Hem » Vin Skola » Är det ok att klaga på vinet på en restaurang?

Är det ok att klaga på vinet på en restaurang?

Men hur gör man för att återlämna en flaska som redan är öppnad? Är det ok att klaga på vinet när man är på restaurang? Visst, många vinsnobbar kanske har åsikter om vinet när det smakar och skickar kanske tillbaka flaskan bara för att de vill markera sin vinkunskap. Men nu handlar det om något annat. Vinet kan ju faktiskt ha oxiderat eller så kan flaskan vara dålig av någon anledning. Det kan vara lagrat på fel sätt eller så kan korken vara dålig och släppt in syre. Kort sagt, hur klagar du på ett trevligt sätt, speciellt om flaskan är dyr?

För det första slår ju kyparen upp lite i glaset, just för att du ska få smaka och säga till om du tycker att vinet motsvarar dina förväntningar. Många gånger kanske vinet faktiskt inte gör det, utan att vara ett dåligt vin. Du hade tänkt dig något annat, en annan smak, kanske ett lättare eller ett mustigare vin. Då kanske det inte är läge att orda stort om det.

Men om vinet verkligen smakar konstigt på något sätt och inte är acceptabelt, så bör du skicka tillbaka flaskan, genom att vara artig och förklara situationen. Men just i det läget känner man sig självklart lite utsatt, trots att det faktiskt finns gott om människor som utövar sin rätt med att klaga på vinet och skickar tillbaka både en och två flaskor. På fina restauranger så kan proffsen direkt avgöra om de håller med dig genom att själva smaka på vinet. Så här kan du göra:

  • Om det finns en sommelier på restaurangen, ta gärna och diskutera med honom eller henne redan från början och be om tips och förslag. Då minskar du risken för att det ”blir fel”.
  • Tycker du att vinet har blivit dåligt, så behåll lugnet och förklara sakligt varför du tycker det.
  • Var alltid trevlig, det är inte serveringspersonalens fel om vinet har blivit dåligt. Tänk på att de nog tycker att historien är minst lika pinsam som du.
  • Om du misstänker att vinet har oxiderat, be att de smakar och luktar så du kan få ett andra utlåtande.
  • Lukta på korken. Har du rätt, luktar korken illa?
  • Om det är något fel på vinet, kommer restaurangen att utan mankemang returnera flaskan.

Men vad gör du om det inte är något fel, förutom det att du bara inte tycker om vinet? Du kan göra två saker. Antingen kan du stå ut med vinet, lära känna ett nytt vin, en ny druva eller vingård eller beställa in ytterligare en flaska av annan sort och på ett smidigt sätt låta alla gäster kring bordet få prova och bestämma vilket vin de själva föredrar.

Frågor och svar:

Varför ska man smaka på vinet innan man klagar på det på restaurangen?

För att se om vinet motsvarar ens förväntningar och smakpreferenser.

Vad ska man göra om man tycker att vinet smakar konstigt eller inte är acceptabelt?

Man bör vara artig och förklara situationen för serveringspersonalen och eventuellt be om att få smaka på vinet igen.

Vad ska man göra om man misstänker att vinet har oxiderat?

Be serveringspersonalen att smaka och lukta på vinet för att få ett andra utlåtande.

Vad ska man göra om man bara inte tycker om vinet, men det inte är något fel på det?

Man kan stå ut med vinet eller beställa in en annan flaska av annan sort för att låta alla gäster kring bordet prova och bestämma vilket vin de själva föredrar.

Varför är det viktigt att vara trevlig när man klagar på vinet på restaurangen?

Det är inte serveringspersonalens fel om vinet har blivit dåligt och det är viktigt att undvika att skapa en pinsam situation för både en själv och personalen.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.