Syrligt

Syrligt är en smakprofil som beskriver vinets friskhet och syrahalt. Syrliga viner kan ha smaker som liknar citrusfrukter, gröna äpplen och sura bär. Syran i vinet balanseras ofta av sötma eller tanniner. Syrliga viner är populära på grund av sin uppfriskande och rensande effekt på gommen.

Frågor och svar om Syrligt:

Vilka druvor har vanligtvis en syrlig smakprofil i vinet?

Druvor som har hög syrahalt har ofta en syrlig smakprofil i vinet. Exempel på sådana druvor är u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/riesling/u0022u003eRieslingu003c/au003e, u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/sauvignon-blanc/u0022u003eSauvignon Blancu003c/au003e och u003ca href=u0022https://www.vinjournalen.se/ordlista/druvor/pinot-noir/u0022u003ePinot Noiru003c/au003e.

Kan syrligheten i vinet påverkas av faktorer som vinframställning och lagring?

Ja, syrligheten i vinet kan påverkas av faktorer som vinframställning och lagring. Till exempel kan druvor skördas vid olika tidpunkter för att påverka syranivåerna, och användning av ekfat kan ge vinet en mjukare smak.

Vilken typ av maträtter passar bäst med viner som har en syrlig smakprofil?

Viner med en syrlig smakprofil passar bra med maträtter som har en högre fetthalt, till exempel rika fisk- eller kycklingrätter eller feta ostar. Syrliga viner kan också fungera bra som aperitif eller till lättare förrätter.

Läs om andra vinords betydelse

Vill du ha vårt nyhetsbrev?

Få handplockat innehåll i vårt nyhetsbrev, det är gratis.