Öl- och matkombinationer: menyidéer och tips för parningar
Bra öl- och matkombinationer betyder allt du behöver veta om att matcha måltider med lager, ale, stout och andra ölsorter. Idag finns det en mångfald av öl att välja på. Tyvärr är det inte alltid så lätt och välja rätt mat.
Är du nyfiken på de bästa sätten att matcha öl och mat? Då är du inte ensam. Här matchar vi öl och mat. Ger tips och förslår rätter som vi skrivit om tidigare eller är helt nya!
I åratal, hade du frågat en sommelier på en bra restaurang, så skulle han eller hon säkert föreslagit ett riktigt gott och passande vin till maten. Men under de senaste 10 åren så har det skett ett paradigmskifte: moderna öl har blivit en dryck att räkna med även på finrestaurangen.
Sommelierer och även vinälskande gäster har lärt sig att öl som dryck har en fantastisk förmåga att paras med alla typer av mat, bara man gör rätt. Redan för några år sedan fick Sverige sin första utbildning för ölsommelierer, en utbildning som Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö som står bakom. Utbildningar till ölsommelier har tidigare genomförts i både USA och England.
Öl- och matprovningsevenemang har också ökat exponentiellt, intresset är skyhögt. Att be om en öl nuförtiden inget att skämmas för.
Öl kan faktiskt till och mer vara mer matvänligt än vad vin är och med mycket utrymme för smakvariation. Vinmakare har trots allt en ingrediens att leka med: druvor och lagring på träfat. Men ölproducenter kan experimentera med korn (som ger sötma), humle (som ger bitterhet), jäst (som ger den karakteristiska ”brödiga” smaken), samt kryddor, nötter, choklad, frukt, jordiga smaker och grönsaker.
Här är en lista med 3 specifika öl- och matkombinationsmenyidéer som kan agera checklista till din nästa stora middag eller fungera som tipslista för vad du ka beställa när du går på restaurang nästa gång.
ALE (även Brown Ale, engelsk bitter, IPA India Pale Ale, Porter, Stout m.m.)
Bra öl- och matkombinationer: hamburgare; asiatisk mat; Mexikansk mat; kryddstark mat; nötig mat; friterad mat; pizza; biffar; ostar som Cheddar, Parmesanost eller Romano.
Recept att prova: Kryddad Tandoorikyckling och en red Ale
Tips: McGargles Granny’s Red Ale är en rubinröd ale på 4,4% och med en färg åt det mörkt bärnstensfärgade hållet. Denna populära röda ale kommer från producenten Rye River Brewing Company. Detta är en aromatisk, ofiltrerad och maltdriven röd ale med snygg beska som inte är pastöriserad. Malterna är lätt rostade och alen har en riklig, väl rundad smak med medelstor kropp och en maltig doft med inslag av söta toner som knäck och sirap. Smaken är torr och domineras av ljuvliga aromer som kex, rostad karamell och kaffe samt en hint av tranbär och söta torkade äppelringar. Bland de ganska distinkta och balanserade smakerna känns även ett drag av rågbröd och torkade örter.
BOCKÖL (även Dubbelbock, Maibock, Eisbock… )
Bra öl- och matkombinationer: Gruyère, Emmentaler och andra schweiziska alpostar; Cajun mat; jerk kyckling; nötkött; korv; stekt mat.
Tips: Pfungstädter Maibock på halvliters flaska från Pfungstädter Brauerei i Hesse har anor från 1831 och denna öl är en traditionell tysk bockbier med den typiska Bock-karaktären på nästan 7% och ed ett sting av maltig sötma. Det doftar distinkt av karamellmalt men också lite humle men tydlig beska med inslag av röda frukter och en söt, örtig finish. Smidig öl i gommen med en mjuk kolsyra – en fräsch, balanserad och lättdrucken Bockbier och med en fin mousse på toppen.
Recept att prova: Stifado – en traditionell grekisk köttgryta
Nötkött samt smått och gott som lök, tomater, vin, kanel, kryddnejlika och andra söta kryddor… gott att servera med ett krämigt potatismos. /4 personer
- 1,5 kg magert nötkött skärs i bitar eller redan fint skurna grytbitar
- lite olivolja
- 5 dl halvsött rött vin (annars torrt rött vin med 1 msk socker)
- 1 hel kanelstång
- 1 krm mald nejlika
- 1 krm mald kryddpeppar
- 3 torkade lagerblad
- 1 köttbuljongtärning
- 600 g hela schalottenlökar, skalade
- 2 vitlöksklyftor, halverade
- 1 msk tomatpuré
- 1 burk passerade tomater
- 2 msk riven mörk choklad
- torkad oregano
- salt & peppar
Sautera köttet i rikligt med olja tulls det fått färg runt om.
Häll i vinet, spä på med lite vatten så att köttet täcks och inte brinner fast. Lägg i buljongtärning.
Tillsätt kryddorna och koka långsamt under lock i ca 2 timmar. Justera eventuellt vätskan efter hand. Stek lök och vitlöken separat i en kastrull och skeda i tomatpastan. Deglacera bottenskrapet med lite rött vin och lite vatten. Lägg över i köttgrytan. Riv över mörk choklad.
Salta och peppra lite och låt nu grytan puttra i ca 50 minuter under lock på låg värme.
FRUKTÖL (Radler, läskande bärs som kombinerar fruktiga nyanser med öl)
Bra öl- och matkombinationer: Mascarponeost; ljust vitt kött; livsmedel som drivs av örter och kryddor; anka- och fläskrätter med söta komponenter; inlagda rätter, sallader med fruktiga dressingar; fruktiga desserter.
Recept att prova: Himmelskt god vit chokladpannacotta
Tips: Two Pitchers Grapefruit Blood Orange Radler från Two Pitchers Brewing Company i Oakland är ett uppfriskande, fruktigt öl, av shandy-typ, framställd av endast ekologiska råvaror. Inga kemikalier, inga konserveringsmedel eller konstgjorda färgämnen. Ölen är lite grumligt stråfärgad med små babybubblor och med en tunn vit mousse på toppen. Doftar syrlig grapefrukt och smakar något sötsyrlig med av grapefrukt, blodapelsin, örter och ananas. En öl med lätt kropp och fin kolsyra. Uppfriskande, saftig och trevlig i smaken med delikata droppar av lite sirap. Inte särskilt komplex, här är det mer det fruktiga som gäller.
Läs mer om öl här:
- Bästa matchningen mellan öl och mat
- Idag grillar vi Bratwurst och tar en öl!
- Undvik att bli en ölnörd!