Hem » Vin Skola » Nyfiken på olika ölstilar i Storbritannien?

Nyfiken på olika ölstilar i Storbritannien?

ölstilar-omslag

Ölstilar som brown ale, bitter och porters samt IPA är kanske några av de brittiska öler som vi svenskar känner och älskar och som har sina rötter i England.

Precis som Tyskland och Belgien är England ett centrum för den gamla bryggstilar som India pale ale, milk stout och barley wine, för att nämna några. Medan ölkonsumtionen ökar och fler hantverksbryggerier dyker upp, försöker vi förstå olika typer av engelska ölsorter, men detta kan vara ett komplicerat ämne. Är alla starka och mörka? Nejdå. Men här är några …

Bitter

I stora drag är bitter en term som används för att beskriva de välhumlade pale ale-typerna av öl. Bitter är blekguld till djup mahogny i färgen och tillhör gruppen engelska pale ales. Inte överraskande är denna brittiska ölstil mer starkt humlad än vad man kallar för mild ale. Liksom skotska ales är även bitter baserat på alkoholstyrka, som oftast ligger kring ca 3,5 – 4,5 % ESB är också en bitter och ännu lite starkare ca 5-6%.

Session/vanlig bitter: Dessa är de svagaste typerna av beska öl och skulle ha styrkor på cirka 3 till 4,1 %.

Best bitter: Dessa visar sig vara lite starkare än den vanliga typen och deras styrkor varierar mellan 3,8  till 4,7 %.

Premium Bitter: Dessa, som annars är kända som “extra speciell bitter”, har visat sig ha styrkor på 4,8 % och över.

ölstilar-flera-olika-ol

Ales

Pale ale tycker många är landets bästa öl. Det är medelfylligt med lågt till medelhögt maltinnehåll. Färgen varierar från brons till koppar. Dessa generöst humlade öl skulle ge en torr och krispig smak med viss sötma.

Golden Ale: kom ursprungligen under 1900-talet för att kunna konkurrera med bleka lager. De har bleka lager med dämpad maltkaraktär och en humleprofil varierar från kryddig till citrus. Styrkan ligger mellan 4 till 5 %.

India Pale Ale: är traditionellt en kraftigt humlad öl och utvecklades för export till Indien när britterna var där. India pale ales är djupt gyllene till medium bärnstensfärgade, oftast starkare än vanliga ales, med livliga aromer av engelsk humle och smaker som jordiga, gräsiga och blommiga.

Brown Ale: Dessa, förknippades traditionellt förknippades med nordöstra delarna av landet och är i allmänhet sötare och tenderar att vara fylliga och starkare än de milda engelska öltyperna. I de flesta fall är dessa öl är djupt rödbruna i färgen med lägre humlearomer och lägre bitterhet. Med andra ord kan vi säga att dessa ales är mindre bittra än vanliga pale ale, men har högre malt- och alkoholhalter än dem. Alkoholhalten ligger mellan 4 och 5,5 % ABV.

Mild Ale: kommer ursprungligen från London och än idag är de regionala favoriter just där. Här gäller lägre alkoholnivåer men de är ändå mycket smakrika. Den milda alen visar sig vara lätt till medelfyllig med 3 till 3,6 % och är mestadels mörka i färgerna.

Lätt Mild Ale: påminner en del om milda ales men är med bleka i färgen. Ibland påminner de lite om svag bitter.

Old Ale: är e n engelsk ölstil som beskriver öl som håller länge innan de dricks. De flesta gamla ales är fylliga och mörkare i färgerna, gärna gulbruna med söt smak av nötig malt ibland med  några fruktiga toner.

Barley wine: historiskt sett användes termen för att beskriva den allra starkaste alen. Idag visar sig detta vara den rikaste, såväl som den starkaste engelska ale, och den visar sig ha vinliknande alkoholhalter. Brons, mahogny eller gyllengula i färgen. Tunga, fylliga och maltiga med höga fruktiga smaker.

Porter

Porter: är lätta, fylliga och mindre maltiga öl jämfört med exempelvis stout. Smaken är ganska söt, humlad och undertyper är

Brun Porter: smakar ungefär som starkare milda ales eller brown ales och ligger på cirka 4 till 6 %.

Robust porter: är sötare än dina bruna bärare och som kommer med lite extra alkoholhalt jämfört med de bruna, mellan

4,5 – 7 %.

Baltic Porter: den starkaste portern, upp till 10 %, mindre bitter med karamell- och fruktsmaker.

Stout

Stout: i allmänhet mörkare i färgerna, olika typer är

Havre Stout: bryggda med havre, mjuka och lite sötma.

Sweet Milk Stout: är bryggda med pulveriserat laktossocker och är sötare än andra stouts.

Imperial Stout: de starkaste stouts, hög malt eller humlebeska.

Vilka är några av dina favoritstilar? Hör av dig!

Läs mer om öl:

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.