Att lära sig att prova olika viner är egentligen inte svårare än att lära sig något nytt om konst eller musik. Det gäller bara att träna upp dina känslomässiga förmågor och ge det lite tid. Men det är en rolig och givande hobby när du väl känner att du börjar bli mer insatt i olika druvor, framställningsmetoder, regioner och vingårdar.

Det som är svårt i början är att bli säker det subtila och komplexa i ett vin och att framförallt träna sin näsa och sin gom för att beskriva vinets aromer och smak.

Testa vanliga druvor

Det finns tusentals med druvor att testa, men börja med några av de vanligaste. Vill du känna igen en druva så är det bra att läsa på lite på nätet.  Vanliga enkla, röda druvor att börja med skulle kunna vara

  • Pinot Noir – fruktiga viner, ofta tanninrika
  • Merlot – mjuka, fruktiga och medelfylliga viner
  • Syrah – intensiva, tjocka, mjuka och lätt kryddiga viner.

Några vanliga vita druvor skulle kunna vara

  • Chardonnay – fruktiga och ganska fylliga viner.
  • Sauvignon Blanc – fräscha, friska, syrliga viner
  • Riesling – fruktiga, syrliga och friska viner

En flaska – en druvaprov1

Försök att hitta viner som är 100% framställda en druva innan du ger dig på blandningar, så att du snabbare kan känna igen enbart en druvsort. Försök att identifiera karaktärsdrag, hur vinet ser ut, är det mörkt rött eller är det ljust, vad smaker det, hur luktar det.  Har vinet en eftersmak? Om du smaka på rätt sätt kommer du att kunna urskilja de viktigaste smakerna och dofterna.

Hur doftar vinet?

50% av upplevelsen när du provar ett vin i doften, aromen. Så sniffa ordentligt innan du smakar. Genom att snurra vinet, luftar du glaset och får in mer luft/syra och då släpper dofterna och blir mer koncentrerade. Det kan vara dofter som är eleganta eller mer fräna dofter.  Det finns primära dofter som är dominerande och ganska starka och de är just de dofterna som hjälper dig att skilja en duva från en annan. De sekundära dofterna ligger mer i bakgrunden. Du kanske märker en ton av vanilj, läder, jäst? De tertiära dofterna handlar främst om lagringen. Har vinet en framträdande fatkaraktär?

Hur smakar vinet?

Syra, sötma, beska (tanniner) känner du med smaklökarna. Man kan ibland höra någon säga att vinet är fylligt, har en fin balans och kropp. Det är oks något man smakar i munnen och som ger ett helhetsintryck. En bra regel att följa är att ju högre alkoholhalten, desto fylligare, mer tanninrikt och mer intensiv smak kommer nog vinet att ha, och tvärtom.

Upptäck vinregionerna

Halva nöjet med att smaka viner är att upptäcka alla fantastiska vinregioner. Återigen, läs gärna på lite om regionen som står på etiketten. Vilka viner kommer från Nya och vilka kommer från Gamla världen? Och vad betyder dessa uttryck egentligen?

Allteftersom du lär dig mer kommer du att kunna peka på regioner, vingårdar och druvor som du märker att du verkligen tycker om och det är en fantastisk känsla!

 

Vinjournalen.se rekomenderar

Brunello di Montalcino Fattoi

Brunello di Montalcino Fattoi

Artikel:3097Volym:750 ml
Pris259 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionToscanaÅrgång2016ProducentAz. Agr. FattoiDruvorSangioveseAlkohol14 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy