Hem » Vin Skola » Servera Champagne med stil

Servera Champagne med stil

Att få ut korken tyst, kyla Champagnen till rätt temperatur och hälla upp den i glaset är en konst som kräver lite fingerfärdighet och övning.

Snabbmeny för denna artikel

Välj rätt glas. Det kan vara förvirrande eftersom det finns många olika typer av champagneglas i många prisklasser att välja på och det är viktigt att du väljer rätt glas om du serverar Champagne. Champagneglas är utformade så att de ökar flödet av bubblor. Framförallt finns det tre typer av glas. Det vanligaste är ett elegant flöjtglas, som är ett ganska högt och snävt glas som står på ett långt skaft. Tulpanglaset ser ut som ett vitvinsglas. Det är ganska likt flöjtglaset men kanten buktar utåt. Det tredje glaset, den snygga champagnekupan är inte lika vanlig idag. Det är ett grunt glas med bred kant och kort skaft.

Kyl aldrig glasen. Isa inte och ställ inte in glasen i kylen. Det tar bort njutningen av champagnen.

Rätt temperatur. Champagne ska serveras kallt, men ofta serverar vi den för isig. Den goda aromen och smaken kommer bäst till sin rätt vid 7°C. Allra bäst blir det om du ställer den oöppnade flaskan i en ishink och fyller till hälften med is och till hälften med vatten. Låt den stå där i cirka 30 minuter, så får du rätt temperatur. Du kan också ställa den i kylskåpet i 4 timmar, men inte gärna längre och Champagnen får aldrig ställas i frysen.

Servera fint utan smäll. Korken ska egentligen inte poppas, även om det känns festligt. Som ordspråket säger, “Örats vinst är gommens förlust.” Du slösar nämligen bubblor när korken smäller. Lite hjälp med detta: skaka inte på flaska. Håll flaskans botten mot magen när du lättar på korken. Värmen gör att det bara säger plopp och inte sprutar ut bubblor över hela bordet. Ta bort folien och den tvinnade vajern och håll ett finger över korken eftersom den kan ploppa ut själv. Håll flaskan bort från dig och i 45 graders vinkel. Placera flasköppningen i närheten av det första glaset. Sedan ska korken ”lättas” ut, tyst och försiktigt. Vrid försiktigt på flaskan och inte korken.

Bubblor, bubblor. Torka flaskhalsen med en tygservett och häll lite i varje glas för att låta skummet lugna sig. Fyll sedan på en andra vända. Det korrekta sättet att hälla upp champagne är att hålla flaskans botten stadigt i ena handen.

Vinjournalens Champagne Tips


champagne med stil

Champagne Charles Ellner

God årgångschampagne från tradionellt Champagnehus. Något utvecklad & nyanserad, mycket frisk smak med inslag av äpplen, rostat bröd, fransk nougat, päron och citron.

Frankrike | Champagne | Art 796001 | Charles Ellner | 339 :-

Bildgalleri – Servering av Champagne

Visste du detta om servering av Champagne?

  • Visste du att du ska hålla flaskan i botten och inte i halsen när du serverar.
  • Visste du att du måste fylla glaset till högst två tredjedelar för att kunna känna alla dess aromer.
  • Visste du att sedan 1930 har ett speciellt champagneglas kallat “flute” varit det primära glaset för just champagneprovning.
  • Visste du att det speciella champagneglaset som kallas flutes finns i olika storlekar från 15cl till 25cl.
  • Visste du att flute glaset har en lång fot för att undvika att champagnen värms upp när du dricker den.

Film hur du serverar Champagne

Frågor och svar

Hur mycket champagne ska man hälla i ett glas?

Börja först lite i varje glas för att låta skummet lugna sig. Fyll sedan på. Men det är förstås beroende på vilket glas som du serverar i.

Var hittar man fina champagneglas?

I en välsorterad heminredningsbutik eller online. Dt finns olika typer av glas för champagne, flöjt, tulpanglas, moderna låga coupe glas… idag serverar många sin champagne till och med i vanliga vinglas.

Från vilket håll serverar man dryck?

Dryck serveras alltid från gästens högra sida.

Hur många glas på en flaska champagne?

Cirka sju glas om det är tänkt att serveras som en välkomstdrink, annars till cirka fem glas.

Optimal champagnetemperatur?

Sju grader anses vara den temperatur då smaken kommer till sin fulla rätt.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.