Allt du behöver veta när du köper ett mousserat vin

Som de flesta vet om har mousserade viner blivit kolsyrade för att göra dem bubbliga. Det finns två metoder för att göra vinerna kolsyrade. Överföringsmetoden innebär att champagnen lagras i flaskor där CO2 formas.

Typer av mousserade viner:

  • Champagne: Får enligt EU-lagar bara framställas i Frankrikes Champagne-region.
  • Cava-viner: Mousserade viner från Spanien.
  • Spumanti och Prosecco: Mousserade viner från Italien.
  • Mousserat vin: Från övriga världen.

Den andra traditionella metoden är Chamat-processen, där lagringen sker på ekfat och sedan i fat av rostfritt stål, där kolsyran formas. I båda fallen bildas CO2 av att vinet blandas med jästen.

Det finns en tredje metod för vingårdar som framställer de billigaste varianterna av mousserade viner. Då injicerar man kolsyran direkt i vinet när det buteljeras, på samma sätt som på läskedrycker. Naturlig kolsyra är dock det bättre och mer exklusiva alternativet.

Frågor och svar:

Vilka är de två metoderna för att göra vinerna kolsyrade?

Överföringsmetoden och Chamat-processen.

Vilka typer av mousserade viner finns det?

Champagne, cava-viner, spumanti och prosecco samt mousserat vin från övriga världen.

Hur bildas CO2 i mousserade viner?

CO2 bildas av att vinet blandas med jästen.

Vilken är den tredje metoden för att göra mousserade viner?

Att injicera kolsyra direkt i vinet när det buteljeras.

Vad är det bättre och mer exklusiva alternativet till att injicera kolsyra i vinet?

Naturlig kolsyra.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.