Hem » Vin Tips » Mousserande viner som alla har råd med!
Vin Tips

Mousserande viner som alla har råd med!

mousserande viner - ett glas med druvor - Vinjournalen.se

Mousserande viner, sommar, sol…. Letar du efter prisvärda och goda bubbelviner men allt annat än dyr Champagne? Då är det bäst att prova dig igenom några Prosecco, några Cava och några andra mousserande viner som inte faller under de vanliga kategorierna men som är festliga och goda ändå. Vi har botaniserat, provat och vi har hittat 5 mousserande viner som vi tror att alla har råd med!

Mousserande viner behöver varken vara komplicerade eller dyra. Champagne känns ibland för på tok för festligt. Vill du äta en BigMac, en sallad, en wrap eller en sushi till ditt vin, så ska du kunna göra det.  Okomplicerat, hälla upp i glaset, servera!

Du kommer garanterat hitta minst en ny bubbelfavorit bland vinerna nedan till en bråkdel av priset. Vi har hållit priset kring hundralappen eller strax under.

mousserande viner - en flaska Gotti - Vinjournalen.se

Prosecco, faller under kategorierna mousserande Spumante eller mer pärlande Frizzante, och är norra Italiens bubbelversion och visst måste man medge att den ofta konkurrerar med Champagnes krämiga mousse, i alla fall prismässigt. I motsats till Champagne för Prosecco sin andra jäsning i ståltankar. Det görs en hel del Prosecco som är mycket god, både halvtorr och torr och även sötare varianter (läs etiketten). Huvudsakligen gjord på druvan Glera. Här har vi valt en fnösketorr Prosecco, Giotti Prosecco Extra Dry (nr 74806) för 79 kr från producenten Casa Vinicola Bosco Malera i Treviso i Venetien, som framställer många bra mousserande viner men även vita och röda stilla viner. Prosecco brukar ligga omkring 11% i alkoholhalt. Giotti Prosecco Extra Dry är ett just vin med något gröna reflexer och en fräsch fläkt av päron, vita persikor och citrus. Vinet har en mycket tilltalande och fruktig smak och en fräsch profil.

mousserande viner - en flaska Dignitat - Vinjournalen.se

Om Prosecco är Italiens version av Champagne, så är Cava definitivt Spaniens stolthet. Cavan är ofta mindre söt än Prosecco och har en frisk syra. Det som är så finurligt med Cava är att den görs enligt samma process som traditionella metoden som Champagne med sekundär jäsning i flaskan (i motsats till i en tank, som med Prosecco). Det blir liksom mera the real deal. Främst tre druvor används: Macabeu, Xarel-lo och Paralleda som ekologiska Dignitat Cava Brut Nature (nr 78768) för 109 kr från cavaproducenten Josep Masachs utanför Barcelona, en familjevingård som funnits sedan 1920. Katalonien är också den vinregion som är känd för sin Cava DO. Dignitat Cava Brut Nature är ett krispigt torrt och veganvänligt vin som smakar gröna, syrliga äpplen, citronskal, ett stänk av melon och vinet har läckra, mineraliska toner. Vinet är ganska livligt och har en fin mousse.

mousserande viner - en flaska Tobacco Road Sparkling - Vinjournalen.se

Det görs en hel del mycket goda, andra mousserande kvalitetsviner men som varken är Prosecco eller Cava av olika anledningar. Kanske produceras vinerna i andra vinregioner och faller inte under dessa regler. Då heter de oftast enbart ‘sparkling wine’. En nyhet i vår är goda Tobacco Road Sparkling Chardonnay (nr7982) med pris 79 kr. Som namnet visar är vinet gjort till 100% av druvan Chardonnay och detta är alltså ett mousserande torrt vin som kommer från producenten Gapsted Winery i Australiens livligaste vinregion Victoria. Druvor odlas i svala områden som King Valley och Alpine Valley. Vinet är inte lika livligt bubbligt som exempelvis en Prosecco utan de snälla bubblorna kan mer beskrivas som en långsam fizz med dansande pärlor i glaset, lite mer elegant kanske och guldigt i färgen. Tobacco Road Sparkling Chardonnay är ett fräscht och aromatiskt vin som smakar citrus, sommarfrukter och örter.

mousserande viner - en flaska Loxarel - Vinjournalen.se

Ett annat mousserande fräscht vin från Spanien och är en klassisk Reserva från DO Penedès, i Katalonien och den helt biodynamiska producenten Masia can Mayols.L. som gjort viner i fyra generationer. Producenten gör även vita, röda och roséviner av ånga olika druvor. Häftiga etiketter och häftig hemsida med en helt annan utstrålning än de flesta vinproducenter. Detta ekologiska vin har redan slagit stort på Systemet och heter Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva (nr 7470) för 109 kr. Återigen används kända, spanska mousserande druvorna och tung på Xarel-lo, denna gång med Chardonnay och även detta är ett friskt vaganvin. Vinet är mer likt Champagne än något av de andra vinerna. Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva är ett mycket mineraliskt gott vin med mycket fruktsyra och mjuka smaker av äpplen, apelsin, honung och painriche.

mousserande viner - en flaska Lindemans rosé - Vinjournalen.se

Avslutningsvis, en populär rosé är torra Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé (nr 7413) för 79 kr från södra Australien och den kände producenten Lindeman’s Wines som grundades redan 1843 i Hunter Valley och gjort fantastiska viner alla kategorier sedan dess. En storproducent som exporterar till fler är 100 länder världen över och är mycket kända för sina Bin-serier. Kors, 1858 exporterade man redan sin Cawarra Claret till Storbritannien. Man kan skriva en hel historia om företaget Lindeman’s och deras chefsoenolog och vinmakaren Wayne Falkenberg… en annan gång. Det krispiga och mycket fruktiga rosévinet Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé som smakar sommarbär, blodapelsin och vit persika i en trevlig kombo åt det stiliga och eleganta hållet.

Detta kan också var spännande att läsa:

Frågor och svar:

Vilka typer av mousserande viner kan man prova om man vill ha något prisvärt och gott?

Prosecco, Cava och andra mousserande viner som inte faller under de vanliga kategorierna.

Vad är skillnaden mellan Prosecco och Champagne?

Prosecco görs sin andra jäsning i ståltankar, medan Champagne görs i flaskan.

Vilket mousserande vin rekommenderas för den som vill ha något fräscht och aromatiskt?

Tobacco Road Sparkling Chardonnay från Australien.

Vilket mousserande vin är mer likt Champagne än de andra vinerna?

Loxarel A Pèl Classic Penedes Brut Nature Reserva från Spanien.

Vilket mousserande vin är en populär rosé från södra Australien?

Lindeman’s Bin 30 Sparkling Rosé.

Vinguider relaterade till denna artikel

Vinjournalen.se Tips

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.