Vin innehåller en hel rad olika smakföreningar som kallas stereosiomerer. Dessa släpps fria när vinet får en viss alkoholmängd. Eftersom alkohol är en gas vid rumstemperatur kan den transportera dessa smakämnen genom luften och in i din näsa. Det höga antalet smakföreningar gör att den ena kan påverka den andra och vissa tar mer plats än andra osv. Detta är förklaringen till att olika viner som är tillverkade på samma druvsort smakar olika. Ett och samma smakämne kan även påverka vår hjärna på olika sätt, vilket innebär att ett vins smak och lukt kan skiljas från varandra. Aromerna i vin kan delas in i fyra olika kategorier:

  • Mörka frukter och bär
  • Röda frukter och bär
  • Frukter som växer på träd
  • Citrusfrukter

De två förstnämnda kategorierna finner vi i rött vin, medan de sistnämnda är vanliga i vitt. Det är bra att kunna identifiera fruktaromer eftersom om du lär dig detta kommer det vara enklare att kunna peka ut vin i blindtest på vinprovningar. Detta gör man i sin tur för att kunna veta vad för typ av vin man gillar mest.

Provar du ett vin som smakar av mörka frukter och bär, till exempel plommon, björnbär, svart vinbär eller fikon, är chansen stor att vinet kan beskrivas som fylligt. Exempel på druvtyper som ofta får smak av mörka bär när de vinifieras är cabernet sauvignon, malbec, syrah och tempranillo. Känner du smaken av röda frukter och bär, till exempel hallon, tranbär, granatäpple och jordgubbe är det förmodligen ett lättare vin, till exempel pinot noir, grenache, merlot eller sangiovese du har att göra med.

Vitt vin är lite svårare att definiera. Olika viner från samma druva kan smaka helt olika och aromerna kan tillhöra vilken kategori som helst; trädfrukter (t.ex. aprikos, päron och persika) eller citrusfrukter (grapefrukt, lime, citron). Det du dock kan tänka på är hur mogen smaken är. Ju friskare och syrligare smak, desto troligare är det att smakämnena hör hemma i citruskategorin, och vice versa.

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris269 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy