Hem » Vin Skola » Hitta vinets fruktaromer

Hitta vinets fruktaromer

Vin innehåller en hel rad olika smakföreningar som kallas stereosiomerer. Dessa släpps fria när vinet får en viss alkoholmängd. Eftersom alkohol är en gas vid rumstemperatur kan den transportera dessa smakämnen genom luften och in i din näsa. Det höga antalet smakföreningar gör att den ena kan påverka den andra och vissa tar mer plats än andra osv. Detta är förklaringen till att olika viner som är tillverkade på samma druvsort smakar olika. Ett och samma smakämne kan även påverka vår hjärna på olika sätt, vilket innebär att ett vins smak och lukt kan skiljas från varandra. Aromerna i vin kan delas in i fyra olika kategorier:

  • Mörka frukter och bär
  • Röda frukter och bär
  • Frukter som växer på träd
  • Citrusfrukter

De två förstnämnda kategorierna finner vi i rött vin, medan de sistnämnda är vanliga i vitt. Det är bra att kunna identifiera fruktaromer eftersom om du lär dig detta kommer det vara enklare att kunna peka ut vin i blindtest på vinprovningar. Detta gör man i sin tur för att kunna veta vad för typ av vin man gillar mest.

Provar du ett vin som smakar av mörka frukter och bär, till exempel plommon, björnbär, svart vinbär eller fikon, är chansen stor att vinet kan beskrivas som fylligt. Exempel på druvtyper som ofta får smak av mörka bär när de vinifieras är cabernet sauvignon, malbec, syrah och tempranillo. Känner du smaken av röda frukter och bär, till exempel hallon, tranbär, granatäpple och jordgubbe är det förmodligen ett lättare vin, till exempel pinot noir, grenache, merlot eller sangiovese du har att göra med.

Vitt vin är lite svårare att definiera. Olika viner från samma druva kan smaka helt olika och aromerna kan tillhöra vilken kategori som helst; trädfrukter (t.ex. aprikos, päron och persika) eller citrusfrukter (grapefrukt, lime, citron). Det du dock kan tänka på är hur mogen smaken är. Ju friskare och syrligare smak, desto troligare är det att smakämnena hör hemma i citruskategorin, och vice versa.

Frågor och svar:

Vad är stereosiomerer och hur påverkar de smaken i vin?

Stereosiomerer är smakföreningar som släpps fria när vinet får en viss alkoholmängd. De påverkar smaken i vinet genom att transporteras genom luften och in i näsan.

Varför kan olika viner som är tillverkade på samma druvsort smaka olika?

Det höga antalet smakföreningar i vin gör att den ena kan påverka den andra och vissa tar mer plats än andra, vilket kan påverka smaken i vinet.

Vilka är de fyra olika kategorierna av aromer i vin?

De fyra kategorierna av aromer i vin är mörka frukter och bär, röda frukter och bär, frukter som växer på träd och citrusfrukter.

Vilka druvtyper får oftast smak av mörka bär när de vinifieras?

Cabernet sauvignon, malbec, syrah och tempranillo är exempel på druvtyper som oftast får smak av mörka bär när de vinifieras.

Hur kan man identifiera vilken kategori av fruktaromer som finns i ett vitt vin?

Det är svårare att definiera vilken kategori av fruktaromer som finns i ett vitt vin, men man kan tänka på hur mogen smaken är. Ju friskare och syrligare smak, desto troligare är det att smakämnena hör hemma i citruskategorin, och vice versa.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Periquita Reserva
Periquita Reserva
Pris:257 :-
Artikel nr:256008
Smak choklad, kaffe, kanel, plommon, rostad, mörka körsbär, fatkaraktär, kryddig
Arom choklad, fatkaraktär, kaffe, kanel, kryddig, mörka-körsbär, plommon, rostad
Färg blå, mörk, röd
Mat som passar
lamm
nöt
Mer information
SortimentFasta sortimentet
Vinets karaktär
8 /12
Smakintensitet
8 /12
Sött/Torrt
9 /12
Syra
Utmärkelser och betyg
1
Vivino
01/25/2024
3.8
2021

Ranking ovan är baserat på 34241 betyg på produkten. Betyget 3,8 är ett snitt av samtliga betyg.

Vivino ranking: Vinet är rankat som topp 8% av vinerna i världen och topp 15% av Peninsula de Setúbal-viner.

https://www.vivino.com/US-CA/en/jose-maria-da-fonseca-periquita-reserva/w/1666356

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.