Som de flesta vet om har mousserade viner blivit kolsyrade för att göra dem bubbliga. Det finns två metoder för att göra vinerna kolsyrade. Överföringsmetoden innebär att champagnen lagras i flaskor där CO2 formas.

Typer av mousserade viner:

  • Champagne: Får enligt EU-lagar bara framställas i Frankrikes Champagne-region.
  • Cava-viner: Mousserade viner från Spanien.
  • Spumanti och Prosecco: Mousserade viner från Italien.
  • Mousserat vin: Från övriga världen.

Den andra traditionella metoden är Chamat-processen, där lagringen sker på ekfat och sedan i fat av rostfritt stål, där kolsyran formas. I båda fallen bildas CO2 av att vinet blandas med jästen.

Det finns en tredje metod för vingårdar som framställer de billigaste varianterna av mousserade viner. Då injicerar man kolsyran direkt i vinet när det buteljeras, på samma sätt som på läskedrycker. Naturlig kolsyra är dock det bättre och mer exklusiva alternativet.

Vinjournalen.se rekomenderar

Crémant du Jura Brut

Crémant du Jura Brut

Artikel:242601Volym:750 ml
Pris159 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionJuraÅrgångNVProducentFruitière Vinicole d’ ArboisDruvorChardonnay och Pinot NoirAlkohol12,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy