Hem » Vin Tips » Ölstilar som är poppis – har du provat dessa?

Ölstilar som är poppis – har du provat dessa?

ölstilar - 3 fyllda glas - Vinjournalen.se

Spännande ölstilar med hantverksbryggda öl verkar bara bli allt populärare. Unga amerikanska hantverksbryggerier konkurrerar med anrika, gamla europeiska bryggeritraditioner och bjuder på olika stilar som lagers, veteöl, ljusa pilsners till IPA, varmjästa blond ales, brown ales till riktigt mörka porters och stouts.

Här är 7 intressanta öl av olika ölstil som vi tycker att du ska prova!

ölstil - 7 öl

Het nyhet!  Idahome IPA lanserades i veckan! 

Först ut kommer den humlearomatiska Idahome IPA från Sawtooth Brewery i Idaho, ett bryggeri som ölfantasterna Kevin Jones och Paul Holle startade 2011. Först bryggde man exklusivt bara för Clarion Hotel i Ketchum, men 2015 tappade man sin egna första öl.

Passa på!  Idahome IPA finns just nu i tillfälliga sortimentet och ett begränsat antal.

Medelfyllig, uppfriskande ale, olika malt och humlesorter, något grumlig, orangegul med skön, tät mousse. Uppenbara jordnära toner med aromer av apelsinskal, blodgrape och biskvi, ett stänk av honung och karamell samt en tydlig bittersöt ton av örter. Fin balans mellan frukt, humle och malt.

Idahome IPA | India Pale Ale, IPA, 6,7%

McGargles Granny’s Red Ale – en tuff röd ale! 

McGargles Granny’s Red Ale är en bärnstensfärgad red ale som kommer från hyllade Bill Laukitis på Rye River Brewing Company på Irland. En aromatisk, maltdriven ale med snygg beska. Lätt rostade malter ger en riklig, väl rundad smak. Torr, medelfyllig ale som doftar och smakar av torkade äppelringar, kex, karamell och kaffe. Maltigt uttryck med söta toner av knäck och sirap. Genomgående en fruktig och måttlig beska med en liten ton av sötma och har ett härligt, ljusbrunt skum i glaset.

McGargles Granny’s Red Ale | Red Ale, 4,5%

ölstilar - bryggmästare

Brick Field Brown – traditionell Brown Ale

Den fylliga alen Brick Field Brown ale kommer från det ganska unga och miljömedvetna bryggeriet The Five Points Brewing Company med lokaler i gamla viktorianska valv under Hackney Downs t-bana i Lower Clapton, London.

Mättad brun färgnyans i denna aromatiska, fylliga och stilrena ale av ett flertal olika malter som golden naked oats och chokladmalt tillsammans med aromatisk willamette humle som ger en snygg smakprofil av bitterhet och sötma samt aromer av torkad frukt, nötter, choklad och pomerans med en liten ton av knäck. Det blir nyanserat, väl avvägt och runt i smaken. 

Brick Field Brown | English brown ale, 5,4%

Lupulus Brune – nyanserad Belgisk Ale!

Ekologiska Lupulus Brune är en traditionell och elegant belgisk ale från den välrenommerade producenten Lupulus Brewery & Brasserie i Ardennes, kända för sina smakfulla, traditionella belgiska öl. Detta är deras signatur-ale.

Mellanmörk i färgen och med mycket doft och smak. Intensiva nyanser av humle och malt. Smakinslag av rostat mörkt bröd, sirap, russin, choklad, nötter, kryddor, kaffe och apelsinskal samt en liten hint av citrus på slutet. Medelfyllig ale ett litet drag av sötma och som har en mild och lite unik och trevlig karaktär. Trevlig spetsmönstrad mousse.

Lupulus Brune | Belgisk mörk ale, 8,5 %

Pfungstädter Edel-Pils Premium – prisvärd pils!

Klassisk och mycket god tysk Edel-pils från Hessens största bryggeri, Pfungstädter Brauerei, med anor från 1831. Detta är bryggeriets kalljästa flaggskeppspilsner som finns i 2 storlekar (330 / 500 ml) på bolaget. En pils som har en stadig kolsyra och en intensiv, guldblond klar färg med ett vackert vitt, krämigt skum på toppen.

En aromatisk, fräsch doft av fina ädelhumle-, mysig honungsmaltig och trevliga hopstoner. Smakfullt halvsöt med aromer av äpplen och citrus, med en skarp och kort ton av gräs. Mycket uppfriskande och lite krispigt torr pils, bra balanserad och lättdrucken. Trevlig och rund eftersmak.

Pfungstädter Edel-Pils Premium | tysk pilsner,  4,9 %

Semedorato Premium – raffinerad pilsner från Sicilien!

Äkta italiensk ölpassion! Semedorato Premium är en pilsner i tjeckisk stil, fast från Sicilien och producenten Birra Semedorato som drivs av ölfantasterna Francesco, Carmelo, Tony och Calogero.

En lågfermenterad pils med fokus på lokala råvaror såsom siciliansk korn och Madonie-vatten och som har en läcker strågul färg. Medelfyllig och smakrik pilsner med ganska maltig smak med friska toner av citrus och toppat med italienska örter. Här finns en tydlig och skön beska och man möts av en doft av knäckebröd med söta nyanser av honung. Aromatiskt, gott och uppfriskande med kompakt skum.

Semedorato Premium | pilsner i tjeckisk stil, 5%

ölstilar

Zwickel Urban Chestnut – smakrik Kellerbier från Bayern!

Hantverksbryggd Hallertau-pils, en ofiltrerad och opastöriserad bayersk Kellerbier med en trevlig ölpersonlighet och i en klass för sig när det gäller kvalitet och bryggerihantverk. Bryggt av bryggmästaren Andreas Weber, helt strikt enligt den tyska renhetslagen från 1516. Denna populära Hallertauer-serie bryggs i små partier och görs av närodlade ingredienser.

Bryggeriet heter Bryggeriet Urban Chestnut Brewing Company låg först i St. Louis, USA och sedan öppnade man i tyska Wolnzach.

Medelfyllig öl i äkta bayersk aromatisk pilsnerstil med fin beska. Maltiga smaker av frisk citrus som tillsammans med inslag av nybakat surdegsbröd, örter, kryddor och en ton av honung.

Zwickel Urban Chestnut | bayersk Kellerbier, 5%


Vad äter man till?

Frågor och svar:

Vilka olika ölstilar nämns i artikeln?

Lager, veteöl, ljusa pilsners, IPA, blond ales, brown ales, porters och stouts.

Vilket bryggeri kommer Idahome IPA från?

Sawtooth Brewery i Idaho.

Vilken ölstil är McGargles Granny’s Red Ale?

En bärnstensfärgad red ale.

Vilket bryggeri kommer Brick Field Brown ale från?

The Five Points Brewing Company i London.

Vilken ölstil är Semedorato Premium?

En pilsner i tjeckisk stil från Sicilien.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.