Vi har precis lanserat en ny artikel! Läs vår senaste artikel.

Vanilj

Vanilj är en vanlig smakprofil i vin som kan härledas till ekfat som används för att lagra eller åldra vinet. Vanilj ger en mjuk och krämig smak som kan balansera upp andra smaker i vinet. Detta kan ge vinet en mer komplex och djup smakprofil som är populär bland många vinälskare.

Läs om andra vinords betydelse

Frågor och Svar

Vaniljtonen i vin kommer oftast från lagring i ekfat, där vanilj-aromerna i träet överförs till vinet.

Vaniljtoner är vanligtvis förknippade med viner som lagrats i ekfat, inklusive många röda viner som Cabernet Sauvignon, Merlot och Pinot Noir, samt vissa vita viner som Chardonnay.

Röda viner med vaniljtoner kan ofta para sig väl med maträtter som grillad biff eller lamm, medan vita viner med vaniljtoner kan fungera bra med rätter som grillad kyckling eller skaldjur i en gräddig sås.

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.

Fler artiklar