Hem » Vin Fakta » 4 frågor om vin – detta behöver du veta!  

4 frågor om vin – detta behöver du veta!  

frågor om vin - omslag

Har du frågor om vin? Det händer ofta att specialord och tekniska termer dyker upp när man pratar om vin. Ibland kan man känna sig lite utanför när snacket hamnar på elitnivå.

Men egentligen är det inte så svårt. Från och till får vi frågor till redaktionen som jag samlar i en mapp. Det kan handla om allt kring vinmakeri, druvor eller viner – undrar du brer något, så kan du skicka in dina frågor om vin till oss på reaktionen så för söker vi ge bra svar.

Här är 4 frågor om vin:

Vad betyder “Cuvée”?

frågor om vin - cuvée blandas

Cuvée är som så många specialord, ett franskt ord som direkt översatt betyder ’tank’. Men en betydelse i vinsammanhang är att termen ’cuvée’ används och syftar på en viss sats av ett vin eller en blandning av vinet.

Tänk på Champagne oh det är nog här som termen kommer ifrån. En cuvée Champagne är en champagne gjord från den allra första, mycket skonsamma pressningen av druvorna – alltså ett mått på kvalitet.

Men cuvée Champagne kan också referera till den specifika blandningen av viner som ingår i ett speciellt recept för en Champagne som en producent gör och använder när han blandar sig från en mängd noggrant utvalda vingårdar. Tanken är att skapa samma smak år efter år.

Samma betydelse, den här noggrant utvalda blandningen av viner för att skapa en färdig produkt som är likadan varje gång – kan ven gälla för andra viner, både mousserande och stilla viner, inte bara Champagne.

Men termen ’cuvée’ är inte på något sätt reglerad med appellationsbestämmelser, i motsats till många andra termer när man pratar om vin, vilket gör att man ofta an läsa ’cuvée’ en snygg term på etiketten även hos ett ganska vanligt vin, det behöver inte var ett så kallat finvin.

Men i allmänhet kan man anta att ett ’cuvée-vin’ är en speciell blandning hos producenten, oavsett det handlar om Champagne eller stilla viner.

Fler frågor om vin: vin lagras på gamla eller nya ekfat, vad är skillnaden?

Det här pratat man mycket om från att läsa om vinet på Systembolagets beskrivningar till att höra vinexperter berätta om hur vinet lagrats. Har gammal eller ny ek egentligen någon effekt åldern på vin?

Vi vet att många bra kvalitetsviner lagras på franska ekfat. Men det finns andra tekniker som ofta används för billigare viner, till exempel ekstavar som läggs i vinet), eller träflis och även ekessens.  

Det som skiljer är att man i fat kan tillsätta smaker som bland annat vanilj, rök, kokos och kryddnejlika och så låter vinet andas mycket lite, vilket gör det mjukare och mindre sammandragande.

frågor om vin ekfat

Skillnaden då mellan ny och gammal ek:

När man börjar används ett ekfat från första början så får man mest smak. Precis som en tepåse, ju fler gånger du använder ett ekfat, desto mindre smak ger det och sedan avtar smakeffekten av eken ganska drastiskt. Så ju mer ny ek som används desto mer fatkaraktär får vinet.

Ny ek: Ibland hör man till exempel att vinet lagrats till 20 % på ny fransk ek. Detta betyder att de andra 80% antagligen har lagrats i gammal ek eller till och med ibland på ståltank. Ny ek är ganska stark så den står sig bättre för kvalitetsviner.

Gammal ek är perfekt för viner som är lite mer känsliga, eftersom det fortfarande låter vinerna andas, men samtidigt inte ger en dominerande fatarom.

De smaker som ek tillför vinet är :

  • Fat – förklaras ofta med ord som sågspån, penna och cederträ
  • Kryddor – exempelvis kanel, vanilj och muskotnöt är vanligt i röda viner
  • Nötter –macadamianöt, hasselnöt och kokos används till exempel som bonus när man försöker beskriva en komplex och rund Chardonnay.

Många har frågor om vin och mikroklimat, vad betyder det?  

Mikroklimat syftar på klimatet på en liten, specifik plats inom ett större område. Alltså, ett område som en liten vingård kan ha flera olika mikroklimat beroende på hur mycket solljus, skugga eller exponering för vind det finns på en viss plats. För vinden spelar förstås en viktig roll i exempelvis kustområden som leder svala havsbrisar in mot vingården.

I vingården pratar man om mikroklimat och menar området i vinstockarnas omedelbara närhet; kring vinrankorna, druvklasarna, löven och skotten. Man vill veta om temperatur och luftfuktighet både i luften och på marken. En liten delmängd av ett område med unika klimatskillnader, kan man kalla det för.

Grejen är att ett mikroklimat kan påverka några tunnland eller så kan det sträcka sig över flera kvadratkilometer.

Miljöfaktorer som påverkar mikroklimatet inkluderar närhet till vattenförekomster, jordtyper, geografiska särdrag, höjd och höjd samt temperatur och luftfuktighet. Alla dessa egenskaper kan variera även inom en enda vingård. Det hår tara man förstås hänsyn till när man pratar om druvornas mognad eller när man skördar. Då förstås man kanske också var för vissa druvsorter trivs bättre än andra på ett specifikt område.

Vad händer på en vingård efter att man skördat druvorna?

frågor om vin arbete i vingården

Man förbereder nästan direkt för nästa säsong, för under hela växtsäsongen växer knoppar mellan bladen och de långa gröna skotten som du förmodligen har sett på en vinstock. Även i slutet av säsongen när vinstocken ser ganska karg ut, bildas det små, små knoppar på skottet som ligger vilande över vintern men när de väl kommit och mognat så är de ju grunden för det som komma skall, det kan bli ett skott, ett löv, blommor och rankor om kommer på en vinstock på våren och som sedan kan ge frukt för följande säsong.

Annat som man sysslar med kan vara att förbereda för vädrets nycker. Frost är skadligt för vinstocken, då måste man se till att skydde dem.

Noggrann beskärning måste också ske under vintermånaderna för att säkerställa att rätt mängd knoppar stannar kvar på vinstocken. För mycket frukt på en vinstock kan resultera i en lägre kvalitet eftersom näringsämnena fördelas mellan druvklasarna.

Så även om tycker att den viktigaste på vingård är att göra själva vinet, så är arbete på vingården jätteviktigt för en framgångsrik skörd nästa säsong.

Frågor om vin och svar

Hur gör man cuvée?

Basvinet eller Cuvée är när druvor plockas och jäser till ett torrt vin. Vinmakaren tar sedan de olika basvinerna och blandar ihop dem till vad fransmännen kallar det för cuvée.

Varför lagras vin i ek?

Den vanligaste typen av fat som används för vin är ek eftersom eken tillför syre genom faten, tanniner i rött vin och ett antal extra smakkomponenter. Ekfat används oftast med röda viner och Chardonnay.

Hur mycket kostar ett vinfat i ek?

Dyrt! Ett ekfat kan variera i pris från 10 tusen upp till det minst det dubbla, lite beroende på om det är fransk ek eller eken kommer någon annanstans ifrån.

Vad är skillnaden mellan mesoklimat och mikroklimat?

Med mesoklimat menas klimatet på ett visst vingårdsområde, i allmänhet ett utrymme på tiotals eller hundratals meter. Med mikroklimat menas den specifika miljön i ett litet begränsat utrymme – kan till och med vara endast en rad med vinstockar.

Hur stort är ett mikroklimat?

När det gäller horisontell skala kan man definiera mikroklimat som allt som är mindre än 100 meter inom räckvidd.

Läs fler vinfrågor här:

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.