Som de flesta vet om har mousserade viner blivit kolsyrade för att göra dem bubbliga. Det finns två metoder för att göra vinerna kolsyrade. Överföringsmetoden innebär att champagnen lagras i flaskor där CO2 formas.
Typer av mousserade viner:
- Champagne: Får enligt EU-lagar bara framställas i Frankrikes Champagne-region.
- Cava-viner: Mousserade viner från Spanien.
- Spumanti och Prosecco: Mousserade viner från Italien.
- Mousserat vin: Från övriga världen.
Den andra traditionella metoden är Chamat-processen, där lagringen sker på ekfat och sedan i fat av rostfritt stål, där kolsyran formas. I båda fallen bildas CO2 av att vinet blandas med jästen.
Det finns en tredje metod för vingårdar som framställer de billigaste varianterna av mousserade viner. Då injicerar man kolsyran direkt i vinet när det buteljeras, på samma sätt som på läskedrycker. Naturlig kolsyra är dock det bättre och mer exklusiva alternativet.