Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Karamell

Karamell är en smaknyans som kan hittas i vissa viner, oftast i samband med fatlagring eller oxidation. Det ger vinet en söt, smörig och rund smak, som kan påminna om kola eller smält socker. Karamelltoner är vanligare i söta dessertviner och vissa röda viner, och bidrar till en rikare, mer sammanhängande smakprofil som passar bra till desserter eller mustiga rätter.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

En karamellton i vin refererar till en smakprofil som liknar karamell eller bränt socker. Det kan uppstå från en kombination av faktorer, inklusive fatlagring eller en hög sockerhalt i druvorna.

En karamellton kan förekomma i en rad olika viner, inklusive röda viner som Zinfandel och Cabernet Sauvignon samt vita viner som Chardonnay och Riesling. Det är vanligt i viner som har lagrats på fat men kan också uppstå i viner med hög sockerhalt.

Mat som kan paras ihop med ett vin med karamelltoner inkluderar krämiga desserter som crème brûlée, karamelliserade rätter som rostad kyckling eller grillad lax med en söt glasyr, samt hårdostar som Parmesan eller Gruyère.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar