Hem » Vin Fakta » Vi har besökt Vinfestivalen 2022!

Vi har besökt Vinfestivalen 2022!

vinfestivalen - utställare

Samtliga bilder: Studio Vega HB i Lund (AE Wiktor, JC Schulz)

Vinfestivalen 29-30 juli, 202. Under 2 dagar i slutet av juli åkte vi igenom Skånes böljande landskap. Vi färdades längs med rader av vinstockar för att till slut komma till Skepparps vingård i Ravlunda, på vackra Österlen. Detta är en personlig betraktelse.

De sista 4 åren har vi på Vinjournalen.se försökt oss på att besöka Vinfestivalen i Österlen. De kom alltid något emellan och sedan kom Covid. Då var det inte aktuellt för man ställde in 2020 och 2021 arrangerades festivalen igen med vissa tveksamheter. Och ett år hittade vi inte ens ett boende på rimligt avstånd.

vinfestivalen - Bengt Åkesson uffe
Vinfestivalen – Bengt “Fuffe” Åkesson, Skepparps Vingård

Men detta år är 6:e gången om Vinfestivalen arrangeras. Och hade du frågat mig för bara 6 år sedan, om jag vill prova svenska viner, så kan jag erkänna att jag säkerligen hade svarat… njaaa….?

Ett glas vin av druvan Solaris hade förstås slunkit ner någon gång innan dess, men någon riktig fan av svenskt vin kan jag ju ärligt erkänna att jag faktiskt inte var på den tiden. Jag tyckte inte att vinerna var så upphetsande.

Men stopp och belägg – tiderna har förändrats! Idag har klimatförändringen kommit längre, klimatet har blivit varmare, druvorna mer söta och solmogna och vinerna kvalitet har landat på topp!

Det man bjöd på under 2 dagar detta år var genomgående kvalitetsviner, småskaligt och viner från vingårdar som visar upp en minst lika stor passion som en vingård förmår i Piemonte eller i Rhône. Man väntade att festivalen skulle dra mellan 2500 och 3000 besökare. Stilla vita och röda viner, roséviner, naturviner och mousserande viner – här fanns faktiskt alla typer av viner och även en droppe akvavit av bästa sort.

Vinfestivalen är tillbaka!

Vi tyckte att vi var ute i mycket god tid i våras för att boka boende, men även det visade sig vara för sent påtänkt. Hotellen, B&B, campingsajterna var i stort sett helt utbokade, ofta till fantastiskt höga priser. Vill du besöka festivalen 2023, så börja boka boende i god tid – typ Nu!

Vi ville boka det bästa stället för att övernatta på, Ravlunda Bränneri, ett gammalt spritbränneri från 1907 som numera endast är hotell och restaurang och ägs av paret Christina och Ulf Janzon – och där vi fick plats! Ravlunda Bränneri kunde inte ha varit ett bättre ställe att sova, äta och vistas på, därifrån kunde man i princip promenera till Vinfestivalens område. Generösa avbokningsregler, riktigt läcker frukost ett gäng smakfulla och goda rätter – även vegetariska – i restaurangen för den som ville. Men det bästa var ändå både den läckra miljön och ett trevligt ungt team med Ulf i spetsen: Följ Ravlunda Bränneri på Instagram @ravlundabranneri .

vinfestivalen - ravlunda bränneri
Ravlunda Bränneri

Besökare köade tidigt

Förväntansfulla besökare köade till entrén redan tidigt på morgonen och kön slingrade sig ända upp till vägen. Det märks att Vinfestivalen ha blivit en populär sommaraktivitet som svenska vinälskare verkligen ser fram emot. Och medan solen värmde på, så gick vi från utställare till utställare och provade riktigt läckra viner, cirka 50 olika viner både röda, vita, mousserande och vi fick en härlig chans att prata med vingårdarna och vinmakarna!

vinfestivalen tareq
Tareq Taylor lagade den goda maten!

Man kunde få prova viner från de 12 utställande vingårdarna:

  • Skepparps Vingård (arrangören)
  • Gute Vingård
  • Flädie Vingård
  • Kullabergs Vingård
  • Åhus Vingård
  • Österlenvin
  • Domän Sånana
  • Ivögården Mat & Vingård
  • Lottenlund Estate
  • Långmyre Vineri
  • Thora Vingård
  • Vejby Vingård

Andra aktiviteter på Vinfestivalen

Förutom att vi provade många goda viner så njöt vi av fantastisk mat, dels en festivaltalrik som Tareq Taylor serverade under dagen – Tareqs mat är ett populärt inslag på Vinfestivalen varje år redan var på plats och lagade mat för brinnande livet!

Varje festivaldag avslutas med en härlig grillbuffé, tillredd av duktiga kockar.

Sommelieren Anders Öhman höll Vinskola i höll en snabbkurs i vinprovning och självklart var en fullbokad alla gångarna. Vi fick veta att förutom de ”svenska” druvorna Solaris, Rondo och Regent sp hittar vi numera även Pinot Noir, Léon Millot, Cabernet Cortis, Merzling, samt många andra nya druvsorter.

Vinfestien Anders Öhman
Anders Öhman höll Vinskola

Och ville man för övrigt ta en liten paus med ett riktigt gott kaffe, så gick även det bra. Dessutom var ju även festivalbaren öppen hela dagen och kvällen och man kunde beställa både de representerade vinerna samt andra drycker.

vinfestivalen bok
Svenskt Vin – en vinvärld som växer

Sommelier Mattias Säfwenberg, ”Årets Svenska Vinambassadör 2015” vurmar ju för just svenska viner och är även författare till boken “Svenskt Vin – en vinvärld som växer“. Den beskriver det unga vinmakeriet i Sverige, om vingårdarna, om druvsorterna som klarar vårt klimat, om typiska dofter och smaker. Boken finns här och är en bra introduktion till svenska viner.

I slutet av dagen hade vi fått många nya vinfavoriter. Bland annat några utmärkta viner:

Skepparps Grand Prix 2019 nr 92602

Skepparps Grand Prix Mousserande Rosé, 2020 nr 90222

Österlenvins Råsa 2021 nr 38010

Jag tyckte även om ett vitt vin från Ivögårdens Ursula som serveras i deras egen restaurang.

vinfestivalen - 3 flaskor vin

Uppföljande artikel om vingårdarna  

Titta in även nästa vecka då vi pratar med och lär känna några av de svenska vingårdarna.

Läs mer om svenskt vin:

Frågor och svar

Vilka druvor odlar man i Sverige?

Jag fick det till 33 druvsorter som enligt EU:s lagstiftning godkända att odla i Sverige när man gör vin. En hel del alltså, men frågan är om alla dess druvor används idag. Vanligast är Soloris, Rondo, Regent och Cabernet Cortis.

Är svenska viner klassificerade på något sätt?

Nej. Den svenska vinbranschen arbetar för att kunna införa en svensk klassificering för kvalitetsvin och regionalt vin.

Varför får man inte handla vin direkt på vingårdarna?

Det är ett av de stora problemen för våra vinproducenter Ingen gårdsförsäljning än och Systembolaget har monopol på försäljning till konsument. Tycka vad man vill.

När började man göra vin i Sverige?

Lite oklart. Det här med vin i Sverige har ju också gått svindlande snabbt. 2006 sägs det ha funnits fyra svenska företag som sålde egenproducerat vin. Idag finns det i alla fall fler än 30 vinproducenter bara i Skåne. 2008 fanns en vingårdsareal om cirka 10 hektar och 2021 fanns det redan ca 150 hektar.

Var finns flest vingårdar?

Kommersiella vingårdar finns bland annat i Blekinge, Halland, Västergötland, Sörmland, päå Öland och Gotland. Flest finns ändå idag i Skåne.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lidköping Champagne Grande Reserve
Lidköping Champagne Grande Reserve
Pris:361 :-
Artikel nr:5497401
Smak fruktig, gula äpplen, nötter, citron, ljust bröd, vit choklad
Arom citron, gula äpplen, nötter, vit choklad, fruktig, ljust bröd
Färg gul, ljus
Mat som passar
aperitif
fisk
skaldjur
Mer information
SortimentBeställning sortimentetDruvorPinot Noir, Chardonnay ,Pinot MeunierAlkohol12 %AllergenerInnehåller: Sulfiter
Vinets karaktär
1 /12
Smakintensitet
5 /12
Sött/Torrt
10 /12
Syra

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.