Känner du igen det? Så fort solen tittar fram så börjar dessa förargliga små fruktflugor att flyga kring vinglaset. Det är som att de dras till vinet och rätt som det är: i ett obevakat ögonblick simmar en liten fluga ryggsim i glaset.

Men visst smakar vinet lite bittert då? Jodå, du är inte galen. Somliga petar ut flugan med en servett, andra som har ett utmärkt smak- och luktsinne häller ut vinet. Vinkännare och sommelierer behöver inte ens se att en fluga hamnat i glaset, det känner direkt en illaluktande doft och bitter smak av vinet. De kan inte bara smaka men kan också lukta förändringen i vinet. Vissa beskriver det som en lukt som påverkar doft och smak.

Vad händer i glaset? Det finns ett ensym som flugan avger när de är rädda och simmar runt i glaset. Det är det som du kan lukta och smaka. Enzymet är DSO, förkortning för Drosophila, är en snabb explosion av bland annat CO2 och talar om för andra fruktflugor att ”håll er undan”.
Här är några tips för när bananflugorna börjar invadera:

  • Har du tur kan du på nätet hitta ett runt nät som du kan lägga över glaset. Det håller flugorna borta samtidigt som vinet kan andas.
  • Håll rent och torrt i köket dit bananflugorna brukar börja att bo.
  • Blanda 1 del vinäger, 1/2 del honung och ett par droppar diskmedel i en skål och ställ så att flugorna attraheras och landar i skålen.
  • Låt inte frukt stå framme.
  • Låt inte odiskat stå för länge.
  • Stäng igen avfallspåsen ordentligt.

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy