Hem » Vin Fakta » 3 goda Cava som du hittar just nu!

3 goda Cava som du hittar just nu!

cava - omslag med flaska och glas - Vinjournalen.se

Vi pratar Cava. Just nu känner man bara för att öppna en flaska iskallt bubbel. Håller du med? Varför dras vi till den bubbliga drycken från Spanien och vilka 3 viner står ut lite alldeles extra? Här får du vintips som alltid håller måttet!

Det mest kända mousserande vinet kommer från spanska Katalonien och bara de viner som är gjorde enligt den traditionella metoden som exempelvis Champagne, Cava, Crémant, Franciacorta görs på och från tillåtna områden (Denominación de Origen) får märkas som spansk Cava. 95 % av allt inom kategorin produceras i vinregionen Penedès i Katalonien.

Och visst känns det lite alldeles extra festligt när det är dop, middagar, fester eller bröllop, men man kan faktiskt även klämma ett enkelt mousserande vin när som helst för ett bubbel passar alla tillfällen och ett idealiskt alternativ till champagne. Nuförtiden dricker lokalbefolkningen Penedes under luncher och middagar och ett glas bubbel kan man få i de flesta barer och restauranger. Den kan vara torr eller söt, lite beroende på hur söta druvorna är oh det är ett fräscht vin med smaker av äpple, päron, citrus, honung och toner av vanilj och rostat bröd.

 cava- fyllda glas

Lite historia

Den har en lång och rik historia som går tillbaka till 1800-talet. 1872 var den spansk vingården Codorníu, den första som använde champagnemetoden med sekundärjäsning på flaskor för att göra detta mousserande vin, alltså på samma sätt som man gör Champagne i Frankrike.

Ordet ”Cava” betyder på latinska ”grotta eller källare”, där man lagrade vinerna under den första tiden av cava-produktionen men idag lagrar man vinet i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar.

1975 kom sedan den spanska ursprungsbeteckningen Denominación de Origen (DO) som stipulerar att all Cava måste produceras i regionen Katalonien. 1991 utökades DO till att omfatta de två underregionerna Penedès- och Alella. Men faktum är att det idag produceras vinet över hela Spanien och vinet har blivit ett av landets mest populära viner. Den exporteras till mer än 90 länder och drickes i hela världen.

cava - tjejgänget skålar

Vilka är druvorna?

Druvorna är speciella och de primära druvorna är

 • Macabeo: En grön druva som också är känd som Viura, faktiskt det är den mest planterade druvan i Spanien: lätta, uppfriskande och blommiga aromer och citrussmaker.
 • Parellada: En grön druva från Katalonien, ger torra, krispiga viner med smak av äpple och päron.
 • Xarel·lo: En grön druva från Katalonien, gör fruktiga, aromatiska viner med smak av citrus och stenfrukt.

Andra druvor som kan användas:

 • Malvasía: En grön druva som gör söta, aromatiska viner.
 • Monastrell: En röd spansk druva gör mörkfruktiga, fylliga viner.
 • Garnacha: En röd spansk druva ger fruktiga, medelfylliga viner med smak av jordgubbar och hallon.

Cava i olika stilar

Det finns många olika stilar, från torra till söta. Den vanligaste stilen är brut, det vill säga torr, men det finns också sötare desserttyper som har sötats enbart med honung eller fruktjuice.

 • rosado är den nya rosécavan gjord på röda druvsorter.
 • de crema är ett sött vin gjort på de mest aromatiska druvsorterna.
 • brut är den vanligaste stilen och är torr.
 • sec är ett lite sötare vin som fortfarande är torr.
 • semi sec är ett halvsött vin.
 • dolç är söt.
cava - 3 testade viner

3 ekologiska och veganska tips – godast just nu!

Prova dessa tre:

Federico Paternina Banda Azul Brut 2019 | nr 71275 | 89:-

För ut är två goda årgångscavor från den anrike producenten Marqués de la Concordia som grundades 1896 i Rioja och långt senare 2014 även inneslöt Cava i produktionen. En årgångscava är gjord på traditionella cava-druvorna Macabeu, Xarel. lo och Parellada från en och samma årgång och skörd, det vill säga att det inte är tillåtet att blanda olika skördar och den tillverkas alltid enligt den traditionella metoden.

Här två viner med något så ovanligt som årgångar. Denna fruktiga Cava är veganvänlig och från 2019 och prisad med guldmedalj i The International Wine Challenge. Torr, frisk och mycket mineraliskt bubbel med brödiga toner och som smakar precis som den ska av gröna päron, äpplen, syrliga krusbär och lime.

Federico Paternina Cava Reserva Brut Nature 2017 | nr 50445 | 99:-

Från samma producent kommer en lite äldre årgång 2017 av druvorna Chardonnay, Macabeo, Parellada, Xarel.lo. Smakrik, komplex och knastertorr Reserva klassad Brut Nature. Innehåller inget restsocker alls och detta mineraliska bubbel har lagrats i 40 månader och som väl avkyld även passar perfekt även till mat som paella eller en skaldjurspasta. Mysiga smaker av rostat kex och citrus, med inslag av äpplen, lime och örter.

Privat Brut Nature Reserva 2019 | nr 7904 | 120:-

Detta är en gammal veganvänlig goding som funnits med i några år och faktiskt alltid smakar bättre och bättre för varje år. Från producenten Celler Privat och kände oenologen Josep Maria Pujol-Busquets i Penedes och druvorna skördas för hand. och ligger i Castellvi de la Marca, Penedés. De traditionella Cava-druvorna får här en torr med fruktig skjuts av att man tillsätter Chardonnay. Gudomliga smaker av gröna frukter med brödiga inslag och en ton av gummi som ger det där illa extra. Gott även till lättat rätter.

Frågor och svar

Vad står det på etiketten?

Om du är förvirrad av alla ord på en Cava-flaska, är tumregeln att ju längre titeln är, desto mer utdragen blir åldringsprocessen. En Cava Brut kommer att ha åldrats i minst 15 månader och en Cava Gran Reserva Familiar Brut Nature Sabaté i Coca kommer att ha tillbringat 60 månader i sitt glas.

Hur länge lagras Cava?

Cava har inte enbart sötma klasser utan kassas även efter hur länge den har lagrats.
De yngsta är lagrade i minst nio månader, tillhör kategorin Cava de Guarda.

Vilka är de äldre Cava-klasserna?

Äldre än 18 månader ingår i Cava de Guarda Superior-klassificeringen och sedan tre ”finare” underkategorier:
Cava – 9 månader, fruktig och pigg
Cava Superior Reserva – 18 månader, lite mer aromatisk och komplex
Cava Gran Reserva – 30 månader, elegant lite rökig
Cava de Paraje Calificado – 36 månader, regler som manuell skörd, vinstockar minst 10 år gamla och en max avkastning på 8 000 kg per ha.

Hur kom Cava till?

Cavas rötter går tillbaka till mitten av 1800-talet men Katalonien fick den officiella beteckningen för fyrtio år sedan. Cava tillåts använda många fler druvor än Champagne, vilket möjliggör större variation.

Vad kan man äta till Cava?

Cava passar bra till vegetariskt, exempelvis grönsaker som kronärtskockor och sparris. Notoriskt knepiga grönsaker att para ihop med annat vin brukar dock inte bara några problem för Cava. Tänk fårost, krämiga såser, friterad mat( pommes!) risrätter, sallader, skaldjur.

Läs mer om mousserande viner:

Vinjournalen.se Tips

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.