Hem » Vin Fakta » Vinfestival för svenska viner i Skepparp 2023

Vinfestival för svenska viner i Skepparp 2023

Vinfestival 23 Tält

Årets Vinfestival i Österlen för svenska viner hölls utomhus i perfekt väder vid Skepparps Vingård fredag och lördag 28/29 juli. Det var sjunde året som nestorn Bengt Åkesson arrangerade festivalen med enbart svenska viner.

Reportage & bild: Rudolf Sillén

Sex tält fanns uppställda där tolv vingårdar var representerade och visade upp sina viner. Även Munskänkarna fanns med i ett separat tält. På festivalområdet hade man också försäljning av vintillbehör mm samt även en restaurang där Tareq Taylor svarade för maten på fredagen.

Lite unikt var att man måste förbeställa biljetter. Vid entrén fick man visa upp sin QR-kod och fick då vinglas och provningskuponger samt ett provningsprotokoll där samtliga vingårdar och deras viner redovisades. Där fanns plats att skriva in färg/doft/smak samt omdöme. Det hela var väldigt bra organiserat! Antal deltagare var ca 2300.

Vinfestival Tareq
Foto: vinfestivalosterlen.se

Vinfestival och vad provade vi?

I varje tält samsades två vingårdar om att visa upp sina ca 3-4 viner. Förutom att prova fick vi fick tillfälle att intervjua producenterna om odling och hur vinerna tillverkades.

Min fru och jag ville uppmärksamma viner som var lite speciella. Här är några favoriter:

Från Flädie Vinproduktion gillade vi deras vita Aniara Barrique 2019 samt deras Midnattssol.

Gute vins Levide Rosé 2021 baserat på Rondo. Kullabergs Askesäng 2021 baserat på Solaris och Souvignier Gris.

Lottenlund Estate visade upp sin Lotima Noble baseras på Solaris som angripits av ädelröta och fått hög sockerhalt som balanseras av hög syra.

Långmyra Vingårds röda Hamra gjort av druvorna Merlot Kanthus och Cabernet Volos.

Mellby nr 5 Vingård visade Cimbria Blå, ett vitt vin som genomgått malolaktisk omvandling. Skepparp hade sex provviner. Det vi fastnade för var Skepparps Grand Prix 15, rött baserat på Rondo och Cabernet Cortis. Skillinge vingårds torra vita heter Souvignier Gris 2021.

Thora Vingård hade ett intressant vin baserat på Pinot Noir (ovanlig, svårodlad druva).

Åhus vingård visade sitt mousserande Åhus ”bobblor” men även ett rött Léon Millot och ett vitt Åhus Solaris XO.

Bland Österlens viner fastnade vi för deras Mousserande Brut, Österlens Vida och Råsa.

Vingårdar & utställare

Flädie Vinproduktion
Gute Vin
Ivögården Mat & Vingård
Kullabergs Vingård
Lottenlund Estate
Långmyre Vineri
Mellby nr 5 Vingård
Skepparps Vingård
Skillinge Vingård/ Domän Sånana
Thora Vingård
Åhus Vingård
Österlenvin

Vinfestival: Intervju med Mattias Säfwenberg

Jag hade tillfälle att få en intervju med Mattias som troligen ärr den som kan mest om svenska vingårdar och viner. Han har bl.a. skrivit boken Svenskt Vin och håller ofta föreläsningar och provningar av svenska viner.

Vinfestival 23 Åhus
Så här såg det ut i tältet där Åhus vingård
representerades av ägarna Jörgen & Karin Persson,
Karin Birch och Carlo Tyrberg.

Mattias menar att svenska viner är på frammarsch och många kan gott och väl mäta sig med internationella viner. Många svenska viner finns tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment och flera kan finnas på hyllan i närheten av vingården.

Bland de druvsorter som används i Sverige menar Mattias att hans favoriter för vita viner är Solaris och Souvignier Gris t.ex. som i Skepparps Grand Prix. För röda viner är det Rondo och Cabernet Cortis och även Léon Millot som används i Åhus röda. Jag frågade vilka hans favoriter var bland de utställda vinerna (47 st!). Han menade att vinerna höll över lag mycket hög kvalitet och att det fanns viner som kan passa olika smakriktningar.

Bland favoriter nämnde han: Midnattsol från Flädie Vinproduktion som är ett fylligt vitt vin av Solaris. Fermenterat och lagrat 12 månader på ekfat. Några andra speciella var Askesäng från Kullabergs vingård baserat på Souvignier Gris och Solaris. Thora vingårds Pinot Noir som är fatlagrat i 10 månader och Österlens Mousserande Brut tillverkat av Solaris enligt champagnemetoden.

Svenska viner är rena viner!

En sak som flera av utställarna ville framföra är att svenska viner är ”rena” viner. På Svenska vingårdar används nämligen inte hälsovådliga, cancerogen bekämpningsmedel (systemiska pesticider) som är vanligt för viner från främmande länder (halterna kan där vara mer än 200 ggr gränsvärdet för vatten). Sådana bekämpningsmedel är förbjudna i Sverige, så de flesta av vingårdarna använder därför ofta s.k. PIWI druvor. PIWI står för Pilswiederstandhaftige Rebsorten vilket innebär att druvorna står emot angrepp av svamp, mögelbakterier och insekter utan att behöva besprutas. PIWI druvor som Solaris är framodlade genom traditionell växtförädlingsteknik. För vissa andra druvsorter som används i Sverige sorter kan viss bekämpning behövas med då används ofarliga medel t.ex. lösningar av bikarbonat.

Alla producenter jag talade med skördar druvorna manuellt. Arbetsintensivt, men det betyder att enbart friska druvor kommer med in till vineriet eftersom skadade druvor, maskar, insekter mm sorteras bort av den som plockar druvklasarna.

Enligt EU är det tillåtet att använda upp till 60 olika kemikalier vid vintillverkningen för att påverka vinets egenskaper men svenska producenter använder endast ett fåtal. Det vanligaste är tillsats av sulfiter för att öka hållbarheten av vinet. Halterna är betydligt lägre än i ”vanliga” viner. De flesta använde max 50 mg per liter. EU:s maxgräns för torra vita viner är 200 mg/l.

En viktig komponent vid vintillverkning är vilken jäst man använder. Man kan använda den naturjäst som finns på druvan men de jag talade med ansåg att det ger för osäkert resultat. Istället används renodlade specialjäststammar som kan förstärka de olika druvornas särdrag.

På grund av ovanstående är det min uppfattning att svenska viner, ur ”renhetssynpunkt” är jämförbara med ekologiska. Några gårdar är certifierade och några är på väg.

Vinfestival fuffe
Foto: vinfestivalosterlen.se

Vi har utvecklat ett datorsystem AI-Winetaster som beskriver viner neutralt och objektivt enbart baserat på vinets kemiska sammansättning. Producenterna var positiva till detta och vi hoppas få data så att vi kan prova vinerna och redovisa vid ett annat tillfälle. Särskilt intressant tyckte man var att kunna få en neutral profilbild av vinet och en prognos på dess lagringsbarhet.

vin - rudolf sillen
Rudolf Sillén

Slutklämmen är att Vinfestivalen i Österlen var ett fantastiskt tillfälle att få prova och lära sig mer om förnämliga viner från Svenska vingårdar.

Om man vill prova svenska viner kan man gå in på respektive vingårds hemsida (se faktarutan) och läsa om vinerna. Sedan kan man gå in på Systembolaget.se och där söka upp och beställa vinerna med hjälp av vinets namn eller artikelnummer.

Rudolf Sillén är och med i Munskänkarna och medlem i föreningen Svenskt Vin. Han är ingenjör inom kemi- och processteknik och bedriver vinimport av naturviner i eget företag Expert Products Sweden AB.  Rudolf föreläser och håller vinprovningar med naturviner.

Frågor och svar

Till vilka länder exporteras svenska viner?

Sverige exporterar huvudsakligen till de flesta konsumenter i EU och vi lägger kontinuerligt till fler länder.

Var tillverkas vinerna?

Alla viner är handgjorda och producerade i Sverige av lokala vinmakare och alla våra råvaror är lokalt odlade.

Hur produceras vinerna?

Våra produkter är handgjorda och tillverkade med traditionella metoder.

Finns det olika viner och druvor?

I det svala nordiska klimatet odlas anpassade druvor eftersom det är en kort växtsäsong. De druvsorter som är vanligast i Sverige, är Solaris (grön druva) och Rondo (blå druva). Dessutom odlas Regent, Cabernet Cortis och Leon Millot (blå druvor) och Phönix och Johanniter (gröna druvor). Det finns även Pinot Noir och Chardonnay.
Främst produceras vita viner och mousserande, samt rosévin. Ytterst få röda.

Läs mer om svenska viner:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.