Träna upp din vinsmak!
Vinsmak – är det här vinet bra? Hur beskriver du vinet när du tar första klunken? Här ger vi dig några tips!
Vinets smak beskrivs ofta i termer som balans, komplexitet, struktur, längd, intensitet …. Låter de krångligt? Inte då. Du behöver dock för det första prova en hel del viner och gärna i olika stil för att kunna bedöma kvaliteten, välja dina favoriter och göra ditt köpval enklare.
Att jämföra olika stilar är också ett bra sätt att lära sig dels att skilja på stilar och dels att beskriva det du känner. Att bara prova viner räcker inte. Om du vill bli en bättre vinprovare måste du smaka mycket vin. Du behöver lite träning som hjälper dig att uttrycka det du känner, smaken, som kommer från din näsa och gom.
Några tips på vägen….
För att lära sig lite snabbare är det bra om du gör lite research först.
- Vad är det för vinstil, vinregion, producent som vinet kommer ifrån?
- Vilken årgång är detta?
- Vilka druvor är vinet gjort av?
Men hjälp av detta kan du sätta ihop ett tema. Kanske vill du provsmaka viner på egen hand eller tillsammans med goda vänner. Båda scenarier har fördelar. Föredrar du att prova själv, så kan nog pennan vara din bästa vän. Vill du träna att smaka viner tillsammans med andra, då kan du förvänta dig en hel del skilda meningar, men också gemensamma tankar.
3 huvudkomponenter att undersöka:
- Utseendet på vinet när du hällt upp
- Doften när du stoppar näsan i glaset
- Smaken näst du tar första klunken.
Om du på allvar vill öka din smakskärpa och kunskap gäller det att förstå ett vin – och hitta DIN egen smak. Vad gillar DU? När du väl ser vinets vinets färg och vilka aromer vinet har i doft och smak samt strukturella komponenter vinet har, så kan du bedöma vinets kvalitet. Vi gör igenom det mest elementära termerna.
Är det här vinet komplext?
Ett enkelt, kalla det ’okomplext’ vin, har kanske bara en eller två egenskaper. Inget är fel i det. En Verdicchio är exempelvis ett syrligt vin, citrusfruktigt och lite blommiga toner och primära komponenter och vinet beskrivs som ett friskt och okomplext vin.
Sen tar vi en ekfatslagrad och fyllig Chardonnay så hittar vi både primära sekundära och tertiära komponenter: frukt och kryddor, ekfat, kanske lite jordigt, jästigt – då tycker nog de flesta att vinet är ganska komplext.
Har det en bra balans?
Bra balans är utan tvekan det viktigaste i ett kvalitetsvin. Men vad balanserar med vad? Allt måste fungera tillsammans och till en bra helhet.
- frukt med tanniner
- alkohol med socker
- syra med frukt
Är detta ett intensivt och uttrycksfullt vin?
Intensiteten känner du i näsa och gom. Någon sa att när ett vins aromer hoppar ur glaset och det finns en mångfald i smaker, så kallar man detta för ett intensivt vin. Kan man tydligt känna druvsortens kvaliteter? Eller i vilken region de är odlade? Sprattlar vinet mineraliskt? Du är vinet definitivt intensivt och uttrycksfullt.
Har vinet en bra finish?
När man pratar om hur länge du kan smaka vinet i gommen, så menar man vinets längd. Är dessa smaker njutbara eller är de något hårda, sammandragande eller bittra? Får du en lång och spännande finish? Då har vinet en bra längd.
Frågor och svar:
Titta på vinet, färg, opacitet och viskositet
Snurra på glaset – lufta och frigör aromer.
Dofta på vinet. Vilka aromer känner du?
Smutta. Samma där: vilka aromer smakar du?
Vilken stil har detta vin?
Gör lite som när du är på vinprovning: håll i glasets stjälk, dofta lite lätt på vinet biland, virvla på glaset…..
Att spotta ut vinet anses ofta vara mer professionellt och artigt än att svälja ner det faktiskt, när du är på provning. Det är förstås också bra om du vill var klart i huvudet.
”Benen” som du ser rinna nerför glasets kant när du tilltar på glaset till exempel visar generellt att det har en högre alkoholhalt, rikare konsistens och fylligare kropp. Bra att lägga märke till!
Smutta. Samma där: vilka aromer smakar du?
Vilken stil har detta vin?
Lär dig mer om naturviner!
- Selected by Vinjournalen: Vi provar naturvin!
- Naturvin – vad vill vi veta?
- Vad menas egentligen med naturlig odling?