Även om du skulle bli bjuden in till provningen av viner från Pétrus-vingården, och faktiskt ha råd att gå, kan det fortfarande finnas ett antal frågor som bör besvaras angående Pétrus. Den ledande frågan bland alla dessa, utöver ifall du faktiskt skulle ha råd med de rödviner som erbjuds, kan vara frågan huruvida de Petrus viner du serveras i själva verket är av äkta vara.

Snabbmeny för denna artikel

Pétrus Historia

En av de viktigaste sakerna du bör veta om Pétrus viner är att vingårdarna och vinodlingarna har varit i produktion sedan sjuttonhundratalet. När du tittar på listor för franska röda viner som går tillbaka så här långt, kommer ni att märka att Pétrus-vingårdarna inte finns med i den franska vin-klassificeringen 1855. Anledningen till detta är att denna klassificering inte innehöll något vin som producerats till höger om Bordeaux, här ingår Pomerol.

Många fina viner, så som Pétrus, ignorerades länge och producerades i relativ obemärkthet fram till mitten av nittonhundratalet. Det var inte förrän 1945 som Pétrus-viner, och i synnerhet den fantastiska årgång som producerades detta år, äntligen började känna av erkännanden. Så vad var det så som hände år 1945 som så plötsligt katapulterade Pétrus till superstjärna i vinvärlden?

Som gäller alla företag, är oftast en förändring i förvaltningen kan vara allt behövs för ett företag att gå från relativ obemärkt till att bli en av de hetaste råvaror på marknaden. Så var fallet för Pétrus då detta var det år då Jean-Pierre Moueix blev huvud-distributör av dessa viner för familjen Loubat som ägde vingården. Med tiden skulle Moueix familjen gå från distributörer till att äga alla vingårdar och vinodlingar. Resten är historia och Pétrus har gått vidare till att bli en av de mest hyllade namnen i Bordeaux.

Pétrus sätter Pomerol på kartan

Medan ryktet om Pétrus-viner och odlingar började växa, växte även ryktet om den lilla byn Pomerol på högra stranden av Garonne Rive. Denna lilla by består av ett antal små gårdar, i vilka många odlar sina egna druvor. I Pomerol, precis som i St Emilion, är den stora majoriteten av de röda vinerna som produceras här Merlots eftersom dessa – som används för att producera fram Pétrus – mognar något tidigare än de som används för att producera den ständigt populära Cabernet Sauvignon.

De druvor som används för att producera Cabernet Sauvignon odlas på den berömda Left Bank. Medan många av de Merlots-viner på marknaden så som Latour eller Mouton, behöver förvaras i källare i minst 20 år innan de anses vara drickbara, har Petrus viner befunnits blomma betydligt tidigare. Denna simpla skillnad anses ha spelat en viktig roll i den ökande populariteten av Pétrus i Europa under femtiotalet och senare även i USA.

Vad är det som gör Pétrus Vinerna så goda?

Vad är det utöver skicklig marknadsföringstaktik som kan ta ett vin som Pétrus, som en gång ansågs vara ett relativt billigt vin, och förvandla det till ett av de mest populära och dyra röda vinerna som finns i många av världens restauranger, vinbarer och vinkällare idag? Kanske den största anledningen till att Pétrus viner fortfarande anses vara bland de bästa vinerna i världen – även i vad som annars anses vara dåliga årgångar – har lika mycket att göra med jorden i vingårdarna som med druvor och vinproducenter.

Den högsta punkten i Pomerol utgörs av en avsats av lera som är stor nog att innehålla mycket vatten även under svår torka. Detta är något unikt för området och bidrar till att säkerställa att Pétrus-vingårdarna fortsätter att ha tillgång till den perfekta nivån av fukt även under torka, och på samma gång ger massor av dränering för att hålla druvorna från att få i sig för mycket vatten när det väl regnar.

Alla vingårdar i Pomerol planteras i jord som innehåller stora mängder grus och är relativt snåla på näringsämnen. Franska vinproducenter, särskilt de som skapar Petrus-viner, är övertygade och det med rätta, att det är förutsättningen för den jord där vindruvor odlas i, som bestämmer kvaliteten och karaktären av deras rödviner.

Unga Pétrus Viner är bra, Vintage Petrus Viner är Spektakulära

Det finns ingen tvekan om att du kan avnjuta de yngre Petrus-vinerna och finna dem utomordentligt läckra. Men när du har haft möjlighet att prova på en Årgång av Pétrus, kommer du verkligen att kunna se varför så många går i taket över Pétrus-viner. Särskilt om du har en chans att prova årgång 1989 eller 1990 rödvin finner du dem vara bland de finaste vinerna du någonsin har haft en chans att prova.

Ett bra sätt att beskriva en jämförelse mellan dessa två årgångar av Petrus skulle vara att säga att 1990 var en flicka du tillbringade den mest otroliga natten i ditt liv med, och 1989 årgång skulle vara någon du tar hem för att träffa dina föräldrar efter att ha friat till henne. Det är kvalitén på Pétrus Vin. Andra årgångar inkluderar 1970 och 1975 samt högt rankade årgångar som följer 2009/2010. I själva verket menar många vin-experter på att även om 2009/2010 kan anses vara en av de bästa årgångs-kopplingarna, håller årgångarna 89/90 en mycket jämn nivå.

Mer än en vin-expert kommer att säga att ett 1961 Pétrus kan vara ett av de bästa röda viner som någonsin producerats och att årgång 1947 tar en tät andraplats. Det finns ett antal andra årgångar som alla bör nämnas, såsom 1945 och 1959, som är resultat av torka och dålig blomning.

Det måste vara något mer än smaken i ett Pétrus Rödvin

För den genomsnittliga vindrickaren är tanken på att smaken är vad som gör en enda flaska Pétrus värd så mycket, till exempel en flaska 1961 Pétrus som nyligen såldes för $ 10,000 på auktion. Det finns ett antal faktorer som ingår i att göra en särskild flaska vin att uppnå ett sådant otroligt värde. Man måste ta hänsyn till det totala antalet flaskor som producerats under ett visst år.

Du måste förstå odlingsförhållanden för just den årgången, såsom klimat, regn, hur stor skörden var och i vilket rapporterat skick druvorna var i. Du behöver veta hur allt detta kombineras för att skapa det rödvin som producerats just det året. Dessa är alla faktorer som vinexperter måste ta hänsyn till när beslut fattas ifall en viss flaska Pétrus rött vin – eller något annat vin för den delen – verkligen är värt att betala en förmögenhet för.

Du kanske aldrig ser en flaska rött Pétrus på hyllorna i din lokala vinbutik när du köper vin, om du inte råkar bo i exempelvis New York City. Du bör dock kunna hitta nya årgångar av dessa fantastiska viner när du köper vin på nätet. Dock, om du letar efter en flaska av årgångsvin kommer du att behöva ansluta sig till resten av dem som söker dessa viner vid någon av alla vinauktioner.

Den goda nyheten är att medan en flaska av rätt årgång definitivt är värt priset, för någon som har råd att betala det, kan du hitta ett antal utmärkta årgångar av underbara viner till något mer rimliga priser. Detta kommer att ge dig möjlighet att prova ett av världens mest betygsatta viner till ett pris som är bara lite mer överkomligt.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine Laffitte

Domaine Laffitte

Artikel:2698Volym:3000 ml
Pris243 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetÅrgång2021Druvor70 % sauvignon blanc, 15 % petit manseng, 15 % gros mansengAlkohol12 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy