Hem » Vin Tips » Idag grillar vi Bratwurst och tar en öl!
Vin Tips

Idag grillar vi Bratwurst och tar en öl!

korvar öl och svam - Vinjournalen.se

Tyska korvar kräva tysk Bratwurst – eller vad tycker ni? Men vi håller med, att hitta rätt i korv- och öldjungeln är inte helt lätt eftersom det finns ca 1500 olika korvar i Tyskland och ölen, tja, det finns allt från Pilsner till Weissbier och Kölsch. Vilket inte gör saken lättare!

Det är den tiden på året igen, när många av oss flyttar ut med maten, vi grillar och bygger utekök som aldrig tidigare. Men det är kanske nu som vi kan ta igen för höstens Oktoberfest då vi normalt skämmer bort oss med det tyska ölet och den bayerska matkulturen. Men det är det en perfekt tid just nu att grilla en ‘Wurst’ (tyska för korv) och dricka världens bästa öl?

Med alla dessa hantverksöler och goda kulinariska korvar verkar tysk bryggerikonst just nu vara inne i ett intressant skede. Men hur håller man redan på alla tyska ölsorter?

Kort guide till de vanligaste tyska ölerna

Pilsner eller Pilsener

Världens populäraste öl som väljs av minst 9 av 10 ölentusiaster. Den första pilsnern, Pilsner Urquell, som produceras i den böhmiska staden Pilsen, är fortfarande en storsäljare och har sålts sedan 1842. Passar bra till Bratwurst.

Weissbier, Weizenbier eller Hefeweizen

Sedan medeltiden har detta ofiltrerade veteöl bara vuxit i popularitet även om det är ett blekt vetebaserat öl som i Bayern görs på minst 50% vete. Vill du prova det bästa, så smaka Weihenstephaner Hefeweissbier när du är i Tyskland.

Kölsch

Ljust, halmfärgat och läskande lager från Köln som man överallt i staden serveras i små smala ölglas. Bäst i test: Gaffel och Reissdorf.

Bockbier

Mörkt, kraftigt lager med en stil som kommer från Bayern. Ganska starkt och brukar ligga på 6%.

bratwurst: en grumlig lager - Vinjournalen.se

Helles

Ett ljust lageröl som nordtyskarna är förtjusta i. Lite maltigare än pilsner med en mer dämpad humlesmak. Utmärkt till Bratwurst.

Dunkel

Motsatsen till Helles är förstås Dunkel, en mörk öl om visar upp en gammal stil av bayersk lager, ganska typisk i München. Smaken är rund, med söta toner och mycket smakfull när Paulaner brygger.

Rauchbier

Ett Märzenöl, en ale med baconsmak, smakfulla med något sötare smak. Originalet Schlenkerla finns faktiskt i Sverige. Ett ord till om Pilsner!

Ett ord till om Pilsner

Och även om jänkarna också är mycket förtjusta i pilsner, så smakar deras pilsners mycket annorlunda. Det finns dock undantag och några amerikanska hantverksbryggare visar idag upp imponerande gammaldags tyska pilsners.

Ett av undantagen vill vi presentera i denna artikel – Zwickel Urban Chestnut – en typ av tysk pilsner heter just Zwickelbier.

Urban Chestnut Brewing Company (UCBC) är ett okonventionellt samtidigt som det också är ett traditionsorienterat bryggeri av hantverksöl som först öppnades 2010 i St Louis, i delstaten Missouri, USA.

Men det goda ölet som vi skriver om idag, Zwickel Urban Chestnut, är bryggt i den lilla staden Wolnzach i Bayern i Tyskland av deras tyska hembryggeri, precis i hjärtat av Hallertau, som ju är världens största humleproducerande region.

889 - Vinjournalen.se

För här öppnade Urban Chestnut Hallertauer Brauerei upp 2015 och här producerar bryggeriet sin Hallertauer-serie: små partier av bayersk öl bryggda på närodlade ingredienser.

Vad är Zwickelbier?

Zwickel Urban Chestnut är en ofiltrerad och opastöriserad bayersk lager precis som man bryggde på medeltiden enligt gammal tysk ölstil. Zwickelbier produceras genom avkoksmashing-metod vilket betyder att man kokar en del av mäsken för att öka komplexiteten av maltigheten i den färdiga ölen. Ölen jäser sedan i öppna jäsningstankar vid ganska låga temperaturer vilket gör att den för en mycket typisk, mjuk karaktär.

Zwickel Urban Chestnut är mycket riktigt mjuk och rund i karaktären och lite naturligt trevligt grumlig med ljuvligt aromatiska och maltiga smaker samt en trevlig mousse. Detta är i särklass ett mycket gott och smakfullt hantverksöl, bryggt av den bayerske duktige bryggmästaren Florian Kuplents. Och det har han gjort helt i enlighet med bryggeriets motto och bryggfilosofi Beer Divergency—a ‘new world meets old world’ (på svenska Öldiversitet “en ny värld möter gamla världens bryggning”).

Hantverksölet Zwickel Urban Chestnut är ett ofiltrerat och opastöriserat Zwickel framställt av Pilsner- och karamellmalt, humle: Hallertauer Mittelfrüh och Hallertauer Perle i äkta bayersk pilsnerstil med en ljuvlig aromatisk och maltig smak av frisk citrus som blandas med toner av nybakat surdegsbröd, lägg därtill några pigga kryddor och en ton av honung. Jästfällningen som är kvar i ölet ger denna pilsner en fylligare smak och en mjuk och trevlig karaktär med en fin mousse på toppen. Mysig maltig doft av citron, bröd och klöverblommor. Passar bra till tysk husmanskost, en wienerschnitzel med pommes eller en grillad Bratwust.

Zwickel Urban Chestnut | nr 1393 | Bayern | 5% | 22:90

Visste du att det fanns fler än en Bratwurst?

Visst har tyskarna förfinat korvkulturen? Bratwust, Knackwurst, Bockwurst, Brühwurst, Wienerwurst, Currywurst, och är bara några av de tyska korvarna. Visste du att det fanns fler än 40 sorter enbart av Bratwurst med olika typer av ingredienser och med mängder av olika karaktäristiska sätt att servera dem på?

bratwurst: med surkål - Vinjournalen.se
Bratwurst med surkål

Bratwurst är vanligtvis tillverkad av kalvkött, fläsk eller nötkött och kryddad med olika kryddor beroende på var i Tyskland den är producerad, men kryddor som mejram, kryddnejlika och kummin är inte ovanliga. 

  • Den kan kokas i öl eller buljong, och sedan stekas eller grillas.
  • Den smakar bäst när den äts med stark senap

Bratwurst kommer faktiskt inte ursprungligen från Bayern utan från den tyska regionen Thüringen, nordöst om Frankfurt am Main och som stoppad korv dateras tillbaka till 1400-talet. Därefter har varje tysk region förfinat sin egen Bratwurst. Coburg, Franken, Hessen, Nürnberg, Thüringen är regioner som stolt stoppar sin Bratwurst efter eget recept.

Pensla din kokade Bratwurst med lite smält smör och grilla den gärna ute. Servera sedan med den traditionella surkålen eller varför inte stekt svamp? Och en Zwickel Urban Chestnut hör i alla fall till!

.

.

Mer om öl hittar du här:

Frågor och svar:

Vad är Bratwurst?

Bratwurst är en tysk korv som vanligtvis tillverkas av kalvkött, fläsk eller nötkött och kryddas med olika kryddor beroende på var i Tyskland den är producerad.

Vilka är de vanligaste tyska ölsorterna?

De vanligaste tyska ölsorterna är Pilsner, Weissbier, Kölsch, Bockbier, Helles och Dunkel.

Vad är Zwickelbier?

Zwickelbier är en ofiltrerad och opastöriserad bayersk lager som bryggs enligt gammal tysk ölstil. Ölen jäser i öppna jäsningstankar vid låga temperaturer vilket ger den en mjuk karaktär.

Var kommer Bratwurst ursprungligen ifrån?

Bratwurst kommer ursprungligen från den tyska regionen Thüringen, nordöst om Frankfurt am Main och som stoppad korv dateras tillbaka till 1400-talet.

Vilken öl passar bra till Bratwurst?

Pilsner är en ölsort som passar bra till Bratwurst.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.