Hem » Vin Skola » Tips som hjälper dig att bli en bra vinprovare

Tips som hjälper dig att bli en bra vinprovare

Men om du vill få ut det mesta av en årgång eller verkligen förbättra din måltid, är korrekta vinprovningstekniker precis lika viktiga som att servera rätt vin med rätt mat. Smaken av vin kan bäst påvisas genom provsmakning på godkänt sätt, trots det faktum det kanske känns lite obekvämt i början. Att lära sig rätt vinprovningsteknik är inte svårt.

Vinprovning Omfattar Tre Viktiga Sinnen

Oavsett vilken årgång du funderar på att köpa, innebär vinprovning tre av din kropps viktigaste sinnen; lukt, syn och naturligtvis smak. Enligt vetenskaplig forskning innehåller tungan cirka 10,000 smaklökar. Våra smaklökar är inte avsedda för att kunna plocka ut enskilda smaker av de hundratals olika saker vi äter eller dricker, även under vinprovning.

Ditt Smaksinne Är Avgörande Under Vinprovning

När det kommer till vinprovning, som med allt vi äter eller dricker, kan våra smaklökar endast upptäcka fyra mycket specifika smaker; sött, surt, salt och beskt. Alla andra nyanser är helt enkelt en kombination av dessa fyra. Var och en av oss har olika känslighet, något som kan vara mycket viktigt i vinprovning och slutligen i din totala preferens för olika typer av vin.

Detta är den främsta anledningen till att de som utnyttjar rätt vinprovningstekniker snurrar runt på vinet i munnen. Då kan vinet till fullo täcka alla deras smaklökar, så att de kan upptäcka även de mest subtila nyanserna i smaken. Detta leder även in på ännu ett sinne, ditt luktsinne som känner av det virvlande vinet i munnen och snappar upp doften av vinet och skärper ditt smaksinne under vinprovningen.

Ditt Luktsinne och Vinprovning

Hur många gånger har du kommit på dig själv, när du öppnar en behållare med mat, att lukta på maten för att få en uppfattning om vad det ska smaka? Om du är som de flesta av oss är detta något du förmodligen gör utan att ens tänka på det. Enligt vetenskapliga studier, får den genomsnittliga människan ca 70-75% av sitt smaksinne, inte från deras smaklökar, utan från sitt luktsinne. Detta gör det mycket viktigt för vinprovning. Våra näsor innehåller mycket känsliga aromdetektorer som har kapacitet att upptäcka smaker långt bortom de fyra grundläggande som smaklökarna kan. Detta gör luktsinnet till en avgörande faktor under olika vinprovning.

Tänk tillbaka på sist du hade en riktigt jobbig förkylning och bihålorna var tilltäppta. Inte bara kunde du inte riktigt känna lukt av något, men din mat tycktes ha praktiskt taget ingen som helst smak. Detta är ett bevis på att du behöver utveckla ett angeläget luktsinne för vinprovning. Om dina bihålor är tilltäppta, kommer du inte att kunna upptäcka de subtila rökiga smakerna i en trevlig årgång Chardonnay eller de växtbaserade nyanserna hos en Merlot under din vinprovning.

Att Se Är Att Tro

Som du ser en expert vid vinprovningen, kommer du att märka att han verkar spendera en hel del tid att kika närmare på vinet, både genom ett kristallklart glas och ned genom den övre delen av glaset. Du kanske undrar vad utseende har att göra med vinprovning, men det tjänar minst två mycket viktiga syften.

I vita viner kan färgen vara lika viktigt, om inte mer så i vissa avseenden, som vinprovningen själv. Kom ihåg att vita viner inte är helt vita i färg; de varierar faktiskt från ljusgrönt till gult och vidare ända till en brun nyans. I de flesta fall finner under din vinprovning, att ju mer färg ett vitt vin har, ju bättre årgång och smak. Men om färgen är mer på den bruna sidan, desto mer sannolikt blir det att vinet har blivit dåligt.
Först och främst kan färgen på olika röda viner hjälpa dig att identifiera dess årgång under vinprovning. Under en så kallad “Rim Color”, är allt du behöver göra att försiktigt tippa ditt vin glas så att du kan följa själva kanten av vinet innan du börjar själva provningen. Om den färg du observerar är något lila i färg, har du att göra med ett relativt ungt vin. Om vad du ser under din vinprovning en mer orange eller brun nyans, har du snarare att göra med ett årgångsvin.

Röda viner liknar varandra i att de aldrig är riktigt röda, de varierar i nyans från ljust röda, hela vägen till en djupt brun nyans. Hittar du äldre årgång är färgen oftast blekare. En sista tanke här är att medan röda viner tenderar att förbättras med åldern, har de flesta vita en mycket mer begränsad hållbarhet.

Stegen Mot En Ordentlig Vinprovning

Även om du köper vin på nätet, finns det ingen anledning till varför du inte bör delta i ett antal vinprovningsevenemang för att lära dig mer om olika typer av vin tillgängliga för dig. Att köpa vin är en mycket personlig sak och precis som två personer sällan känner exakt samma smak utvecklar inte två vingårdar som producerar en Chardonnay, samma smaker. Vinprovningen kan ge dig en känsla av riktning.
Innan du faktiskt smakar på vinet under din vinprovning, måste du ta ditt glas och tippa det till ungefär 45 graders vinkel. Detta gör att du kan placera din näsa inuti glaset så att när du andas in, är den enda doft som näsan upptäcker är av vinet. Andas in mycket försiktigt i cirka 3-4 sekunder då detta kommer att ge näsan en chans att upptäcka den subtila buketten av vinet, det tjänar också till att väcka ditt luktsinne till liv inför vinprovningen.

När du har skapat en första intryck av vinet, är ditt nästa steg själva vinprovningen. Drick en liten mängd vin utan att svälja något av det, andas samtidigt in lite luft genom mungipan och näsan. Detta kommer att förbättra den totala smaken.

Nästa del av vinprovningen är den som de flesta människor skrattar åt, eftersom det är här så många experter gör roliga ansikten när de skvalpar runt vinet i munnen. Men det är också ett av de viktigaste stegen eftersom det är det enda sättet att helt belägga alla dina smaklökar och fullt frigöra dess arom och karaktär.

Under denna del av vinprovningen kommer du att kunna titta närmare på strukturen av vinet, är det lätt, mycket rikt eller någonstans mittemellan? Vissa nyare viner kan vara hårda medan årgångsvin kan ha en mycket mjuk konsistens. När du spottar ut vinet eller sväljer det, beroende på var vinprovningen sker, kommer du att kunna avgöra vilken typ av eftersmak det lämnar efter sig. Tänk på faktorer som hur länge eftersmaken pågår i munnen och ifall det var en trevlig smak eller om du bara vill få bort den.

Vid denna punkt i din vinprovning, bör du vara beredd på att till fullo utvärdera vinet. Titta på dess övergripande smak; avgör om smaken är liknande och lämplig för de typer av vin, och om inte, varför inte. Varje vingård producerar sina egna variationer utifrån ett tema, men samtidigt bör en Chardonnay ändå smaka som en Chardonnay, en Merlot som Merlot etc.

Ju mer tid du spenderar på vinprovning ju mer samstämda blir dina sinnen så att du kan bli mer skicklig på att upptäcka de ofta mycket subtila nyanserna mellan inte bara olika typer av vin, men även årgång. Oavsett om du köper vin lokalt i din favorit vinbutik eller om du föredrar att köpa vin på nätet, kan en vinprovningskväll med dina vänner, hjälpa dig att välja de bästa vinerna som passar just din smak och eventen då du planerar att tjäna dem.

Frågor och svar:

Vilka sinnen är viktiga vid vinprovning?

Lukt, syn och smak är de tre viktigaste sinnena vid vinprovning.

Vilka smaker kan våra smaklökar upptäcka vid vinprovning?

Våra smaklökar kan upptäcka fyra specifika smaker: sött, surt, salt och beskt.

Varför är det viktigt att snurra runt vinet i munnen vid vinprovning?

Genom att snurra runt vinet i munnen kan vinet täcka alla smaklökar och man kan upptäcka även de mest subtila nyanserna i smaken.

Varför är luktsinnet viktigt vid vinprovning?

Luktsinnet är viktigt vid vinprovning eftersom det kan upptäcka smaker långt bortom de fyra grundläggande smakerna som smaklökarna kan.

Vilka steg ingår i en ordentlig vinprovning?

En ordentlig vinprovning inkluderar att titta på vinets färg, dofta på vinet, smaka på vinet och utvärdera dess smak och eftersmak.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.