De vanligaste vinerna är som bekant gjorda på druvor. Druvor är rika på en massa nyttigheter som antioxidante, fenoler och polyfenoler som bland annat kan göra underverk för huden. Men den största hälsofördelen är ändå att du genom vin får ett skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar. Det goda kolesterolet i kroppen ökar med hela 12 procent om du dricker ett eller två glas om dagen. Risken för dödsfall på grund av hjärtinfarkt kan minska med hela 30-50 procent. Men fördelarna slutar inte här. Här kommer några andra positiva effekter som kommer av måttlig vin- och alkoholkonsumtion:

  • Lägre blodtryck
  • Minskad infektionsrisk
  • Skydd mot vissa typer av cancer
  • Minskat upptag av fett om vin dricks i samband med måltid

Vin kan alltså gynna vår hälsa på en rad olika fördelaktiga sätt. Men om du tror att du kan fylla på glaset helt obegränsat tror du fel. Som med allt annat, hur nyttigt det än är, ska vin konsumeras med måttlighet. För stor mängd kan ha en motsatt effekt på hälsan. Alla de fördelar som kommer av ett måttligt intag blir istället risker om du dricker för stor mängd. Bland annat får du högre blodtryck, ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar samt ökad risk för vissa cancertyper.

Så hur mycket ska man dricka då? Ett till två glas är den rekommenderade dagliga dosen, och för att det ska vara nyttigt måste intaget vara utspritt över hela veckan. Du bör med andra ord inte ”spara” dina vinglas under veckan för att sedan konsumera alla på en kväll.

Vinjournalen.se rekomenderar

Domaine des Pasquiers

Domaine des Pasquiers

Artikel:2298Volym:750 ml
Pris149 :-

Faktaruta

RegionCôtes du Rhône (CdR)Årgång2020ProducentDomaine des PasquiersDruvor60 % grenache, 30 % syrah , 10 % mourvèdre.Alkohol15 %

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

*Genom att skicka in denna form Jag godkänner Integritetspolicy