DMZ Concerto (3156)
Smak: Detta kryddiga vin har en smak av bland annat fat, espresso mörka bär och frukter samt peppar. En relativt märkbar sötma kompletteras med en svag bitterhet och bildar tillsammans en fin balans och fulländad karaktär.
Framställning: Detta vin är framställt på en blandning mellan druvorna syrah, mourvèdre och grenache. Druvorna sorteras för hand och jäses separat på ett naturligt sätt med tillägg av 10 % hela klasar. Den malolaktiska jäsningen ger vinet sin runda och fylliga karaktär. Lagring sker på ekfat under 12 månaders tid och innan buteljeringen filtreras vinet.
Grenachedruvan skördas först av de tre druvsorterna i detta vin, följt av syrah och sist mourvèdre. 2012 är en särskilt bra årgång då mognaden av druvorna detta år fortskred långsamt och stadigt trots en kort värmebölja i vinområdet under februari.
Passande mat: DMC Concerto (3156) passar allra bäst till kötträtter, och då helst mörkt kött. Varför inte avnjuta det tillsammans med en viltgryta? Detta vin omnämns ofta i samband med älg, rådjur och andra traditionella svenska köttsorter. Det exotiskt kryddiga i vinet kompletterar på ett skickligt sätt de härliga smakerna av vilt.
Ska du äta något annat än vilt till middag kan DMC Concerto (3156) fortfarande vara ett gott alternativ. Särskilt på hösten finns det många rustika rätter som passar utmärkt till detta mustiga rödvin. Både den enkla vardagsmåltiden och den mer festliga höstmiddagen blir extra trevliga om de avnjuts tillsammans med denna pärla från Sydafrika.
DeMorgenzon: DMC Concerto (3156) tillverkas av producenten De Morgenzon som drivs av den framgångsrika affärskvinnan Wendy. Med stora prestationer inom företags- och affärsvärlden bakom sig har hon nu slagit sig till ro på en bergstopp i Stellenbosch. Härifrån producerar hon några av Sydafrikas främsta viner.
DeMorgenzon var ursprungligen en del av en av Sydafrikas äldsta bondgårdar, Uiterwyk. Området ligger högt upp på en bergstopp och fick sitt namn som betyder ”morgonsol”. Det var nämligen här man först fick se solen gå upp om man befann sig i denna del av Godahoppsudden.
Wendy och Hylton Appelbaum köpte De Morgenzon år 2003 och har sedan dess gjort stora förändringar av vingården. Här tar man hänsyn till miljön och intresset av hållbar producering är stort. Vindruvorna odlas på ett naturligt sätt och ses som en naturlig del av varierande ekosystemet. Kvalitet är mycket viktigt och De Morgenzon strävar efter att få ut de bästa av den gamla och nya världen i sina viner. Detta innebär frukter och konsistenser från den nya världen och elegans och struktur från den gamla.
Vingårdens klimat är svalt och torrt, vilket resulterar i fruktiga och smakrika viner utan aggressiva tanniner. När vingården köptes gjordes grundliga undersökningar av klimat, jord och terräng, vars data utgjorde grunden för hur vinodlingen skulle fortgå. Genom dessa analyser har man kunnat besluta om bland annat vinrankornas planteringsmetod, avstånd, riktning och mycket mera, vilket tillsammans har bidragit till optimala odlingsförhållanden.
De Morgenzons vingårdar är fördelade över 55 hektar som ligger mellan 200 och 400 meter över havet. Utsikten härifrån bjuder på vyer över bland annat Kapstaden, Table Mountain, Cape Point och havet. Här växer också cypresser, olivträd, citronträd och fikonträd som i samspel med vingårdarna och det vackra landskapet utgör en mycket vacker och sevärd plats.
Stellenbosch: Stellenbosch anses av många vara Sydafrikas främsta vindistrikt. Här är det de röda vinerna som dominerar, och de som sticker ut särskilt mycket från mängden är ofta olika varianter av Bordeauxviner.
Området, som är beläget fem mil öster om Kapstaden, har en historia som kan spåras bak till 1600-talet. Det var den holländska guvernören Simon van der Stel som grundade staden Stellenbosch år 1679, vilket gör den till Sydafrikas näst äldsta stad. Samma århundrade tillverkades också de första vinerna i Stellenboschområdet.
Stellenbosch är ett mycket populärt resmål för vinälskare världen över. Av de 106 vinkällarna som finns i distriktet är de flesta av dem öppna för allmänheten. Vinrutten i Stellenbosch är en av Sydafrikas äldsta och har också framröstats som den mest populära bland landets befolkning. Det är också den äldsta i landet och innehåller 140 sevärdheter på vägen. På grund av vindistriktets storlek har rutten delats in i fem mindre rutter: Greater Simonsberg, Stellenbosch Berg, Helderberg, Stellenbosch Hills och Bottelary Hills. De vackra vyerna i kombination med högkvalitativt vin och gästfria värdar har gjort området till ett mycket populärt internationellt vinresmål. Till skillnad från de europeiska vingårdarna behöver man sällan boka tid för ett besök och stämningen upplevs av många som mer avslappnad än vid exempelvis franska eller italienska vingårdar.
Klimatet i Stellenbosch är optimalt för vinodling. Somrarna är varma och torra med en del briser från havet. Vita druvsorter planteras ofta närmre havet än de röda, eftersom dessa är i större behov av uppfriskning i form av vind. Vintrarna är svala med relativt stor mängd regn och en del blåst. Här råder ett medelhavsklimat och jordmånen består av granit till sandsten. Jorden är lerig och behåller vatten enkelt. Detta, i kombination med den höga nederbörden under vintern, gör att man i stor mån kan undvika konstbevattning.
Cabernet Sauvignon är den vanligaste druvan i Stellenboschdistriktet. Denna återfinns ofta tillsammans med Merlot och utgör en del av Bordeauxblandningen.
Frågor och svar:
Vilka druvor används för att framställa DMC Concerto (3156)?
Vilken mat passar bäst till DMC Concerto (3156)?
Vem driver De Morgenzon, producenten av DMC Concerto (3156)?
Vilket är Sydafrikas främsta vindistrikt?
Vilken är den vanligaste druvan i Stellenboschdistriktet?
Vinguider relaterade till denna artikel
- Röda viner från Stellenbosch
- Söta viner från Sydafrika
- Röda viner från Sydafrika
- Vita viner från Sydafrika
- Rosé viner från Sydafrika