Hem » Vin & Mat » Bästa matchningen mellan öl och mat

Bästa matchningen mellan öl och mat

öl och mat - en lager med stekt kött

Öl och mat – vad passar ihop? Vi älskar att matcha viner med mat! Men med så många olika typer av öl och även säsongsbetonade ölstilar att ta hänsyn till kan det vara klurigt att komma på bra matkombinationer för varje öl.

Öl och mat – många stiler och många matchningar

Det är det som vi ska titta på idag. Vilken typ a mat passar vilken stil av öl? Man beskriver ibland ett öl som att var maltigt, eller med distinkta toner av humle, det kan ha en bitter beska, en söt beska och det kan vara mörkt, just eller lätt. Så här kan man beskriva öl när dt gäller doft och smak som slår igenom:

Humle

Ett missförstånd är ofta att öl som smaker humle är bittra, men smaken på en öl där humlen är stark, beror på när humlen tillsätts i själva bryggprocessen. Ju tidigare humlen tillsätts, desto mer bittert blir ölet. Humlen i sig är mycket mångsidig i smaken och aromern kan variera tills att förstärka blommiga och fruktiga smaker i ölet.

Malt

Malt kommer från korn som vanligtvis rostas innan man tillsätter det i bryggeriprocessen. Den rostningen ger ölet en nötig smak och man kan dofta en hel del ’rostat korn’. Dessutom karamelliseras sockret i kornet under rostningsprocessen, vilket ofta märks i ölet som kan få en lätt söt karamellsmak.

öl och mat - barley wine

Bitter

Ofta beskriver man ett öl som ’bittert’ en smakprofil som finns i många öl. Bitterheten kan dock variera mellan olika ölstilar. Har du sett att det finns IBU-nummer, en internationell märkning som står för International Bitterness Units? Ju högre IBU, desto kraftigare bitterhet.

Mörk

Mörk beskriver färgen av ölet men det kan också användas för att beskriva hur en öl smakar. Mörka öl får din mörka färg genom rostad malt och de rostas ganska länge, vilket ger ölen en rikare och tyngre smak. Och rostar man malten riktigt länge, så får man ofta fram mörkare riktigt schyssta toner av choklad och kaffe.

Lätt

Lättare öler (vi menar smak och inte alkoholhalt) kan beskrivas som att de har en ren och krispig smak som är frisk. En lätt ölprofil är vanligtvis inte så stark och är inte särskilt bitter eller humlig. Många lätta öl har ofta även en låg alkoholhalt.

Hur ska man tänka för att matcha öl och mat?

Viner är mycket mer strikta, traditionella och klassiska i matchningen med mat än vad öl verkar vara. Det finns inte finnas så många hårda regler när det kommer till att para öl med god mat. Tänk dig hundratals druvor eller olika vinstilar som alla smakreagerar på olika sätt. Öl är verkligen mindre komplicerat, eller hur? Några grundtankar finns dock: 

Välj att kontrastera

Men man välja att maten ska få ha sin distinkta smak och dominera, så man väljer en lätt öl till en maträtt som har en stark, dominerande smak, som söt, rik eller fet. Lite som Riesling till asiatiska sötsura rätter. Ett exempel på en bra kontrastparning är ostron och stout. Ostron har en stark, saltaktig smak och stout har en rik konsistens, kanske med chokladtoner?

öl och mat - en bärs med en tallrik mat med pommes

Välj att komplettera

Man kan matcha smak till smak och ta en öl som har en tung och rik smak, som en stout eller en porter, till en lätt sallad med lax eller ta ett lätt öl till desserten eller frukten.

Jämna ut kryddor

Om du äter starka kryddor, asiatiskt, indisk eller chilispäckad eller fet mat, så kan du behöva en öl för att skölj gommen och det bör var en öl som inte är alltför smakfull. Välj hellre en sval och uppfriskande lättare öl för att skölja ner den kryddiga hettan i maten.

Jämna ut fettet

En sval och uppfriskande lättare öl och till och ed en IPA som inte är alltför kraftig och bara något bitter, fungerar också väldigt bra till fet mat.

Matcha smaker

Undvik att para ihop öl och mat med dominerande smaker. En del mörka öl har en ganska rik och kraftfull smak som kan dominera över maten. Håll smaker i balans och på samma nivå.

öl och mat - olika ölstilar i glas

Vilken mat fungerar bäst till olika ölstilar?

Olika typer av öl varierar mycket i både färg, i alkoholhalt, smak och känslan man får i gommen.

Vi kan se på några vanliga ölstilar och ge tips på maträtter som passar. Dessa är bara några allmänna matchningar men kan ge uppslag på hur man bör tänka:

  • Lätt lager: Kryddad mat, hamburgare, vegetariskt, sallader
  • Veteöl: Kryddad mat och fruktiga desserter
  • IPA: grillad biff, allt annat grillat och mexikansk mat
  • Mörk lager: Pizza, hamburgare, rejäla mustiga grytor
  • Brown ale: Korv, sushi, fisk
  • Stout: Chokladdesserter, skaldjur, mexikansk mat

Precis som men vin och mat så finns det egentligen ina rätt och fel. Drick den öl du tycker om. Om du älskar IPA, så kommer du förmodligen att gilla det med all mat. Det gör inget!

Läs mer om öl:

Frågor och svar

Vad är öl gjort av?

Man kan nämna de främsta ingredienserna:
* någon typ av spannmål, ofta mältat korn
* humle, det finns olika sorter
* specifika jäststammar
* 95% vatten

Vilken mat passar bra till öl?

Nästan alla mat, kan du dricka vin till maten så kan du oftast även dricka en öl. Kyckling, skaldjur, ost,
biff, pizza, hamburgare …. Det är bara att försöka hålla sig till de förslag som vi ger i artikeln.

Vilken är er godaste mat/öl matchning?

Det finns flera, men grillad kyckling till en lättare tysk lager eller en belgisk saison toppar nog det mesta. En krämig vegetarisk pasta med ett surt öl är också fantastiskt.

Är kött alltid ok att servera till öl?

Jösses, en stout som inte är för akoholstinn är väl helt ok med en saftig biff? Så svaret blir nog ja.

Vilket öl passar bäst till pizza?

Pizza och olika lagers är en bra kombination eftersom de kan förstärka eller kontrastera sina smaker med varandra, men det beror på vad pizzan har för topping. Vegetariska pizzor passar bra med en tysk pilsner, till kebab pizza väljer man kanske bättre en smakstarkare öl, som brown ale.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.