Hem » Vin Fakta » Hur går det för våra svenska viner?

Hur går det för våra svenska viner?

svenskt viner flicka med ett vinglas i vingården

Tjugo år av svenska viner! Sverige blev nämligen officiellt ett vinland först 1999 men nu börjar det spira ordentligt med vinstockar i alla landets hörn. Intresset bland allmänheten har aldrig varit större än idag, så vi tittar lite närmare på hur det egentligen går för vinlandet Sverige.

Men först….

Enligt Föreningen Svenskt Vin, är definitionen för vad som är svenska viner: vin som gjorts i Sverige på druvor som även odlats i Sverige. Viner från så kallade ’urban wineries’ som importerar sina druvor för att vinifieras här i Sverige, räknas inte in i definitionen för svenskt vin. 

Sveriges viner i ett tidsperspektiv

Även om man ofta framhåller att människor tillverkat viner i ca 6000 år, även i Sverige, om vi får tro arkeologerna! Alltså redan på stenåldern hade vi i Sverige intresse för att odla vindruvor och allt sedan 1500-talet tillverkat vin av frukt och bär, en produktion som vara växte och växte. 300 år senare, i början av 1900-talet startades det första vinföretaget Önos och lanserade Skånskt Lantvin. Önos var ett av de företagen som producerade fruktvin, men när alkoholmonopolet infördes 1917 fick endast företag som tillverkat vin före 1917 vara kvar men många lade ändå ned verksamheten. 1933 fick frukt- och bärviner – oftast mousserande – inte längre fick kallas för ’vin’, man bytte namn till ’skum’. Att man sedan höjde alkoholskatten satte sista spiken i kistan och den svenska vinnäringen slogs i princip ut.

svenska viner hybriddruvan Rondo
Hybriddruvan Rondo

Men skam den som ger sig…

På 1990-talet började ny teknik och hybriddruvor från Europas vinländer komma upp till oss och det var så sent som 1999 att kommersiell vinodling blev tillåtet i Sverige. Idag finns ett 50-tal kommersiella vingårdar i hela landet och det finns flera – långt över ett 100-tal – som håller en hobbynivå men många av dessa ligger förstås i startgroparna till att bli kommersiella vingårdar i framtiden. För Sverige har en enorm potential när det gäller vinframställning. Vi kommer kanske aldrig att bli något bulkland, men på en odlingsyta på 150 hektar så växer en naggande god småskalighet fram faktiskt med smakfulla och fräscha svenska viner.

Vinintresset växer

Men vägen till kommersialism har ändå varit ganska kort och långsam. Idag lär man sig fortfarande om druvor, metoder, bemästra klimat och man testar sig fram för att hitta optimala förutsättningar för en lönsam verksamhet.

Visste du att försäljningen av svenskt vin ökade med 225 % sedan 2015?  Volymen av svenska viner har ökat markant, men kvaliteten har också blivit bättre. Och det blir en intressant utveckling att följa för lokala som internationella vinälskare. Här kommer viner från ett land med ett bra mycket kallare klimat, med spännande nya druvsorter där man anpassat sättet att göra viner efter de förutsättningar man lever med.

svenska viner ett gång dricker vin kring ett bord
Vi dricker mer och mer svenskt vin….

Föreningen Svenskt Vin

Föreningen Svenskt Vin är en ideell förening men samtidigt även en branschorganisation för svenska kommersiella vingårdar. Föreningen sitter därför med i den statliga utredningen om gårdsförsäljning. Man utfärdar också branschens riktlinjer som skall hjälpa vinodlare att göra rätt och därmed leva upp till EU:s regelverk för att arbetet i vineriet skall bli korrekt och livsmedelssäkert.

De flesta vingårdarna som uppfyller definitionen för vad svenskt vin är, är till över 90 % medlemmar i Föreningen Svenskt Vin. Detta är alltså en stark organisation som också ser att intresset för att producera vin ökar i Sverige, det vittnar inte minst de populära kurser i vinifiering om, som Föreningen anordnar.

Vi talar med Föreningen Svenskt Vins ordförande är Sveneric Svensson, läkare, pensionär, vinmakare och konsult: 

Sveneric Svensson i vingården
Sveneric Svensson ordförande, Föreningen Svenskt Vin

Berätta lite om föreningen, vad gör ni och vilka är medlemmar?   

– Man kan säga att det var ett gäng pionjärer som startade i södra Sverige kring millennieskiftet med baltiska staketdruvor och härdiga Freiburg-druvor. Man testade så klart av de druvor som man kunde eller ville odla, men sedan skulle det bli gott vin av det också.

– Föreningen Svenskt Vin, FSV, hette tidigare Föreningen Svenska Vinodlare, och bildades för ca 20 år sedan, alltså 2001. Medlemmarna är svenska vingårdar som producerar svenskt vin och där vinstocken ska ha stått i svensk jord och druvorna ska ha odlats och vinifierats här. Det är då om vinet präglas av den svenska jordmånen. Vårt medlemskap vänder sig framför allt till 3 kategorier: yrkesodlarna, hobbyodlarna och vinentusiasterna.

Det är alltid spännande med närproducerat, det ligger i tiden – hur ser utvecklingen för svenska viner ut?

– Vi ser ett otroligt intresse för svenskt vinmakeri just nu och etablerade, kommersiella vingårdarna befinner sig i en expansion och de blir alltmer proffsigare. Vinerna blir också bara bättre och bättre och kunskapen har blivit större. Det blir också mer attraktivt att besöka vingårdar, inte bara för oss svenskar utan det pågår en utveckling mot vinturism här i Sverige som är intressant. Svenska viner är givetvis exotiska med globala ögon sett, så vinturismen har en enorm potential. Vingårdsbesök och vinprovningar blir mer populära och vingårdarna blir mer heltäckande med möjlighet till övernattning och i många fall har de mysiga restauranger.

Hur kan ni som förening påverka att utvecklingen?

– Vi kan göra mycket! Vi kan framför allt underlätta och bana väg för vinproduktion på alla sätt, allt från att fånga allmänhetens intresse, göra det lättare för nyetablering och för de professionella vingårdarna, stimulera till tillväxt, hämta kunskap från andra länder, bygga nätverk och låta vinmakare byta erfarenheter och stötta varandra, få fler restauranger att ta in svenska viner på vinlistan…

Har svenska viner en chans att konkurrera på en internationell marknad?

– Absolut! Exporten är just nu i sin linda, men det börjar också bli en alltmer intressant fråga. Svenska viner är ju fräscha och starkt syredrivna viner, för det är vi duktiga på och det är något som vinmakarna i varma vinländer verkligen eftersträvar.

Mer om svenskt vin:

Frågor och svar:

Vad är definitionen för svenska viner enligt Föreningen Svenskt Vin?

Vin som gjorts i Sverige på druvor som även odlats i Sverige.

Hur länge har människor i Sverige tillverkat vin?

Människor i Sverige har tillverkat vin sedan stenåldern, vilket är ca 6000 år.

När blev kommersiell vinodling tillåtet i Sverige?

Kommersiell vinodling blev tillåtet i Sverige år 1999.

Hur har försäljningen av svenskt vin utvecklats sedan 2015?

Försäljningen av svenskt vin har ökat med 225 % sedan 2015.

Har svenska viner en chans att konkurrera på en internationell marknad?

Ja, svenska viner har en chans att konkurrera på en internationell marknad, särskilt eftersom de är fräscha och starkt syredrivna, vilket är eftertraktat av vinmakare i varma vinländer.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.