Viol

I vin-sammanhang beskrivs ofta smaken av viol som en mjuk och blommig ton, som påminner om doften av violblommor. Smaken kan också ge en känsla av elegans och subtilitet till vinet, särskilt om den balanseras med andra smaker och dofter. Violetter förekommer främst i röda viner, men kan också finnas i vita viner.

Frågor och svar om Viol:

Vilka typer av druvor har ofta smak av viol i vinet?

Druvor som ofta har en smak av viol i vinet inkluderar u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/syrah/u0022u003eSyrahu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/malbec/u0022u003eMalbec u003c/au003eoch u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/viognier/u0022u003eViognieru003c/au003e.

Vilka andra smaker och dofter kan förekomma tillsammans med viol i vinet?

Violett smak kan förekomma tillsammans med andra blommiga smaker som lavendel och rosor, samt med fruktiga smaker som björnbär och plommon.

Vilken typ av maträtter passar bra med vin som har en smak av viol?

Vin med violsmak kan passa bra med milda kötträtter som kyckling eller kalkon, eller med vegetariska rätter som grönsaksgratänger. Det kan också fungera bra med milda ostar som brie eller camembert.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.