Lite för mycket av det goda?
Vi vet alla hur det är. Baksmälla är ett ganska laddat ord i Sverige, men man behöver inte vara bakfull för att känna att man kanske haft lite för kul kvällen innan. Det kanske blev ett och annat glas vin för mycket och man sig hängig nästa dag. Huvudet bultar och känslan av illamående gör sig påmind.
Baksmälla är inget nytt fenomen. Den har plågat människor sedan urminnes tider redan i antikens Egypten. Men trots detta, så analyserar vi och undrar varför det blev så här. Här är några fakta som kanske förklarar orsaken till baksmälla lite bättre.
Feströker du?
Det kan göra att du mår sämre nästa dag. Inte bara är cigaretter dåliga för hälsan men tillsammans med alkohol kan det bara bara bli sämre. Enligt en studie i tidskriften Drug and Alcohol Dependence kan rökning också bidra till att man faktiskt dricker mer.
Det sitter i generna!
Symtom som illamående och huvudvärk dagen efter visar att kroppen bryter ner alkohol och dess biprodukter och liksom helar sig själv. Men det skiljer från människa till människa hur effektivt kroppen bryter ner alkohol. Vissa gener är direkt ansvariga för nyckelenzymer, som bryter ner alkoholens giftiga biprodukter som bildas i kroppen. Ungefär 25 till 30 % av befolkningen verkar vara resistenta mot baksmälla och det beror antagligen på att man kan bryta ner alkohol på ett bättre eller snabbare sätt.
Bubblor gör det värre!
”Jag klarar inte bubbligt, jag blir full direkt”, kan man ibland höra någon säga samtidigt som de tackar nej till en god Champagne eller ett mousserande glas vin. Just dessa kolsyrade bubblor kan nämligen bidra till antingen hur snabbt eller hur svårt man blir drabbad, eftersom bubblor snabbare når tarmsystemet och alkoholen då snabbare tas upp i blodet.
Inflammation gör allt sämre!
Man kan må än mer tjyvis om man har en inflammation i kroppen, säger forskarna. Alkohol frigör nämligen inflammatoriska molekyler ur levern, som kallas cytokiner, sådana som orsakar att man blir febrig vid influensa. Eftersom alkohol dessutom orsakar ett smärre inflammationstillstånd i kroppen, så är de kanske inte så konstigt att vi då känner oss sämre.