Nyligen såldes en samling Bourgognevin av värdefull årgång till nästan 15000 dollar per flaska och försäljningen blev den högsta någonsin. En sådan köpare vill naturligtvis förvissa sig om att vinet är vad det utger sig för att vara och att vinet både är autentiserat och validerat innan köpet går igenom. Denna uppgift tar sig förstås auktionshusen an, som genom renommerade vinkonsulter validerar att vinflaskorna är äkta.

När nu bedrägerierna kring gamla vinflaskor ökat kraftigt de senaste åren, även om de var redan ganska vanliga under antikens Rom, så har det nu blivit ett mycket viktigt moment vid auktioner. Man kallar in en bedrägeriutredare, om man anar ugglor i mossen. Dessa ”vindetektiver” har självklart redan bedömt tusentals värdefulla flaskor. De har en bred kunskap och mycket erfarenhet. De får dessutom ett mycket saftigt arvode för ansvaret för valideringen. Till sist ska de ju säga om vinet är en bluff, eller inte.

Hur fastställer en sådan vinexpert att vinet då är äkta? Vad tittar man på? Hur undersöker man vinet? Först bedömer man varje vinflaska mycket noga. Man kan ju inte direkt öppna flaskan och provsmaka. Därför undersöker man andra parametrar som etikett och kork, som kan visa tecken på värdefulla årgångar.

Papper, bläck och utskriftsstil på etiketten kan berätta en hel del om vinets ålder. Konstnärliga förfalskningar är inte helt ovanliga. Längden på korken kan också vara en intressant detalj.
Smaken är ändå ingen garanti och kan försämras efter mycket lång tid. Alla som är intresserade av antika vinflaskor säger oftast att de samlar för flaskans skull. Det handlar mer om en investering än om själva smaken.

Vinjournalen.se rekomenderar

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Tenuta Vignega Valpolicella Ripasso Superiore

Artikel:3040Volym:750 ml
Pris139 :-

Faktaruta

SortimentFasta SortimentetRegionVenetoÅrgång2019Druvor80 % corvina, 14 % roninella, 5,5 % molinara och 0,5 % oseletaAlkohol13,5 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy