Nature, Brut, Seco, Semi Seco och Dolce.

Varifrån kommer de flesta mousserande vinerna från Spanien?

De flesta mousserande vinerna från Spanien kommer från Katalonien, närmare bestämt från en by vid namn San Sadurni de Noya.

Vilka druvor används vanligtvis i Cava-viner?

De vanligaste druvorna som används i Cava-viner är Parellada, Xarel-lo och Macebo, som har varit inhemska i Spanien i århundraden.

Vad är den distinkta skillnaden mellan Cava och champagne?

Den spanska Cavan har en smak av mineraler på grund av användandet av vindruvan Xarel-lo i blandningen, vilket skiljer den från champagne.

Kan Cava-viner utmana de bästa champagnerna och mousserande vinerna från andra delar av världen?

Ja, Cava-viner kan utmana många av de bästa champagnerna och mousserande vinerna från andra delar av världen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

[custom-related-posts]
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.