Ekologiskt vin – jättebra tycker många, men vad är egentligen skillnaden mellan ekologiskt och ”konventionellt” framställda viner? Hur vet man vilka märkningar och som betyder vad och kan man verkligen lita på att reglerna följs vid odlingen? Och hur ställer sig Systembolaget i frågan om ekologiskt vin?

Det var någon gång under mitten av nittiotalet som man på allvar började uppmärksamma nackdelarna med de kemiska skyddsmedlen som använts vid vinodling sedan 60-talet. Under nästan fyrtio års tid hade man tacksamt tagit emot de hjälpmedel som gjort vinrankorna i stort sett immuna mot tuffa vind- och väderförhållanden. Ungefär var sjätte vecka behövde man bara spruta på ett kemiskt skyddsmedel på rankorna och trots regn och rusk kunde stora mängder av fina druvor skördas. Också ogräs bekämpades i regel genom kemiska metoder.

Sedan kom då nittiotalet. Man började ifrågasätta hur dessa metoder kunde påverka slutprodukten. Det var ju trots allt rimligt att anta att dessa kemikalier som inget regn kunde skölja bort även följde med druvan hela vägen fram till buteljeringen av vinet, om än i små mängder.

För mer läsning om Ekologiskt vin, vänligen läs artiklar i höger kolumn.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy