Strävt

Strävt är en smakprofil som beskriver känslan av torrhet eller strävhet i munnen när man dricker vin. Det kan kännas som om tungan och kinderna torkar ut och det orsakas vanligtvis av höga tanniner i vinet. Strävheten kan vara mer framträdande i röda viner och kan bidra till vinets struktur och kropp.

Frågor och svar om Strävt:

Vad är vanliga orsaker till strävhet i vinet?

Vanliga orsaker till strävhet i vinet är tanniner från druvskalet, ekfatslagring och lång lagringstid.

Vilka typer av maträtter passar bra med sträva viner?

Sträva viner passar bra med maträtter som har en hög fetthalt, till exempel rött kött, grillat eller rätter med krämig sås.

Hur kan man mildra strävheten i vinet?

Strävheten i vinet kan mildras genom att dekantera vinet och låta det luftas, samt genom att servera vinet vid rätt temperatur och kombinera det med rätt maträtt.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.