Tjära

Tjära är en smakprofil som kan hittas i vissa viner, särskilt i röda viner. Smaken beskrivs som mörk och tät, med toner av tjära och ibland lakrits. Tjära kan ofta hittas i viner som har lagrats på ekfat och är vanligt förekommande i exempelvis Barolo och Cabernet Sauvignon.

Frågor och svar om Tjära:

Vad är det som ger viner en smak av tjära?

Smaken av tjära i vin kan komma från när druvorna har blivit utsatta för rök eller från rostade ekfat som har lagrats vinet. Det kan också vara en naturlig egenskap hos druvorna själva, som till exempel i viner gjorda på druvsorten u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/nebbiolo/u0022u003eNebbiolo u003c/au003efrån u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/regioner/italien/piemonte/u0022u003ePiemonte u003c/au003ei Italien.

Finns det några andra smakprofiler som ofta förekommer tillsammans med smaken av tjära i vinet?

Tjära i vinet kan ofta förekomma tillsammans med smaker som lakrits, tobak och läder. Dessa smaker är vanliga i robusta röda viner som Barolo och Amarone.

Vilken typ av maträtter passar bra med vin som har en smak av tjära?

Maträtter som passar bra med viner som har en smak av tjära är rätter med kraftiga smaker, till exempel grillat kött, vilt och rökiga ostar.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.