Allt du behöver veta när du köper ett mousserat vin
![woman hand with glasses of champagne, on garland background - Vinjournalen.se woman-hand-with-glasses-of-champagne-on-garland-background - Vinjournalen.se](https://www.vinjournalen.se/wpsysfiles/wp-content/uploads/2015/09/26_itemthemeimage_4171.webp)
Som de flesta vet om har mousserade viner blivit kolsyrade för att göra dem bubbliga. Det finns två metoder för att göra vinerna kolsyrade. Överföringsmetoden innebär att champagnen lagras i flaskor där CO2 formas.
Typer av mousserade viner:
- Champagne: Får enligt EU-lagar bara framställas i Frankrikes Champagne-region.
- Cava-viner: Mousserade viner från Spanien.
- Spumanti och Prosecco: Mousserade viner från Italien.
- Mousserat vin: Från övriga världen.
Den andra traditionella metoden är Chamat-processen, där lagringen sker på ekfat och sedan i fat av rostfritt stål, där kolsyran formas. I båda fallen bildas CO2 av att vinet blandas med jästen.
Det finns en tredje metod för vingårdar som framställer de billigaste varianterna av mousserade viner. Då injicerar man kolsyran direkt i vinet när det buteljeras, på samma sätt som på läskedrycker. Naturlig kolsyra är dock det bättre och mer exklusiva alternativet.
Frågor och svar:
Vilka är de två metoderna för att göra vinerna kolsyrade?
Överföringsmetoden och Chamat-processen.
Vilka typer av mousserade viner finns det?
Champagne, cava-viner, spumanti och prosecco samt mousserat vin från övriga världen.
Hur bildas CO2 i mousserade viner?
CO2 bildas av att vinet blandas med jästen.
Vilken är den tredje metoden för att göra mousserade viner?
Att injicera kolsyra direkt i vinet när det buteljeras.
Vad är det bättre och mer exklusiva alternativet till att injicera kolsyra i vinet?
Naturlig kolsyra.