Saffran

Saffran är en krydda som kan ge en härlig smak av honung, blommor och örter till vissa viner. Det är vanligt att använda saffran i vita viner från Medelhavsområdet, men det kan också användas i röda viner för att ge en mjukare och mer aromatisk smak.

Frågor och svar om Saffran:

Vad är saffran och vilken roll spelar det i vin-sammanhang?

Saffran är en krydda som utvinns från en blomma och används för att ge smak och färg åt mat och dryck. I vin-sammanhang används saffran främst för att ge en kryddig och lite bitter smak åt vissa typer av viner.

Vilka vintyper passar bäst med saffran?

Saffran passar bäst med torra vita viner, särskilt de som har en hög syrahalt och en frisk och fruktig smakprofil. u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/chardonnay/u0022u003eChardonnayu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/sauvignon-blanc/u0022u003eSauvignon Blancu003c/au003e och u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/riesling/u0022u003eRiesling u003c/au003eär exempel på viner som ofta används tillsammans med saffran.

Vilka maträtter passar bra med saffranvin?

Maträtter som passar bra med saffranvin inkluderar skaldjur som hummer, räkor och musslor, risrätter som paella eller risotto samt fiskrätter som torsk eller lax. Saffranets subtila och komplexa smaker kompletterar väl de delikata smakerna i dessa rätter. Dessutom kan saffranvin även användas i såser och marinader för att lyfta smakerna.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.