Hälsa: lite vin varje dag är ok, säger forskare

Har du dåligt samvete för om du tar ett glas vin varje dag så tummar du på din hälsa? Det behöver du absolut inte ha!  Vin, hälsosam mat och lite träning kan absolut vara en del av en hälsosam livsstil, till skillnad från läsk och söta fruktjuicer, så har vin visat sig ha en rad fördelaktiga effekter hos individer som dricker det måttligt, säger forskarna i, vad som kan kallas för en av de största och längsta livsstilsstudierna hittills, publicerad i Journal of American College of Cardiology.

Men vi vet ju att vi ska träna, äta nyttig mat och inte dricka för mycket. Ändå blir man mycket förvånad när man läser vad studien säger om hälsa.

I studien fokuserar man på vinets hälsofördelar, synnerhet för kvinnor, efter att man analyserat livsstilsvanor och hälsoresultat för nästan 70 000 kvinnor över en 20-årsperiod.

Forskarna upptäckte också att av de kvinnor och män som levde rätt hälsosamt var 65 procent mindre benägna att dö av cancer jämfört med andra.

Ok, så långt är vi med. Men vilka var då dessa hälsosamma vanor?

Måttlig alkoholkonsumtion är en hälsosam vana. Att vi har ett lågt BMI, inte röker och gör någon form av fysisk aktivitet under minst 2,5 timme per vecka, är kanske också självklarheter, precis som en hälsosam och balanserad kost.

Men till sist och kanske lite mer förvånande är att forskarna räknar med att upp till en alkoholhaltig dryck per dag fortfarande ger ett hälsosamt resultat och inte mer än sju timmars tv-tittande per vecka – sen är vi i hamn!

I genomsnitt levde man 14 år längre än andra människor, om man följde dessa hälsosamma vanor. Ju fler hälsosamma vanor en person hade, desto längre levde man. Det är kombination av allt detta som gäller för att ha en god hälsa. Du blir alltså inte hälsosammare av att exempelvis inte dricka vin om du ändå äter en fettrik kost.

Sköter man livet i allmänhet kan man alltså med gott samvete dricka ett glas vin per dag och fullständigt njuta av det!

Vi har skrivit om vin och hälsa tidigare, se här:

Frågor och svar

Kan man dricka vin varje dag?

Det finns många hälsofördelar med att dricka lite vin varje dag. 1-2 glas vin om dagen kan ha hälsofördelar men bör inte överskridas och man ska alltid tänka på att dricka med måtta.

Är det farligt att dricka lite alkohol varje dag?

Ett glas vin om dagen alkoholist? Nej, det är snarare dina dryckesvanor som spelar störst roll. Man bör alltid tänka på att dricka med måtta, men det finns många hälsofördelar med att dricka vin. Just alkoholen är inte det som gör vin nyttigt. Är man orolig för alkoholmängden kan man välja alkoholfritt rödvin för att slippa alkoholen.

Är det nyttigt att dricka ett glas vin om dagen?

Rödvin är bättre för hälsan än vitt vin. Det beror bland annat på att det innehåller högre doser av flavonoider så som resveratrol vilket är viktiga antioxidanter. Det flesta vin innehåller till hög eller låg grad flavonoider vilket ger vin sina hälsofördelar och viktiga antioxidanter.

Vad finns det för hälsofördelar med att dricka ett glas vin om dagen?

Ett genomsnittligt vinglas rymmer fyra gram och det anses vara en lagom mängd att dricka om dagen. 1 till 2 glas vin om dagen minskar risken för hjärtsjukdomar och ökar kroppens naturliga produktionen av det ”goda” kolesterolet som kroppen behöver samtidigt som vinet sänker det ”dåliga” kolesterolet.

Går man upp i vikt av att dricka vin varje dag?

Att dricka vin varje dag innebär att sätta i sig kalorier. Hur vidare det gör en påverkan på din vikt beror dock på hur mycket vin du dricker och vad du har för kost och träningsvanor. Rödvin innehåller marginellt fler kalorier än vitt vin. Ett glas rött vin (12,5 cl) innehåller 90 kalorier, ett glas vitt vin 84 kalorier, vilket innebär att om du dricker två glas vin om dagen intar du mellan 168-180 kalorier.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Inget hittades

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.