Tips som hjälper dig att bli en bra vinprovare

Men om du vill få ut det mesta av en årgång eller verkligen förbättra din måltid, är korrekta vinprovningstekniker precis lika viktiga som att servera rätt vin med rätt mat. Smaken av vin kan bäst påvisas genom provsmakning på godkänt sätt, trots det faktum det kanske känns lite obekvämt i början. Att lära sig rätt vinprovningsteknik är inte svårt.

Vinprovning Omfattar Tre Viktiga Sinnen

Oavsett vilken årgång du funderar på att köpa, innebär vinprovning tre av din kropps viktigaste sinnen; lukt, syn och naturligtvis smak. Enligt vetenskaplig forskning innehåller tungan cirka 10,000 smaklökar. Våra smaklökar är inte avsedda för att kunna plocka ut enskilda smaker av de hundratals olika saker vi äter eller dricker, även under vinprovning.

Ditt Smaksinne Är Avgörande Under Vinprovning

När det kommer till vinprovning, som med allt vi äter eller dricker, kan våra smaklökar endast upptäcka fyra mycket specifika smaker; sött, surt, salt och beskt. Alla andra nyanser är helt enkelt en kombination av dessa fyra. Var och en av oss har olika känslighet, något som kan vara mycket viktigt i vinprovning och slutligen i din totala preferens för olika typer av vin.

Detta är den främsta anledningen till att de som utnyttjar rätt vinprovningstekniker snurrar runt på vinet i munnen. Då kan vinet till fullo täcka alla deras smaklökar, så att de kan upptäcka även de mest subtila nyanserna i smaken. Detta leder även in på ännu ett sinne, ditt luktsinne som känner av det virvlande vinet i munnen och snappar upp doften av vinet och skärper ditt smaksinne under vinprovningen.

Ditt Luktsinne och Vinprovning

Hur många gånger har du kommit på dig själv, när du öppnar en behållare med mat, att lukta på maten för att få en uppfattning om vad det ska smaka? Om du är som de flesta av oss är detta något du förmodligen gör utan att ens tänka på det. Enligt vetenskapliga studier, får den genomsnittliga människan ca 70-75% av sitt smaksinne, inte från deras smaklökar, utan från sitt luktsinne. Detta gör det mycket viktigt för vinprovning. Våra näsor innehåller mycket känsliga aromdetektorer som har kapacitet att upptäcka smaker långt bortom de fyra grundläggande som smaklökarna kan. Detta gör luktsinnet till en avgörande faktor under olika vinprovning.

Tänk tillbaka på sist du hade en riktigt jobbig förkylning och bihålorna var tilltäppta. Inte bara kunde du inte riktigt känna lukt av något, men din mat tycktes ha praktiskt taget ingen som helst smak. Detta är ett bevis på att du behöver utveckla ett angeläget luktsinne för vinprovning. Om dina bihålor är tilltäppta, kommer du inte att kunna upptäcka de subtila rökiga smakerna i en trevlig årgång Chardonnay eller de växtbaserade nyanserna hos en Merlot under din vinprovning.

Att Se Är Att Tro

Som du ser en expert vid vinprovningen, kommer du att märka att han verkar spendera en hel del tid att kika närmare på vinet, både genom ett kristallklart glas och ned genom den övre delen av glaset. Du kanske undrar vad utseende har att göra med vinprovning, men det tjänar minst två mycket viktiga syften.

I vita viner kan färgen vara lika viktigt, om inte mer så i vissa avseenden, som vinprovningen själv. Kom ihåg att vita viner inte är helt vita i färg; de varierar faktiskt från ljusgrönt till gult och vidare ända till en brun nyans. I de flesta fall finner under din vinprovning, att ju mer färg ett vitt vin har, ju bättre årgång och smak. Men om färgen är mer på den bruna sidan, desto mer sannolikt blir det att vinet har blivit dåligt.
Först och främst kan färgen på olika röda viner hjälpa dig att identifiera dess årgång under vinprovning. Under en så kallad “Rim Color”, är allt du behöver göra att försiktigt tippa ditt vin glas så att du kan följa själva kanten av vinet innan du börjar själva provningen. Om den färg du observerar är något lila i färg, har du att göra med ett relativt ungt vin. Om vad du ser under din vinprovning en mer orange eller brun nyans, har du snarare att göra med ett årgångsvin.

Röda viner liknar varandra i att de aldrig är riktigt röda, de varierar i nyans från ljust röda, hela vägen till en djupt brun nyans. Hittar du äldre årgång är färgen oftast blekare. En sista tanke här är att medan röda viner tenderar att förbättras med åldern, har de flesta vita en mycket mer begränsad hållbarhet.

Stegen Mot En Ordentlig Vinprovning

Även om du köper vin på nätet, finns det ingen anledning till varför du inte bör delta i ett antal vinprovningsevenemang för att lära dig mer om olika typer av vin tillgängliga för dig. Att köpa vin är en mycket personlig sak och precis som två personer sällan känner exakt samma smak utvecklar inte två vingårdar som producerar en Chardonnay, samma smaker. Vinprovningen kan ge dig en känsla av riktning.
Innan du faktiskt smakar på vinet under din vinprovning, måste du ta ditt glas och tippa det till ungefär 45 graders vinkel. Detta gör att du kan placera din näsa inuti glaset så att när du andas in, är den enda doft som näsan upptäcker är av vinet. Andas in mycket försiktigt i cirka 3-4 sekunder då detta kommer att ge näsan en chans att upptäcka den subtila buketten av vinet, det tjänar också till att väcka ditt luktsinne till liv inför vinprovningen.

När du har skapat en första intryck av vinet, är ditt nästa steg själva vinprovningen. Drick en liten mängd vin utan att svälja något av det, andas samtidigt in lite luft genom mungipan och näsan. Detta kommer att förbättra den totala smaken.

Nästa del av vinprovningen är den som de flesta människor skrattar åt, eftersom det är här så många experter gör roliga ansikten när de skvalpar runt vinet i munnen. Men det är också ett av de viktigaste stegen eftersom det är det enda sättet att helt belägga alla dina smaklökar och fullt frigöra dess arom och karaktär.

Under denna del av vinprovningen kommer du att kunna titta närmare på strukturen av vinet, är det lätt, mycket rikt eller någonstans mittemellan? Vissa nyare viner kan vara hårda medan årgångsvin kan ha en mycket mjuk konsistens. När du spottar ut vinet eller sväljer det, beroende på var vinprovningen sker, kommer du att kunna avgöra vilken typ av eftersmak det lämnar efter sig. Tänk på faktorer som hur länge eftersmaken pågår i munnen och ifall det var en trevlig smak eller om du bara vill få bort den.

Vid denna punkt i din vinprovning, bör du vara beredd på att till fullo utvärdera vinet. Titta på dess övergripande smak; avgör om smaken är liknande och lämplig för de typer av vin, och om inte, varför inte. Varje vingård producerar sina egna variationer utifrån ett tema, men samtidigt bör en Chardonnay ändå smaka som en Chardonnay, en Merlot som Merlot etc.

Ju mer tid du spenderar på vinprovning ju mer samstämda blir dina sinnen så att du kan bli mer skicklig på att upptäcka de ofta mycket subtila nyanserna mellan inte bara olika typer av vin, men även årgång. Oavsett om du köper vin lokalt i din favorit vinbutik eller om du föredrar att köpa vin på nätet, kan en vinprovningskväll med dina vänner, hjälpa dig att välja de bästa vinerna som passar just din smak och eventen då du planerar att tjäna dem.

Brunello di Montalcino Fattoi

Italienarnas egna favoritvin. Ett anrikt, lyxigt och framförallt farligt välsmakande vin som är perfekt till fina middagar. Upplev hjärtat av Toscanas traditioner med denna hänförande dryck. Det här är inget "vardagsvin" och vill man greppa smakens alla nyanser så kanske det är bäst att dricka vinet för sig.

Artikelnummer: 3097

Typ: Rött Vin, Vin

Land: Italien, Montalcino, Toscana

Alkohol: 14,5 %

Pris: 249 Kr.

HITTA PRODUKTEN PÅ SYSTEMBOLAGET
Nötkött Nötkött Nötkött Nötkött

Få exklusiva artiklar och nyheter – snabbt och kostnadsfritt

Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy

Att skydda våra kunders personliga integritet är något vi värnar om på Vinjournalen.se. I vår integritetspolicy beskriver vi hur vi använder och sparar din personliga information – och varför vi gör det.
GDPR (General Data Protection) är en ny EU-förordning som ersätter den svenska personuppgiftslagen (PUL) från och med den 25 maj 2018. Förordningen innebär ett förtydligande av hur företag får behandla dina personuppgifter. Med anledning av detta har vi upprättat en integritetspolicy.

Vi behandlar dina personuppgifter för att:

Kunna administrera ditt nyhetsbrev/sms-utskick som du valt att anmäla dig till med din e-postadress/telefonnummer. Exempelvis så att du ska ha möjlighet att få uppdateringar om det senaste inom vin- och dryckesbranschen. Just nu skickar vi endast ut ett nyhetsbrevet skickas ut 1-2 gånger per månad. Det vill säga att det vi skickar i form av e-post, SMS och post ska vara baserat på det som du faktiskt visat intresse för.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Du har flertalet rättigheter enligt GDPR bland annat rätten att alltid invända mot marknadsföring.

Vem är ansvarig för behandlingen av dina personuppgifter?

Wine Media AB, med organisationsnummer 556941-2421 är ansvariga för behandlingen av dina personuppgifter.

Din integritet är viktig för oss. I denna policy vill vi informera dig om hur dina personuppgifter behandlas av oss när du besöker oss online och identifierar dig vi ett e-postformulär för att få vårt nyhetsbrev eller annan marknadsföring från oss.

Om du har några frågor angående behandlingen av dina personuppgifter eller om du vill vända dig till oss för att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss jeanette@vinjournalen.se.

Hur behandlar vi dina uppgifter?

Sammanfattningsvis behandlar vi dina personuppgifter för att:
• administrera utskick av vårt nyhetsbrev
• skicka marknadsföring till dig via e-post och/eller SMS
• följa gällande lagar och regler; och

E-post/telefonnummer behandlas från det att du anmäler intresse för att få våra utskick, tills dess att du själv avregistrerar dig via den automatiska länken nedan i nyhetsbrevet.

Hur skyddar vi dina personuppgifter?

Vi och våra samarbetspartners har vidtagit flertalet organisatoriska såväl som tekniska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter. Vi arbetar aktivt med att följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR). Vårt IT-system hjälper oss att skydda dina personuppgifter från olovlig eller obehörig behandling. Vidare har vi interna rutiner som säkerställer att inte fler personer än nödvändigt har tillgång till dina uppgifter.

Måste du tillhandahålla dina personuppgifter till oss och vad händer om du inte gör det?

Ditt samtycke krävs t.ex. om du vill fortsätta att få vårt nyhetsbrev och /eller SMS-utskick innehållandes information och erbjudanden till dig under en längre tid, annars skickar dig information,

Vilka kan få tillgång till dina personuppgifter?

Dina personuppgifter behandlas som utgångspunkt endast av Vinjournalen.se. Mer i detalj: Vi delar din e-postadress/telefonnummer med vår interna kundtjänst för att kunna upprätthålla utskick av nyhetsbrev. Vi delar inte din e-postadress/telefonnummer med tredje part.

Vilka rättigheter har du att påverka hur vi behandlar dina personuppgifter?

Enligt EU:s dataskyddsförordning (GDPR) har du vissa rättigheter avseende behandlingen av dina personuppgifter. Vi har beskrivit vilka rättigheter du har och vad de innebär nedan. För att utöva dina rättigheter är du välkommen att kontakta oss, se kontaktuppgifter ovan.

Återkalla ditt samtycke till utskick av nyhetsbrev

Om vi behandlar uppgifter om din e-postadress/telefonnummer med stöd av att du har lämnat ditt samtycke har du rätt att när som helst återkalla hela eller del av ett lämnat samtycke om behandling av dina personuppgifter. Återkallandet av samtycket gäller från och med dagen för återkallandet.

Rätt till tillgång

Du har rätt att få en bekräftelse på om uppgifter som rör dig behandlas samt tillgång till information om hur uppgifterna behandlas, t.ex. ändamålen med behandlingen och vilka kategorier av uppgifter som behandlingen gäller.

Rätt till rättelse

Du har även rätt att utan onödigt dröjsmål få felaktige-postadress rättad, samt genom att tillhandahålla information komplettera ofullständiga e-post/telefonnummer. E-post

Rätt till radering (rätten att bli bortglömd)

Du har rätt att begära radering av din e-postadress. Vinjournalen.se raderar dina personuppgifter på din begäran, under förutsättning att vi inte har en skyldighet att spara personuppgifterna i enlighet med EU:s dataskyddsförordning (GDPR) eller annan lagstiftning.

Rätt till begränsning av behandling

Gäller inte hos oss då vi endast har din e-postadress/telefonnummer.

Rätt att invända mot behandling

Du har rätt att invända mot att dina personuppgifter behandlas för marknadsföringsändamål, vilket inkluderar profilering i den utsträckning som denna har ett samband med sådan direkt marknadsföring. Om du invänder mot marknadsföring och/eller profilering kommer din e-postadress/telefonnummer inte längre att behandlas för sådana ändamål.

Rätt att inge klagomål

Du har rätt att lämna klagomål till en behörig tillsynsmyndighet (utan att det påverkar något annat administrativt prövningsförfarande eller rättsmedel). Ett sådant klagomål lämnas med fördel till behörig tillsynsmyndighet som är Datainspektionen som du når via www.datainspektionen.se.

Rätt till dataportabilitet

Du har rätt att få ut de personuppgifter som rör dig som du har lämnat till oss i ett strukturerat, allmänt använt och maskinläsbart format och har rätt att överföra dessa till en annan personuppgiftsansvarig (dataportabilitet) när:

• behandlingen grundar sig på ditt samtycke eller på ett avtal; och
• behandlingen sker automatiserat.

Du har rätt till överföring av personuppgifterna direkt från oss till en annan personuppgiftsansvarig när detta är tekniskt möjligt.

annons

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

senaste artiklarna